Ρεμπέτικα με Ούτι

Καλησπέρα σας, αναζητώ τραγούδια και ρεπερτόριο της “σμυραίικης σχολής” στα οποία χρησιμοποιείται το Ούτι αντί για μπουζούκια. Έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για μέχρι το 1933. Μου αρέσει ο ήχος και το ύφος αυτών των τραγουδιών. Έχετε να μου προτείνετε μερικά;

Δώσε μας ένα παράδειγμα. Γιατί το μπουζούκι δεν είναι και το χαρακτηριστικότερο όργανο της “σμυρναίικης σχολής”.

Εννοούσα εκτελέσεις ή και ηχογραφήσεις παλιές που να έχουν ούτι. Μπορεί να θεωρούνται αυτά τα τραγούδια και ως παραδοσιακά της Σμύρνης, πχ Ντοκτορ. Και αυτό που εννοώ με την σμυρναίικη σχολή είναι η χρήση των πιο παραδοσιακών οργάνων στα τραγούδια όπως ούτι, λύρα, κανονάκι κτλ.

Για να μη γράφουμε τραγούδια (μιας και είναι αρκετά) θα σου πρότεινα μια άλλη προσέγγιση. Άκου παίχτες ξεκινώντας από Μάρκο Μελκόν. :wink:

2 «Μου αρέσει»

https://youtube.com/playlist?list=PLEOzLzFmyTTVnW11Df75LdVMBF16GdcG3&si=giCzlYzTsOQuH69W

και μην ξεχνάμε τον Τομπούλη που έχει ηχογραφήσει αρκετά

3 «Μου αρέσει»

Με πρόλαβες! Αυτόν τον είχα για επόμενο! :wink:

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας!!

Οι βασικότεροι είναι αυτοί οι δύο. Αλλά ποια τραγούδια έχουν παίξει;

Αν ήθελα ν’ ακούσω πολλά τραγούδια τους συγκεντρωτικά, θα πήγαινα στο sealabs (λινκ «η ρεμπετοσελίδα» εδώ πάνω δεξιά). Ανοίγω λοιπόν, και βλέπω πάνω πάνω «Ψάξε συνθέτη - ψάξε τραγουδιστή - ψάξου». Ο Μέλκον συνήθως τραγούδαγε κιόλας, οπότε θα τον βρεις και στη λίστα των τραγουδιστών. Αλλά και των συνθετών επίσης.

Ο Τομπούλης και τις δύο δουλειές (τραγουδιστής και να υπογράφει συνθέσεις) τις έχει κάνει μόνον ευκαιριακά. Όταν όμως συμμετέχει σ’ ένα τραγούδι οποιουδήποτε συνθετη και τραγουδιστή, αυτό πολύ συχνά το έχουν καταχωρήσει στο sealabs στη στήλη Πληροφορίες. Εκεί λοιπόν, θα γράψεις «Τομπούλης» (ή ακόμη καλύτερα «Τομπούλ», για να πιάσεις και «του Τομπούλη, με τον Τομπούλη, Τομπούλ-αγάς» κλπ) στο κουτάκι «με λέξεις κλειδιά - Ψάξου» ή, εναλλακτικά, στο «Ψάξε για τραγούδι» στην αριστερή στήλη της αρχικής οθόνης. Βέβαια θα σου βγάλει και τραγούδια που δε συμμετέχει ο Τομπούλης αλλά απλώς τυχαίνει για κάποιον λόγο να αναφέρεται το όνομά του (π.χ. «υπάρχει και σε εκτέλεση με τον Τομπούλη» / «στην πίσω πλευρά του δίσκου το τάδε με τον Τομπούλη» κλπ.).

Αντίστοιχα θα δουλέψεις και με όσους άλλους ουτίστες θες να ψάξεις. Ίσως και με μόνο τη λέξη-κλειδί «ούτι», η οποία όμως θα σου βγάλει και άσχετα ευρήματα όπως «κουτί», «μπούτια», «ουτιδανός» κλπ. και κάνεις το ξεδιάλεγμα μόνος σου.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, πολύ χρήσιμη η σελίδα αυτή και δεν την γνώριζα! Θα κάτσω να ψάξω, ευχαριστώ!

το οτι ηχογραφηθηκαν με ουτι δεν σημαινει οτι ειναι τραγουδια που παιζονται με ουτι, η οτι ανηκουν στο ρεπερτοριο του ουτιου. εννοειται οτι το ουτι ειναι ενα οργανο που ενδεικνυται για ανατολιτικη μουσικη γενικα. απο κει και περα ομως, παιζεις οτι θελεις. αυτο εκαναν και τοτε οι μουσικοι. και στην αμερικη γραφανε πολυ με ουτι. η μαγκιδου και η βακα. και ο μελκον οπως αναφερθηκε πιο πανω.

1 «Μου αρέσει»

Σωστά, και ισχύει και το αντίστροφο: πολλά τραγούδια ταιριάζουν ωραιότατα με ούτι αλλά δεν έτυχε να βάλουν στην ηχογράφηση αναφοράς.

Αλλά οπωσδήποτε, ξεκινώντας με τραγούδια που είναι και για ούτι και με ούτι έχεις έναν καλύτερο μπούσουλα.

2 «Μου αρέσει»

Και, ναι, όπως σωστά σημείωσε και ο φίλος που άνοιξε το θέμα, μιλάμε για περίπου 1932 – 33 και ίσως κάτι λίγο ακόμα. Τότε είναι που μπαίνει δυναμικότατα στη δισκογραφία ο Μάρκος με το μπουζούκι του, και η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού (εγώ, τα «Σμυρναίικα» δεν τα λέω ρεμπέτικα) αλλάζει ριζικά.

1 «Μου αρέσει»