Σιτάρ Ινδικό παραδοσιακό όργανο

Χαιρετώ την παρέα , και σας υποβάλλω αμέσως την ερωτηση μου . Μου έχει πέσει στα χέρια αυτό το όργανο και λέω να ασχοληθώ λιγάκι μ αυτό , ξέρει κανείς τίποτα γιαυτό ; κανένα δάσκαλο ; ότι πληροφορία ευπρόσδεκτη .

Μόνο η Ινδική πρεσβεία μου έρχεται στο μυαλό, αλλά βεβαίως κανείς δεν νομίζω να έρθει στο Βόλο… Για το ίδιο το όργανο: Πρόκειται για το πιό εξελιγμένο όργανο της ινδικής “κλασικής μουσικής” όπως οι ίδιοι την ονομάζουν σήμερα. Με παράδοση χιλιετιών και ανάλογη δυσκολία εκμάθησης. Για μένα, έπρεπε αυτό να λέγεται “βασιλιάς των οργάνων” και όχι το πιάνο. Αυτό ισχύει βέβαια για τα μεγάλα όργανα, με πολλές δυνατότητες, δεν ξέρω αν το δικό σου ανήκει σε αυτά. Σοβαρά όμως, η συστηματική εκμάθησή του είναι πολύ δύσκολη, με πολλή θεωρία από πίσω και τεχνική που δεν μοιάζει με καμμία από τις γνωστές για νυκτά όργανα. Να “ασχοληθείς λιγάκι” μάλλον δεν έχει νόημα.

Σ ευχαριστώ για την άμεση απαντηση σου , θα έπρεπε να σας είχα πει ότι σε πολύ λίγο χρονικό διαστημα θα βρήσκομαι μόνιμα στην Αθήνα και ότι ενδιαφέρομαι γιαυτή την περιοχή .Διάθεση υπάρχει και χρόνος , εάν βρω και κανένα δάσκαλο γιατί όχι ;

Ο Βόλος από την θες/νίκη δεν επέχει πολλά χιλιόμετρα, όταν σε βολέψει πέρνα μια βόλτα. Έχω να σου δώσω ένα παλιό βιβλίο απο Ινδία γραμμένο στα αγγλικά, σε φωτοτυπία «μέθοδος σιτάρ».

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μάθεις να παίζεις σιτάρ από την μέθοδο, αλλά θα σε ξεστραβώσει λίγο.
Υπάρχουν ινδοί σιταρίστες που ασχολούνται σε όλη τους την ζωή σχεδόν μόνο με μία ράγκα (σκάλα-μακάμ).

Οπότε καταλαβαίνεις, έμπλεξες…

Οπως η Ινδία είναι σχεδόν σαν διαφορετικός πλανήτης, έτσι και η μουσική τους έχει πάρα πολυ διαφορετικές βάσεις και επιρροές απο την δική μας. Δεν πιστεύω οτι οποιος δεν είναι Ινδός δεν μπορεί να παίξει Σιτάρ αλλα πιστεύω οτι, χωρίς να βρίσκεσαι στο ανάλογο μουσικό περιβάλλον , οι μόνες σου πηγές γνώσεις θα είναι "βαλσαμωμένες"ηχογραφήσεις, και βιντεάκια τρέχα γύρευε. Με άλλα λόγια, αν σου αρέσει η Ινδική μουσική, το καλύτερο πράγμα είναι να πάς εκεί να την μάθεις. Αν δεν μπορείς, τοτε θα πρέπει να αρκεστείς σε “ιχνη” πληροφοριών που θα πετυχαίνεις μπροστά σου.
Οπως λέει και ο Τάσος, έμπλεξες, η συγκεκριμένη μουσική δεν παίζεται απλά απο πρακτικούς αυτοδίδακτους μουσικούς, είναι απίστευτα οργανωμένη και…πολύπλοκη.

Δεν μαθαίνεις κανα ταμπουρά καλύτερα;Μέχρι να το κουρδίσεις αυτό το πράμα θα θες καμια ώρα…:019:

Σ ευχαριστώ ΤΑΣΟ για την προσφορά σου αλλά όπως ενημέρωσα και το φόρουμ σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα πιστεύω να εγκατασταθώ στην Αθήνα .Ξέρω ότι είναι δύσκολο όργανο γιαυτό ψάχνω για δάσκαλο , εάν δεν βρώ και έχω ακόμη την τρέλλα να ασχοληθώ και μαυτό το όργανο η γνώμη του ALK θα μετρήσει , σας ευχαριστώ όλους πάντως για τις συμβουλές σας .