Συζήτηση για το "γιαφ - γιουφ"

Πιο συγκεκριμένα:

Bowl = λουλάς
Saucer = δεν υπάρχει αντίστοιχο στον χασικλήδικο ναργιλέ από καρύδα, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι απλώς ένα τασάκι για να μην πέφτουν κάτω οι στάχτες.
Hose = μαρκούτσι, στον καρυδένιο = τραβηχτό
Air valve = η ντουμανότρυπα, στη φτγρ κλεισμένη με βιδωτή τάπα
Pipe = το σέρι
Μοuthpiece = ιμαμές, αλλά δεν υπάρχει στον καρυδένιο
Γαλάζιο χρώμα = νερό.

Γεμίζω τον λουλά με οτιδήποτε θέλω να καπνίσω. Βάζω από πάνω κάρβουνα, γιατί το τουμπεκί δεν είναι εύφλεκτο σαν τον καπνό της πίπας ή του τσιγάρου, δεν κρατάει φωτιά. Ο λουλάς έχει τρύπα στον πάτο που συγκοινωνεί με το σέρι. Η άλλη άκρη του σεριού είναι μέσα στο νερό.

Τραβάω από το μαρκούτσι. Ο αέρας στο πάνω μέρος της γυάλας μειώνεται, δημιουργείται αρνητική πίεση, και το σέρι αρχίζει να τραβάει αέρα απ’ έξω, ο οποίος περνάει μέσα από τον λουλά και συμπαρασύρει το ντουμάνι από το τουμπεκί και το τυχόν χασίσι, συνεχίζει τη διαδρομή του προς τα κάτω μέσα από το σέρι, βγαίνει από την κάτω άκρη του σε μορφή μπουρμπουληθρών, γεμίζει το πάνω μέρος της γυάλας αντικαθοστώντας τον αέρα που είχα τραβήξει, βγαίνει διά μέσου του μαρκουτσιού, και καταλήγει στα πλεμόνια μου.

Είναι προφανές ότι αν ανοίξω την ντουμανότρυπα δε θα γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά.

Τώρα λοιπόν φανταστείτε το όλο αυτό σε αυτοσχέδια μινιατούρα: Αντί γυάλα, καρύδα. Το σέρι και το τραβηχτό (που αντικαθιστά το μαρκούτσι) είναι απλά καλάμια. Το όλον είναι φορητό, το κρατάω στο χέρι, όχι έπιπλο σαν αυτό τον τρεντοαληπασαλήτικο ναργιλέ της φωτογραφίας. Η ντουμανότρυπα δεν έχει τάπα, την ταπώνω με το δάχτυλο. Η όλη λειτουργία παραμένει ολόιδια.

4 «Μου αρέσει»