Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί ξανά.
Σήμερα Σάββατο 24/5/2025 και αύριο Κυριακή 25/5/2025, διοργανώνεται η πρώτη έκθεση χειροποίητων και καινοτόμων μουσικών οργάνων στην Ελλάδα για το κοινό αλλά και για τους επαγγελματίες του χώρου.
Πήγα στην έκθεση, είχε κάποια πράγματα ενδιαφέροντα ( π.χ. Φρονιμόπουλος με αντίγραφα ιστορικών οργάνων , εισαγωγείς ξυλείας, κλπ). Ήταν μια καλή ευκαιρία,να δουν κάποιοι εργασίες οργανοποιών,που στο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στην Θεσσαλονίκη δεν κατέστη εφικτό.Ξεχασα να το σημειώσω στο αντίστοιχο ποστ.Επειδή υπήρξαν πολλά συναυλίες με " ονόματα", υπήρξε από πολύ νωρίς το φαινόμενο του Σολντ άουτ.Βέβαισ όποιος ήθελε να δει όργανα έμπαινε ελεύθερα, αλλά αυτό δεν έγινε απόλυτα σαφές.Ειναι μια ευκαιρία να δείτε αξιόλογες εργασίες, και βεβαίως να πάτε αύριο,που ο Νικόλας θα παρουσιάσει κιθάρα του Άδωνι.Εγώ σήμερα άκουσα τσαμπούνα με λαούτο, και τον Λεμπέση να παίζει όργανα του Γαζέτα.
Σήμερα είχα χρόνο και πήγα και εγώ στην έκθεση. Πρέπει να πω ότι το επίπεδο των κατασκευών ήταν πολύ ψηλό.
Πέρασα τον περισσότερο χρόνο με τις κιθάρες του Δημήτρη Φωτόπουλου που ηχητικά και αισθητικά με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο. Προτείνω στους συνάδελφους κιθαρίστες που θα πάνε να μην χάσουν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν. Περιττό να μιλήσω για την παρουσίαση τους, που τις έπαιξε ο Γιώργος Βαρτσάκης. (Μετά λέμε και εμείς ότι παίζουμε ).
Λάτρεψα την manouche του Άδωνι Γουλιέλμου. Είναι από τις κιθάρες που πραγματικά θα ήθελα να έχω στο σπίτι.
Για τον Νίκο Φρονιμόπουλο τι να πει κανείς; Τα όργανα του ένα και ένα. Είδα τα αντίγραφα του Μακρυγιάννη και του Τζαβέλα, και το μπουζούκι σε σχέδιο του Γκέλη. Χαμογελαστός με διάθεση όπως πάντα να εξηγήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις. (Νίκο Πολίτη, έχεις τα χαιρετίσματά του).
Μου άρεσαν επίσης οι μπαγλαμάδες του Ανδρέα Δέλλιου. Πολλή όμορφη δουλειά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
Μακάρι να γίνει θεσμός αυτή η έκθεση για να την χαιρόμαστε κάθε χρόνο.
Δεν ξέρω αν κατασκευάζουν κιόλας ή μόνο πουλάνε αλλά είχαν το μεγαλύτερο “περίπτερο” στον χώρο. Μου τράβηξαν την προσοχή γιατί έπαιξαν ζουρνάδες και λαούτα.
Νομίζω δεν υπάρχουν χορηγοί.Οι εκθέτες πρέπει να έδωσαν το κάτιτις τους.
Ακόμα να πούμε ότι στην έκθεση συμμετείχαν οργανοποιοί κυρίως από την βόρεια Ελλάδα.Αν εξαιρέσω τον Νικόλα (Φρονιμόπουλο) που δεν πούλαγε ,μόνο έθετε,και τον Άδωνι (τον καλό ,όχι τον άλλον),δεν είδα κάποιον άλλον να εκθέτει.
Πριν λίγο γύρισα από την έκθεση, η οποία συνεχιζεται για λίγες ώρες ακόμα. Καλή διοργάνωση και τίμια σε αυτό που προσφέρει. Είχε πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους κατασκευαστές, με διαφορετικά είδη οργάνων και προσανατολισμών, όμως λόγω της ύπαρξης αρκετών δωματίων για δοκιμές οργάνων δεν είχε ενοχλητική φασαρία στον χώρο. Επίσης ο χώρος των παρουσιάσεων ήταν στην είσοδο, οπότε από την μια ήταν ανοιχτός σε όλους τους επισκέπτες αλλά επίσης δεχόταν εύκολα παρεμβολές από τα διάφορα πηγαδάκια που σχηματίζονταν. Συνολικά μου έκανε καλή εντύπωση και με χαρά περιμένω την επόμενη, ή αντίστοιχες στο μέλλον.
