Κιθάρα Άγκοπ Τσακιριάν ~ 1945

Πριν από περίπου 6 μήνες αγόρασα την συγκεκριμμένη κιθάρα αναζητώντας ένα πιο “ιστορικό” όργανο. Αν και αρκετά ταλαιπωρημένη η πρώτη είκονα της, παρατήρησα ότι δεν είχε δεχθεί καμία επισκευή- επέμβαση. Την αποκατάσταση της ανέλαβε ο Νίκος Φρονιμόπουλος, οποίος μέσα στο επόμενο διάστημα έκανε το “θαύμα” του, δίνοντας και πάλι στο όργανο ήχο και εμφάνιση αναδεικνύοντας συγχρόνως τα εντυπωσιακά μασίφ ξύλα της (καραγάτσι πλάτη, πλαϊνά). Να πω εδώ ότι, κατά την γνώμη μου, η κιθάρα έχει εξαιρετικό ήχο με δυνατά και γλυκά μπάσα (με δεκάρες) και ισορροπία ανάμεσα σε μπάσα, μεσαία, καντίνια… Σύντομα θα ανεβάσω και βιντεάκι…

.

είχα την τύχη να δω κι εγώ την κιθάρα μετά την επισκευή. ο τάσος έκανε προσεκτική επιλογή οργάνου, με καλά ξύλα και χωρίς παρεμβάσεις, ενώ ο κ. φρονιμόπουλος έκανε εξαιρετική και πλήρη αποκατάσταση του οργάνου, εξωτερικά και εσωτερικά.
έχει δυνατό και ποιοτικό ήχο, με ισορροπία σε όλη την έκταση. ακόμα και στα δύσκολα (μι καντίνι) αποδίδει όπως πρέπει. περιμένω να την δω με ασήμι, που ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα της.
καλορίζικη και καλοτάξιμη!

Τάσο, κάτι δεν πάει καλά με τις φωτογραφίες. Φαίνεται να έχεις ανεβάσει 4-5, αλλά μόνο οι δύο εμφανίζονται, οι άλλες είναι νεκρά λινκ. Από πού τις ανέβασες;

Αυτή τη στιγμή σού γράφω από τη σελίδα «γρήγορη απάντηση», που εμφανίζεται από το κουμπί «απάντηση στο θέμα» κάτω από το κάθε μήνυμα. Η «γρήγορη απάντηση» έχει πάνω μια μικρή γραμμή εργαλείων με καμιά δεκαριά κουμπάκια. Από κάτω έχω κι ένα κουμπί «επεξεργασία κειμένου» που, αν θέλω, με πάει σε άλλη σελίδα με πολύ πιο μεγάλη γραμμή εργαλείων, αλλά δε χρειάζεται.

Από τη μικρή λοιπόν γραμμή εργαλείων της γρήγορης απάντησης, μετά το μεγάλο Α με το βελάκι, μετά το εικονίδιο με τη χαμογελαστή φατσούλα, έχω άλλα 5 εργαλεία: λινκ (μπάλα με κρίκους), ξελίνκ (μπάλα με Χ), ένα καδράκι, μια ταινία σαν φιλμ κινηματογράφου, κι ένα μπαλονάκι με λόγια όπως στα κόμιξ. Από τα πέντε, μας ενδιαφέρει το καδράκι. Πάτα το και θα σε οδηγήσει πώς να βάλεις τις εικόνες. Αυτό χρησιμοποιώ πάντα, και γενικά δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Να χαίρεσαι το όργανο!

ok… πιστεύω να εμφανίστηκαν!!!

Πριν από περίπου 6 μήνες αγόρασα την συγκεκριμμένη κιθάρα αναζητώντας ένα πιο “ιστορικό” όργανο. Αν και αρκετά ταλαιπωρημένη η πρώτη είκονα της, παρατήρησα ότι δεν είχε δεχθεί καμία επισκευή- επέμβαση. Την αποκατάσταση της ανέλαβε ο Νίκος Φρονιμόπουλος, οποίος μέσα στο επόμενο διάστημα έκανε το “θαύμα” του, δίνοντας και πάλι στο όργανο ήχο και εμφάνιση αναδεικνύοντας συγχρόνως τα εντυπωσιακά μασίφ ξύλα της (καραγάτσι πλάτη, πλαϊνά). Να πω εδώ ότι, κατά την γνώμη μου, η κιθάρα έχει εξαιρετικό ήχο με δυνατά και γλυκά μπάσα (με δεκάρες) και ισορροπία ανάμεσα σε μπάσα, μεσαία, καντίνια… Σύντομα θα ανεβάσω και

Σημείωση συντονιστή: :088:

Καλημέρα,

καλόπαιχτη η όμορφη -άκρως ερωτρεύσιμη- κιθάρα.

Είναι πολύ όμορφο που μας την παρουσιάζεις και που μοιράζεσαι τις φωτογραφίες, τιμώντας το παλαιό όργανο, τον κατασκευαστή, τον επισκευαστή κτλ.

Για την επισκευή από τον Νίκο Φρονιμόπουλο, είμαι σίγουρος ότι θα είναι άψογη.

