Συμβουλές σε για έναν αρχάριο στα τρίχορδα (μπαγλαμάς, τζουράς, μπουζούκι)

Καλησπέρα,

σε όλα τα μέλη και σε όλους τους φίλους του φόρουμ.

Είμαι νέο μέλος στην παρέα σας και άσχετος με τη μουσική, έχω όμως μεγάλο μεράκι για να μάθω να παίζω τρίχορδο οργανάκι. Εδώ και δέκα μήνες αγόρασα ένα μαθητικό τζουρά, πάρα πολύ οικονομικό και σιγά σιγά μόνος μου έμαθα να πάιζω μερικά κομμάτια(του 1935-45). Θέλω όμως τώρα να αγοράσω ένα καλύτερο οργανάκι,μπουζουκάκι για την ακρίβεια, μιας και δεν με καλύπτει πλέον αυτό που έχω.
Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές για το τι να κάνω?
π.χ…
Πόσα χρήματα να δώσω για να πάρω ένα αξιοπρεπές όργανό?
Όλες οι συμβουλές που μπορούν βοηθήσουν έναν αρχάριο είναι δεκτές!

Καλως ηρθες

Δεν θελω να το παιξω εξυπνος αλλα κανοντας κλικ -> εδώ <- θα βρεις άπειρο υλικό σχετικά με οργανοποιούς,κόστη,μοντέλα κλπ κλπ.

Η μονη συμβουλη/γνωμη/ενσταση που εχω επι των γραφομένων σου ειναι να βρεις καλύτερα εναν ΚΑΛΟ δασκαλο (εξαιρουμενων των υπερ-ταλεντων που κατα κανονα ηταν αυτοδιδακτα:089:). Κι εγω ξεκινησα μονος μου, γιατι τα καταφερνα αλλα απο ενα σημειο και μετα μπλοκαρα και κατεφυγα σε πιο … πειθαρχημενη μαθηση. Μπορει να φαινεται εκ πρωτης εκνευριστικη η διαδικασια αλλα σε γλυτωνει απο πολλα δεινα . Αλλωστε ειναι ευκαιρια να γνωρισεις κοσμο, να ανταλλαξεις δια ζωσης αποψης γιατι το ιντερνετ δεν ειναι και το υγιεστερο πραγμα κλπ κλπ

καλησπέρα φίλε

Πάρε ένα οργανάκι χωρίς πολλες φιγουρες γιατί ανεβαζουν το κοστος και φυσικα δεν καλυτερευουν τον ηχο. (ασε που προσωπικα νομιζω οτι ασχημενουν και το οργανο)

Εγω εκανα παραγγελια ενα τρίχορδο 1500 €. Απο εκει ξεκιναει ο μαστορας μου και οπως μου είπε θα εχει τον ιδιο ηχο με ενα των 3000 (φουλ στα στολιδια) . Το δικο μου θα εχει ενα μικρό μονο μπροστα και τιποτα αλλο…

Παντως και εδω μεσα πωλουνται πολλα μεταχειρισμενα. Δε χανεις τιποτα να τα ακουσεις…

το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι αν θελεις να παρεις καλο οργανο να πας μαζι με καποιον που παιζει χρονια κ εχει την εμπειρια κ να διαλεξει αυτος για σενα με πην προυποθεση ομως να σου αρεσει ο ηχος που θα ακους οταν παιζει…ενω το δοκιμαζει…:246:

1 «Μου αρέσει»

Εύχαριστώ πολύ παιδιά, παρέλειψα να σας αναφέρω ότι πήγα ρώτησα για εγγραφές στο δημοτικό ωδείο Κατερίνης και περιμένω να ξεκινήσουν τα μαθήματα!
Όσο για τα λεφτά,ένα χιλιάρικο δεν είναι πολλά να δώσω απο τώρα που είμαι αρχάριος; Αξίζει;

Επειδη κ εγω το ψαχνω τους τελευταιους μηνες και ρωτησα διαφορους (ειδικους προφανως) οι αποψεις διιαστανται. Το ποσα αξιζει να δωσεις τοσο για μπουζουκι γενικα οσο και για ενα συγκεκριμενο μπουζουκι δυστυχως δεν κοστολογειται (θα επαναλαβω παρολα αυτα τον πρακτικο κανονα -by Iordanis Tsomidis- που μου εμεινε στο μυαλο: “εναμιση μισθο δημοσιου υπαλληλου”).

Τωρα, το διλημμα μαθητικο ή … κανονικο οργανο ειναι και αυτο δυσκολο.
Μια αποψη που ελαβα ηταν οτι οταν καποιος που δεν κατεχει παικτικα ενα οργανο αγορασει ενα ακριβο μοντελο τοτε αυτο με τα χρονια δεν θα παλιωσει οπως πρεπει, καθως το παιξιμο ειναι μια παραμετρος για το αν θα βελτιωθει το οργανο στο χρονο.

Η αλλη αποψη ειναι οτι εξ αρχης ο μαθητης πρεπει να εχει ενα καλο ποιοτικα οργανο για να εχει στα αυτια του τον σωστο ηχο και την αισθηση στο παιξιμο. Για να αποφευχθει το παραπανω σεναριο πρεπει μονο να του ταιριαζει στο χερι (να μην το ζοριζει για να βγαλει ηχο κλπ).

Γενικα με οσο περισσοτερα οργανα παιξεις θα σχηματισεις πιο αποκρυσταλλωμενη αποψη.

Υ.Γ : αν στο ωδειο δεν γινονται ιδιαιτερα μαθηματα ισως θα ηταν καλυτερα να πας σε δασκαλο που να διδασκει κατ’ ιδιαν, γιατι απο την εμπειρια μου επικρατει ενα μικρο χαος στα … ομαδικα ωδεια

Συγνώμη για το άκυρο μήνυμα, μπορεί κάποιος να το σβήσει; Ευχαριστώ!