Ναι εκεί που καθόμουν ήσυχα ήσυχα με τον Νικόλα ( Φρονιμόπουλο) και τα λέγαμε,ανέβηκαν τα παιδιά και λέω "ωπ αυτό θα ενδιαφέρει τον φίλο μας τον Περικλή ".Ο ήχος τους αδικεί. Ήταν πολύ καλοί.
Ε ναι, σαφώς και μ’ ενδιέφερε! Αυτό ήθελα να ρωτήσω κι από πιο πριν, αλλά είπα να ψάξω το πρόγραμμα μήπως το βρω μόνος μου, κι από κει κατέλξηα στις παραπάνω ερωτήσεις για τα Παραδοσιακά όργανα .gr. Ευχριστώ, Νίκο και Αλέξανδρε!
Τελικά ποιοι είναι, ξέρουμε ονόματα; Κοίταξα μήπως αναγνωρίσω φάτσες αλλά δεν. Το κομμάτι πάντως είναι ο Καβοντορίτικος.
Γειά σας και από εμένα. Ήμουν και εγώ στην έκθεση με το “Παραδοσιακά Οργανα” και θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά. Το “Παραδοσιακά Όργανα.gr” είναι ένα διαδικτυακό αλλά και φυσικό κατάστημα που εμπορεύεται, μεταποίει και κατασκευάζει παραδοσιακα μουσικά όργανα από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και εξαρτήματα, αξεσουάρ και υλικά οργανοποιειας. Εδρεύει στην Πτολεμαΐδα του νομού Κοζάνης και από εκεί ήρθαμε(500χλμ!) ώστε να συμμετασχουμε (όντως ως χορηγοί) στην έκθεση. Φέραμε μαζί μας πολλά όργανα κορυφαίων Τούρκων κατασκευάστων αλλά και εξαιρετικών Ελλήνων επίσης καθώς και του εργαστηρίου. Ο σκοπός ήταν να σας γνωρίσουμε και να μας γνωρίσετε καθώς καλά τα μέσα και τα media αλλά σαν την προσωπική επαφή δεν έχει! Η έκθεση ήταν όντως πολύ αξιόλογη, με πολύ δυνατούς εκθέτες και ευχόμαστε για την επανάληψη της με ακόμη περισσότερους του χώρου μας. Στο βίντεο τσαμπούνα παίζει ο εξαιρετικός Νίκος Τσαντανης (έπαιζε αργότερα το βράδυ με τον Νίκο Οικονομιδη στην Τεχνοπολη) και λαούτο εγώ.
Α, παιδιά, φαίνεται πως όντως δεν ήταν καλό το βίντεο:
Ο Νίκος είναι φιλαράκι, έχουμε μακρότατη συμπόρευση στους δρόμους της τσαμπούνας, σχεδόν τη μισή μας ζωή, και μάλιστα τις προάλλες (μπορεί και την ίδια μέρα) μόλις αλληλογραφούσαμε! Και είναι όντως εξαιρετικός, όχι γιατί παίζει καλύτερα απ’ όλους, αλλά γιατί ενώ πλέον τσαμπούνα παίζουν πολλοί, ο Νίκος ξέρει κιόλας, πράγμα που σπανίζει.
Ωραία Γιάννη @GiannisPalios, ευχαριστούμε για το αναγνωριστικό στίγμα που μας έδωσες. Θα σας πρότεινα να αναγράφετε στο σάιτ και τους κατασκευαστές. Αν κάποιος ψάχνει όργανα ειδικού ενδιαφέροντος, τσαμπούνες, μακεδονικές λύρες, ζουρνάδες που να ξεχωρίζει αν είναι των Σερρών ή της Νάουσας, το πιθανότερο είναι ότι θα ξέρει τα ονόματα, δε θα είναι μια κενή πληροφορία. (Όχι φυσικά πως δεν ισχύει το ίδιο για μπουζούκια και κιθάρες, ίσα ίσα!)