Για τον Αγκόπ Τσακιριάν, θα άξιζε να αναδειχθεί περισσότερο το έργο του, δεν έχουμε (δημοσιευμένο) μεγάλο δείγμα της δουλειάς του αναλογικά με την εποχή που έζησε.

Πρόσφατα απέκτησα ένα αρκετά παλιό μπουζούκι του, θα ανοίξω νέο θέμα να το δείτε.

Αυτά και περιμένουμε ένα δείγμα του ήχου της αν έχεις την καλοσύνη

ευχαριστώ πολύ Μπάμπη,

ίσως ο Νίκος ο Φρονιμόπουλος γράψει κάποια στιγμή όσο αφορά το κατασκευαστικό κομάτι του οργάνου.
Σύντομα θα έχουμε και βιντεάκι με τη βοήθεια του Νίκου (liga rosa).

Πάντως η φιγούρα της -σε παραλλαγή χρωματική και ως προς τα υλικά- έχει εμφανιστεί και σε κιθάρα του Αγτζόγλου…

http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=28100

Σε μια από τις κουβέντες με τον Άραμ Τσακιριάν μου ανέφερε ότι τις φιγούρες τις έφτιαχνε κάποιος ο οποίος έκανε μόνο αυτή τη δουλειά και τις έδεινε σε διάφορους οργανοποίους της εποχής…
Δεν θυμάμαι το όνομα του αλλά θα το ξαναρωτήσω και θα ενημερώσω. Θυμάμαι μόνο οτι δούλευε και μηχανικός σε μηχανή προβολής των τότε κινηματογράφων.

καλημέρα σε όλους
με τη βοήθεια του Νίκου ανεβάζω μερικά video με την κιθάρα του Άγκοπ Τσακιριάν…
σε δύο από αυτά όπως θα δείτε με είχε συνεπάρει το παίξιμο και ο φακός δεν είναι focus - εστιασμένος :slight_smile:




//youtu.be/UVEELSk0Tw4

[video=youtube;UEy5D8bsLB8]https://www.youtube.com/watch?v=UEy5D8bsLB8&feature=youtu.be
[/video]
//youtu.be/lr1hlNHQ3RU

//youtu.be/NWoW0FMLKIc

κι εμένα με είχε συνεπάρει το όργανο και έχανα την μελωδία… χαλάλι της, είναι απολαυστική κιθάρα.
και πάλι σε ευχαριστώ τάσο!

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα βίντεο,

όλα πολύ ωραία.

Φαίνεται ότι ο ήχος της κιθάρας είναι πολύ ωραίος και μου θυμίζει Χρυσίνη του 50-60.

Να είσαι καλά να τη χαίρεσαι !!!

Εξαιρετικά όλα, μπράβο σε όλους, «παρόντες» και υποκρυπττόμενους! Να υποθέσω, Νίκο, ότι έχουμε εδώ μία πρώτη παρουσίαση κάποιου «κατασταλάγματος ύφους» για την εποχή την οποία διανύουμε;

συγγνώμη, δεν κατάλαβα την ερώτηση! ή μήπως είναι για τον άλλον νίκο;

Για σένα είναι η ερώτηση, Νίκο Σαρηγιάννη. Διόρθωσέ με, αν λανθασμένα βλέπω κάποια αποκρυστάλλωση παικτικού ύφους στο σύνολο των τεσσάρων ηχητικών δειγμάτων που μας παρουσίασε ο Αναστάσιος.

ότι δηλαδή τα παίζω όλα με τον ίδιο τρόπο, παρ’όλο που ανήκουν σε διαφορετικές σχολές;

Ναι, περίπου κάτι τέτοιο βλέπω. Να διευκρινίσω βέβαια ότι το παίξιμο αυτό μου αρέσει πολύ!

η αλήθεια είναι ότι όταν παίζει ο ίδιος άνθρωπος και με την ίδια τεχνική (και μάλιστα αυτοσυνοδεία) εύκολα βγαίνει μια ομοιομορφία. ίσως αν συνόδευα ή αν σολάριζα μόνο να ήταν πιο διακριτά τα παιξίματα. ευχαριστώ για την παρατήρηση!

καλησπέρα και από μένα και πάλι

όσο αφορά την φιγούρα τελικά ανακάλυψα ότι είναι κατασκευής Αγτζόγλου. Οι Τσακιριάν τις έπαιρναν από εκείνον… κατασκεύαζε και ο ίδιος όργανα αλλά λίγα κομμάτια καθώς από ότι φαίνεται δεν ήταν το κύριο επάγγελμα του.( όπως προανέφερα εργαζόταν ως μηχανικός μάλλον σε κινηματογράφους) Επίσης από τον ίδιο οι Τσακιριάν προμηθέυονταν και τάστα. Να προσθέσω ακόμα ότι εκείνη την εποχή οι Τσακιριάν έφτιαχναν λίγα όργανα με μασίφ ξύλα( αναφέρομαι σε κιθάρες κυρίως) εκ των οποίων πολλά (ξύλα) προέρχονταν αν κατάλαβα καλά από παλιά καράβια στον Πειραιά.