φίλε huzzam τα διλλήματα είναι πολλά και υπάρχει πλήρη αμάθεια και το χειρότερο ημιμάθεια η επιλογή είναι δύσκολη. Όσο για το ωδείο, τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα και αυτό είναι το θετικό. Ευχαριστώ πάντος για τη βοήθεια!

εγω φιλε μου πηρα ενα μπουζουκι τριχορδο πριν 4 μηνες γυρω στα 250 ευρω επειδη ημουν και ειμαι ακομα βεβαια ασχετος απο μπουζουκι.:slight_smile:

σε συμβουλευω να δωσεις παραπανω λεφτα ,ας πουμε 600 ευρω και να παρεις κατι καλυτερο.
βεβαια αν δεν εχεις παρε ενα ποιο φθηνο,παρε με 350 ευρω.

παντως εχω μια απορια για τον εαυτο μου δλδ πως θα επαιζα τωρα με ενα καλο μπουζουκι;

Εάν δεν μπορείς να παίξεις με αυτό που έχεις, τότε δεν θα μπορούσες και με ένα καλύτερο μπουζούκι. Σημαίνει ότι δεν το “θες”. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας παίκτης με εμπειρία 4 μηνών δεν “καλύπτεται” με τον ήχο ενός κακού οργάνου και ότι εάν είχε κάτι καλύτερο θα είχε και κίνητρο για να μάθει περισσότερα. Αυτό μπορεί να ισχύσει, αλλά όχι σε κάποιον με τόσο λίγη εμπειρία.

Οπότε σου λέω ότι μην προβληματίζεσαι, μάλλον το ίδιο θα έπαιζες. Στους 4 μήνες διαβάσματος δεν είναι το μπουζούκι που κάνει τον μάστορα.

Αφού είναι “φτηνό”, κάτσε και “σκίστο” 1,5-2 χρονάκια και μετά (που σίγουρα) δεν θα σε καλύπτει ο ήχος μπορείς να αναθεωρήσεις, να το αφήσεις κρεμασμένο στον τοίχο και να πας για άλλα… :wink:

σωστός ο Φώτης

μην ξεχνάμε οτι ένα καλό όργανο θα εξελιχθεί καλά μόνο στα χέρια κάποιου έμπειρου μουσικού. Αλλιώς δεν θα “μιλήσει”…
Αμα είσαι αρχάριος, τι να παίζεις το καλύτερο όργανο…τι να παίζεις κανα κομοδίνο…το ίδιο είναι
(αρκεί να ναι ίσιο να μην τρως τα χέρια σου)

Μη το λες…κάποια κομοδίνα μπορούν στα κατάλληλα χέρια να εξελιχτούν σε…αυτό:

//youtu.be/GIv_6ox83sw

:slight_smile:

τρεχω στο συνθετο της γιαγιάς…
εχει παλιώσει και το ξυλο… οργαναρες θα βγουν…
Να υπολογισω … πρεπει να εχει 4-5 συρταρια σας του τυπου και δυο μεγαλα…
οποτε θα φτιαξω 4-5 τριχορδα και δυο πιανα… :019:
Παντως είχε καλο ηχο το ατιμο…

1 «Μου αρέσει»

Εμένα πάντως κάτι δε μου πάει καλά. Ή καθυστερεί η εικόνα του ήχου ή κάτι άλλο συμβαίνει.
Για προσέξετε λίγο στο 2:45 που ανεβαίνει ψηλά και στο 3:10 που χτυπάει ανοικτές. Δεν υπάρχει γενικά συγχρονισμός ήχου και δακτυλοθεσιών. Ίσως να κάνω και λάθος.
Αν πάντως είναι αληθινό, βλέπω οι τιμές των κομοδίνων να τινάζονται στα ύψη.

η εικονα καθυστερει λιγακι…
παρατηρησε και στο τελος που λεει thank you…

Εμένα μια χαρά το δείχνει…“δυστυχώς” δεν έχει λάθος το βίντεο

Νίκος

Υ.Γ. Χωρίς να θέλω να διεισδύσω άλλο στο συγκεκριμένο τόπικ και μιας που τον έφερε η κουβέντα ρίξτε και μια ματιά στη σελίδα του εν λόγω κυρίου με το κομοδίνο http://www.scottwilsonoud.com/ . Έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία…μεγαλομένος μέσα σε ελληνοαρμενοτουρκοαραβικα νυχτερινά κέντρα της εποχής στο Αμερικα εξαιτίας της μητέρας του,γνωστής belly dancer μπήκε απο νωρίς στα ούτια και στα κανόνια βλέποντας όλη την αφρόκρεμα…

Όπως και να έχει είναι μια εκπληκτική κατασκευή.Πραγματικά για’μένα τουλάχιστον που δεν γνωρίζω απο ούτι έχει ικανοποιητικό ήχο.Αρμόδιος θα ήταν ο κύριος Κολλιαβασίλης να μας απαντήσει στο εαν έχει καλό ήχο ή όχι.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και τα σχόλια σας. Τελικά σήμερα αγόρασα ένα μπουζουκάκι φίνο(καπάκι κέδρο) απο τον Παναγιώτη τον Στάμκο στη Θεσσαλλονίκη με εγγύηση εφόρου ζωής, ακατέργαστο “διαμαντάκι”,χωρίς πολλά φρουφρού και αρώματα(λιτό) και με ήχο πεντακάθαρο και δυνατό και γλυκιά ρεμπέτικη πενιά (το μανίκι του είναι αφρός).
Ευχαριστώ όλους τους φίλους του φόρουμ για την βοήθειά τους.