Μιλάμε για μεγάλη ασχετοσύνη, παρακαλώ για λίγη βοήθεια!

Καλησπέρα σε όλους παιδιά. Είμαι καινούρια και στο φόρουμ και στο μπουζούκι. Έχω το όργανο εδώ και καμιά βδομάδα και μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα πάω σε δάσκαλο προσπαθώ να βρω λίγο μόνη μου τα πατήματά μου. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου λύσετε 2 απορίες;
Πρώτον όταν θέλω να παίξω μία νότα χτυπάω μόνο τη μία χορδή ή και τις δύο; Έχω δει πολλά βιντεάκια στο youtube αλλά αυτό δεν διευκρινίζεται μάλλον γιατί θεωρείται κάτι πολύ αυτονόητο (για μένα δεν είναι)
Δευτερον όταν προσπαθώ να παίξω στα τάστα που βρισκονται κοντά στο σκάφος και ειδικότερα με το τρίτο ή το τέταρτο δάχτυλο πολλές φορές αντί να βγει ήχος ακούγεται ένα τουκ (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω) Αυτό νομίζετε έχει να κάνει με το πώς πατάω την χορδή, με έλλειψη δύναμης ή με το όργανο αυτό καθ’ αυτό;
Παρακαλώ μη με πάρετε με τις ντομάτες για αυτά που ρωτάω και αν μπορείτε βοηθήστε με.

@ismini κατ’ αρχάς να σε καλωσορίσω στο Φόρουμ, όσο και στον χώρο της μουσικής (και ειδικότερα του μπουζουκιού). Καλές συζητήσεις να έχουμε.

Πάμε να τα πάρουμε όμως με τη σειρά …

Καταρχάς δεν υπάρχουν χαζές απορίες και μη το σκέφτεσαι αυτό καν. “Χαζό” θα ήταν να έχεις απορία και να ντρέπεσαι να ρωτήσεις. :wink:

Οι χορδές στο μπουζούκι είναι κουρδισμένες σε δυάδες. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε ζευγάρι χορδών, η κάθε μία χορδή που απαρτίζει το εκάστοτε ζευγάρι παράγει τον ίδιο ακριβώς ήχο . Πολλοί μάλιστα αναφέρονται για αυτό το λόγο στο όργανο σαν κάθε ζευγάρι να ήταν μια χορδή (πχ τρίχορδο / τετράχορδο μπουζούκι, ενώ πρακτικά είναι εξάρχορδο / οχτάχορδο ). Επομένως για να απαντήσω στην ερώτησή σου: “Χτυπάς κάθε ζευγάρι χορδών, άρα και τις δύο ταυτόχρονα με μία πενιά”.

Αυτό όπως υποψιάζεσαι έχει να κάνει με τον τρόπο που πατάς την χορδή. Χρειάζεται να την πατάς ανάμεσα σε δύο τάστα και όχι πάνω σε κάποιο τάστο. Δεν χρειάζεται συνήθως κάποια ιδιαίτερη δύναμη, απλά είναι θέμα τεχνικής που αναπτύσσεται με τον καιρό και όσο περισσότερο έχεις τριβή με το όργανο.

Για ό,τι άλλο μη διστάσεις να ρωτήσεις. Και πάλι καλωσόρισες!

5 «Μου αρέσει»

@alko101 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το καλωσόρισμα και για την απάντηση! :grinning:

καλώς ήρθες!
βασικά τα πρώτα βήματα καλό είναι να τα κάνεις με δάσκαλο (ή κάποιον φίλο που ξέρει) για να αποφύγεις ταλαιπωρία και λάθη που θα πρέπει να διορθώσεις μετά. υπάρχει πολλή πληροφορία στο ίντερνετ, αλλά κανείς δεν σου λέει αν είναι σωστή, ή αν εσύ την καταλαβαίνεις σωστά.
γενικά, θέλει ελάχιστη δύναμη στο παίξιμο, να είναι χαλαρά και τα δύο χέρια. η πένα πηγαίνει συνεχόμενα και σταθερά πάνω-κάτω με τον ρυθμό, κι εκεί πάνω χτίζεις την μελωδία. πατάς κοντά στο τάστο με την ψύχα του δαχτύλου (κάτω από το νύχι -κομμένο πάντα).
ό,τι θες εδώ είμαστε!

1 «Μου αρέσει»

@liga_rosa σε ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές. Ναι, προφανώς και θα πάω σε δάσκαλο. Σκέφτηκα να πάω σε ωδείο (εχω κάνει σε ωδείο 7 χρόνια πιάνο) αλλά απ’ ότι διάβασα και στο φόρουμ δεν φαίνεται να ενδείκνυται για την εκμάθηση μπουζουκιού. Εγώ μένω στην Αθήνα, Βύρωνα συγκεκριμένα. Αν εσύ ή κάποιο άλλο παιδί από το φόρουμ γνωρίζετε κάποιον καλό δάσκαλο εδώ κοντά, πείτε μου σας παρακαλώ

@ismini μπορείς να ελέγξεις και την κατηγορία “Δάσκαλοι για το όργανο” για συζητήσεις που έχουν σχέση με δασκάλους που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα βήματα.

1 «Μου αρέσει»

Σίγουρα θα βρεις στην Αθήνα! Υπήρχε και κάπου αλλού μια πρόσφατη συζήτηση για μπαγλαμά, δυστυχώς δεν μπορώ να την ψάξω τώρα.

1 «Μου αρέσει»