Τα σμυρνέικα τραγούδια μπορούν να παιχτούν με μπουζούκι ή μόνο με Ούτι παίζονται σωστά?
Λοιπόν, το ότι τα σμυρναίικα τραγούδια έχουν ανατολίτικο ύφος, μακαμίστικο, και θέλουν οπωσδήποτε βιολί με ούτι ή κάτι παρόμοιο, είναι μια διαδεδομένη αλλά ανακριβής εικόνα. Ασφαλώς υπήρχαν κι αυτά, και ή θα τα παίξεις όπως τ’ ακούμε στην ηχογράφηση ή θα κάνεις τη διασκευή-προσαρμογή σου. Μπορεί κάποια εντόνως μακαμίστικα να μη βγαίνουν ωραία στα μπουζούκια, αλλά σε γενικές γραμμές οι τότε μουσικοί δεν είχαν καθόλου στεγανά «αυτά τα όργανα μόνο από δω, εκείνα μόνο από κει».
Από κει και πέρα όμως, έχω πάρει τελευταία τους δίσκους του Στέφανου Βέζου, ενός Σμυρνιού που έκανε καριέρα στην Ελλάδα, λίγο νεότερου από τους κλασικούς μεσοπολεμικούς, και είδα μια όψη του σμυρναίικου τραγουδιού που πολύ λιγότερο προβάλλεται. Η ορχήστρα του περιλέμβανε βιολί με όχι ιδιαίτερα ανατολίτικο παίξιμο, πιάνο, ένα ή δύο μαντολίνα, και δε θυμάμαι τι άλλο έχω ακούσει (δεν παίζουν όλοι σε όλα τα τραγούδια). Το άκουσμα αφενός είναι πολύ πιο δυτικότροπο από ό,τι πολλοί θεωρούμε «κλασικό σμυρναίικο», αφετέρου μου δίνει την εντύπωση ότι είναι εξίσου αυθεντικό, ούτε αλλοιωμένο ούτε εκμοντερνισμένο ούτε «αφού αυτά θέλει ο κόσμος» ούτε τίποτα. Απλώς, στη Σμύρνη άκουγαν τα πάντα.
Παραθέτω το πρώτο δείγμα που μου 'βγαλε το ΥΤ, και όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά και στα υπόλοιπα που θα βγουν.
Νομίζω ότι το παράδειγμα του Βέζου σε νομιμοποιεί πλήρως να λες «παιδιά δεν έχω φέρει το πιάνο μαζί μου, αναγκαστικά θα τα παίξω με μπουζούκι».
Ευχαριστώ pepe για την εκτενη απάντηση. Πολυ ενδιαφερον. Και η τελευταια παράγραφος ολα τα λεφτα