Σεμινάρια Οργανοποιίας - Δήμος Νεάπολης - Συκεών

Καλησπέρα, εδώ και μερικούς μήνες παρακολουθώ σεμινάρια Οργανοποιίας παραδοσιακών οργάνων στο πρόγραμμα πολιτιστική γειτονιά που υπάρχει στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Δεν φτιάχνουμε μπουζουκοειδή, το ξεκαθαριζω. Ξεκινήσαμε από νταχαρέ, τώρα δουλεύουμε στην κατασκευή θρακιώτικης λύρας και θα ακολουθήσουν τα πνευστά, δηλ γκάιντα ή τσαμπούνα. Δημιουργησα το θέμα, γιατί πριν λίγο είδα ανακοίνωση ότι γίνονται πάλι αιτήσεις για το σεμινάριο ανάμεσα στα άλλα προγράμματα που θα γίνουν. Η παρέα είναι καλή και προσωπικά το μόνο που θα ήθελα διαφορετικό είναι να ήμασταν περισσότερες ώρες εκεί. Μόλις μπορέσω θα δημοσιεύσω και κάποιο link.

7 «Μου αρέσει»

Επειδή το προηγούμενο μήνυμα το έγραψα από το κινητό, παρέλειψα χρήσιμες πληροφορίες. Η πολιτιστική γειτονιά είναι ένας θεσμός, φορέας θα έλεγα που υπάρχει στις Συκιές εδώ και χρόνια και κάποια παλιά προσφυγικά σπίτια, από τη μεριά των βυζαντινών τειχών που ανήκουν στα όρια του Δήμου Συκεών, έχουν αναπαλαιωθεί και πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες. Ένα από τα σπιτάκια, στεγάζει εργαστήριο οργανοποιίας και στα πλαίσια αυτά ο οργανοποιός έχει κάποιες μέρες και ώρες που βοηθάει τους εκπαιδευόμενους να κατασκευάσουν τα δικά τους όργανα. Κατασκευάζει κρουστά (νταούλια, μπεντίρ κλπ) πνευστά (γκάιντες, τσμπούνες, διαύλους, φλογέρες κλπ) και από έγχορδα θα κάνουμε θρακιώτικη λύρα. Χθες βγήκε ανακοίνωση ότι από αύριο γίνονται αιτήσεις για νέο κύκλο μαθημάτων, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά στη σελίδα τους στο facebook:

https://www.facebook.com/Πολιτιστική-Γειτονιά-1434437996872427

1 «Μου αρέσει»

Ομολογώ ότι τόσα χρόνια συκεωτης και δεν είχα παρει χαμπάρι για την οργανοποιία . Ποιος οργανοποιος είναι και που ; Είδα στη σελίδα αλλά δεν το εντόπισα …

Ο οργανοποιός λέγεται Παναγιώτης Ζηκίδης αν θυμάμαι καλά το επίθετο. Το εργαστήριο βρίσκεται στα προσφυγικά σπιτάκια, στην οδό Έβρου που πάει παράλληλα με τα βυζαντινά τείχη, κοντά στο μεγάλο πάρκινγκ που είναι στην οδό Ελπίδος. Εκεί γενικά έχει πάρει ο Δήμος κάποια προσφυγικά σπιτάκια και τα έχει κάνει άλλο μουσείο, άλλο εργαστήριο κεραμικής, κλπ. Το σεμινάριο γίνεται εδώ και κάποια χρόνια και μάλιστα κάθε χρόνο στο τέλος της σεζόν γίνεται και έκθεση με τα όργανα που έφτιαξαν οι συμμετέχοντες. Εγώ έστειλα την αίτηση προχθές, έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω στη μέση τη λύρα και να τα παρατήσω.

Α μάλιστα, ο Ζηκίδης. Έχω δει γκάιντες και τσαμπούνες του. Δεν ξέρω από λύρες και κρουστά τι κάνει, αλλά καθώς είναι νεότερος ομότεχνος και φίλος με τον Ντομπρίδη (που είναι γνωστός παίχτης και κατασκευαστής λύρας και γκάιντας και εξαιρετικός σε όλους αυτούς τους τομείς), θα έχει πιθανώς μαθητεύσει μαζί του.

Οι γκάιντες του είναι καλές. Οι τσαμπούνες του είναι κατασκευαστικά αξιόπιστες, και επίσης καλαίσθητες, αλλά …κάπως …δεν είναι τσαμπούνες, είναι απλώς ένα όργανο με τα ίδια εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.