Σκοποί και τραγούδια Αμοργού (ηχογραφήσεις από δεκαετίες '60 και '70)

Σε ένα ταξίδι στην Αμοργό ενός συνεργάτης βρήκε 2 CD με ζωντανές ηχογραφήσεις από παλιούς οργανοπαίκτες της Αμοργού. Σας παρουσιάζουμε το ένα από αυτά.

Σκοποί και τραγούδια Αμοργού (Αφιέρωμα στην Κάτω Μεριά)

Βιολί: Αντώνης Βαζαίος (1934-1985), Δημήτρης Σκοπελίτης (λίγο μεγαλύτερος από τον Βαζαίο)
Λαούτο: Δημήτρης Βαζαίος (γιος του Αντώνη)

Οι ηχογραφήσεις είναι ζωντανές από τις δεκαετίες '60 και '70. Πρέπει να είναι το πρώτο CD που γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό με αυθεντικές ηχογραφήσεις από την Αμοργό.

Το CD εκδόθηκε το 2004 και περιλαμβάνει 10 σκοπούς και τραγούδια στο παλιό αμοργιανό ύφος. Πάρτε γεύση στο παρακάτω απόσπασμα από το πρώτο κομμάτι του CD, που είναι η γνωστή αμοργιανή μαντινάδα:

[http://f.cl.ly/items/300X1K361u1a193n3K1h/Amorgiani mantinada_Stin Agia Paraskevi.mp3](http://f.cl.ly/items/300X1K361u1a193n3K1h/Amorgiani mantinada_Stin Agia Paraskevi.mp3)

Το CD διατίθεται στο ΚΕΠΕΜ και κοστίζει 10 ευρώ.

Πληροφορίες: 6972261442, karaskepem@gmail.com

Εκτός αυτού του δίσκου, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα μας προμηθεύσουν ένα διπλό CD που είχε βγει από κάποιους Αμοργιανούς κάποτε, με παλιές ηχογραφήσεις, που περιλαμβάνει και ηχογραφήσεις με αμοργιανή τσαμπούνα. Όταν θα το έχουμε στα χέρια μας, θα το ανακοινώσουμε και αυτό.

Είναι σίγουρο αυτό; Γιατί την περασμένη βδομάδα δε διετίθετο κανένα σιντί, εκτός από το Σωκιανήδικο.

Αυτό διατίθεται πλέον, Περικλή, καθώς και το διπλό CD της Κεφάλου. Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε κι άλλα.

Το διπλό της Κεφάλου είναι συγκλονιστικός δίσκος (αν έχεις κάπως εξειδικευμένα γούστα -αλλιώς κόβεις φλέβα). Αξίζει και γι’ αυτό μια παρουσίαση.

Αυθεντικές αμοργιανές ηχογραφήσεις έχει δημοσιεύσει και ο Σ. Καράς (ΛΠ Τραγούδια Αμοργού - Σίφνου - Κύθνου, επανέκδ. σιντί Τραγούδια Κυκλάδων).
Υπάρχει επίσης το “Πέρασμα στην Αμοργό” του Οικονομίδη. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε αυθεντικές ηχογραφήσεις, είναι όμως ένας υπέροχος δίσκος, από τους πιο ωραίους που έχω, που αποδεικνύει τι μπορεί κανείς να βγάλει μ’ ένα βιολί κι ένα λαούτο σωστά παιγμένα. Οι εκτός παραδόσεως έξτρα γνώσεις των συντελεστών (μουσικές, ηχοληψίας - παραγωγής) τίθενται απολύτως στην υπηρεσία της παράδοσης, και την αναδεικνυουν χωρίς να την αλλοιώνουν. Ένας από τους κορυφαίους λαϊκούς βιολιτζήδες της Ελλάδας, που γενικά όμως βρίσκω ότι η δισκογραφία του δεν τον αντιπροσωπεύει (έχει άλλους δίσκους μάλλον ατυχείς), εδώ παίζει αγγέλους.

Σωστά. Ο δίσκος του Σ. Καρά περιλαμβάνει 4 αμοργιανά τραγούδια. Εννοούσα ότι ο συγκεκριμένος δίσκος που παρουσίασα είναι ο πρώτος μέχρι τώρα γνωστός δίσκος που αφορά αποκλειστικά στην Αμοργό και περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις. Τον δε Αντώνη Βαζαίο που παίζει και τραγουδά κυρίως μέσα στον δίσκο, τον έχει καταγράψει και ο Καράς, αλλά αυτές οι ηχογραφήσεις είναι ακόμα ανέκδοτες.

Επίσης, να προσθέσω ότι το CD περιλαμβάνει και 3 οργανικά κομμάτια από μία κάκιστη ηχογράφηση με echo. Αυτά υποθέτω ότι είναι νεότερα, αν και ο επιμελητής του CD με διαβεβαίωσε ότι όλες οι ηχογραφήσεις είναι παλιές. Αλλά αν κρίνω από τα περιεχόμενα που έχει βάλει, πιστεύω ότι δεν έκανε δουλειά ακριβείας. Π.χ. ονοματίζει τα συρτά με το πρώτο ημιστίχιο μίας μαντινάδας. Μάλλον θα πρέπει να εκτυπώσουμε ένα χαρτί που να λέμε τα πραγματικά ονόματα των σκοπών.