Σεισμός στην Κρήτη

Καλησπερα απο τα σεισμοπαθουντα Χανια !!
Ο ορος μπορει να ξενιζει αλλα η ταραχη που περασαμε ολοι και η αγωνια θα μας σημαδευει για αρκετο καιρο !! Στατιστικα τετοιο μεγαλο σεισμο εχει να νοιωσει η Κρητη απο το 1908 !!
Την ωρα του σεισμου ημουνα σπιτι και αλλαζα για να παω σε συγγενικο κοντινο σπιτι σε τραπεζι για τη γιορτη ενος Γιαννη. Η οικογενεια ειχαν παει ηδη. Στο 2ο οροφο + πυλωτη που ειμαι ξαφνικα ακουω ενα μεγαλο θορυβο και αναρωτιεμαι ποιος χτυπαει ρε γ… ; οποτε στο καπακι αρχιζει να κουναει το σπιτι και παω προς τη μπαλκονοπορτα οπου αρχιζει να δυναμωνει και να χορευει μπρος πισω μεσα σε μια βουη ενω ποτηρια, πιατα και αλλα πραγματα στα ραφια να κανουν ενα τρελλο θορυβο …Κρατησε απ’οτι λενε 40’’ και εννοειται οτι δεν το καταλαβαινεις νομιζεις οτι ειναι απο μια στιγμη εως ενας αιωνας !!
Αφου σταματησε κατεβαινω μαζι με ολους τους ενοικους της πολυκατοικιας οπου ασπροι σαν χαρτι με φορμες, παντοφλες κλπ να περιμενουν ενδεχομενα νεο σεισμο.
Τελικα τα σπιτια κουνηθηκαν πολυ αλλα λιγα εκαναν ρωγμες. Ολοι καταλαβαμε οτι ειναι πολυ κοντα και μετα απο μιση ωρα μαθαμε τελικα οτι ειναι οντως πολυ κοντα μια και τον ενοιωσε ολη η Ελλαδα.
Πριν απο λιγο ηρθα στο γραφειο -5ος οροφος+
πυλωτη- οπου καποια ραφια εχουν μετακινηθει 10
ποντους μαζι με τα βαρεια βιβλια, ντανες φακελλοι και cd στο πατωμα βαζα και αλλα αντικειμενα κι αυτα στο πατωμα ενω η πολυθρονα με τις ροδες εχει παει βολτα …
Ευχομαι να μην το νοιωσουμε ξανα τετοιο ταρακουνημα και ακομα περισσοτερο στα Κυθηρα που ηταν κοντα και ευτυχως ειχαν μονο υλικες ζημιες !!

(Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/ην yiorgosv 09 Ιανουάριος, 2006)

αγαπητέ γιώργο β.
αρκετά και…εκφοβιστικά (ταρα)κουνήθηκα και εγώ στον 3ο+ισόγειο στην Αθήνα ,στην Κυψέλη.Ο φόβος μου ήταν μεγάλος,γιατί φοβήθηκα ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.οπότε χαιρέτα την Αθήνα και την Αττικοβοιωτία,Κόρινθοκαι Εύβοια.Οταν άκουσα απο τιβί για κούνημα στα Χανιά,κατάλαβα ότι δεν ήταν το ρήγμα της Αταλάντης και η μόνη ευχή ήταν να είναι το επίκεντρο υποθαλάσσιο,όπερ και ευτυχώς απεδείχθη.
Τέλος καλό όλα καλά!!!

Φίλε Γιώργο, άλλο κακό να μη σας (μας) βρει.

Σ.Π.

Να κάνω ολίγη μαύρη πλάκα:
Βρε συνάδελφε Γιώργο, πολύ pilotis έχεις στη ζωή σου! Τίποτα δεν συγκράτησες απ’ το μακαρίτη το Καλευρά;

ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΥΛΩΤΕΣ!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΔΙΩΡΟΦΟ! (*)
ΖΗΤΩ Η ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!


(*) με φέρουσα τοιχοποιία & διπλό σενάζ πρέκι/ποδιά δεμένα σε κρυφοκολώνες στα μάγουλα όλων των πεσσών, με τα απολύτως απαραίτητα ανοίγματα και κέντρο ελαστικής στροφής κοντά στο Κ.Β. της γεωμετρίας, μικρούς ή καθόλου εξώστες και πυκνή-βαθυά φύτευση αειθαλών στο περίβολο. (Αυτά δε χωράγανε στο σύνθημα).

εμείς στας αθήνας δεν μάθαμε για “μάγουλα πεσσών” ,ώστε αγαπητοί συνάδελφοι πείτε τό μας να γίνουμε σοφότεροι!!!

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστω παιδια για τη συμπαρασταση που πιστεψτε με τη χρειαζομαστε εστω και χωρις σημαντικες ζημιες και απωλειες !!
Εχεις δικιο Κωστα πολυ pilotis αλλα οσον αφορα το σπιτι ηταν τυχαιο στο δε γραφειο ηταν επιλογη οχι η pilotis αλλα το κτιριο μια και ειναι σχετικα κεντρικα αλλα οχι στην καρδια της κινησης οπως το παλιο μου γραφειο με βαβουρα και τονους σκονης καθε μερα αλλα και νεα κατασκευη !!
Βεβαια εδω μας προεκυψε κεραια κινητης στα 70 μετρα σε ταρατσα εμπορικου κεντρου, που καποια μερα δεν ξερω τι θα την κανουμε …
Απο γνωστο μου εμαθα προσφατα οτι σε συνοικια της Αθηνας πριν 5 χρονια του εδινε εταιρεια κινητης γυρω στα 2.000.000 δρχ. το μηνα για να βαλει το κερατο αυτο στην ταρατσα !!!
Ο μπερντες ο χοντρος να πεφτει και *χ/τους !!
Ξεφυγαμε ομως …
Το θετικο ειναι οτι και τα δυο κτιρια ειναι καινουρια (1993,1999) οταν οι πιο πολλοι κατασκευαστες ειχαν πια σοβαρευτει μια και ολοι ξερουμε οτι ο πονηρος ο Ελληνας μεχρι καποια εποχη (προ δυνατων σεισμων) εβγαζε ολη του την εξυπναδα και την πονηρια στην οικοδομη δηλ. εκλεβε ο εργολαβος, εκλεβε η μαντρα, εκλεβε το εργοταξιο με τα μπετα, εκλεβε ο ιδιοκτητς τον εαυτο του του στυλ : τι μουβαλε ο μ…ς ο μηχανικος τετοια πεδιλα, καντα ρε συ 1χ1 και ασε τον αυτον …
Το σωτηριο με το χθεσινο σεισμο ηταν το μεγαλο βαθος μια και κοντα ηταν και πολυ μεγαλη ενταση ειχε. Δεν εχω μαθει ακομα ιδιοσυχνοτητα και επιταχυνση στοιχεια που αφορουν αμεσα εμας τους μηχανικους αλλα προφανως η αποσταση μειωσε την επιταχυνση που στο σεισμο της Αθηνας ηταν πολυ πιο πανω απο αυτες που δεχοταν τοτε ο
αντισεισμικος.
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

  • Την προηγουμενη μερα σε χωριο στα νοτιοδυτικα της Κρητης -κοντα στην Κανδανο- μετραγαμε γυρω στις 3.30 η ωρα καποια παλια σπιτια οπου ο ιδιοκτητης ειχε μπει μεσ’τα χαλασματα -λογω βατων και πεσμενων δοκαριων- και μετραγε κι εγω εγραφα απ΄εξω στο ψιλοβροχο. Ενας Θεος ξερει τι θα αντικρυσουμε οταν ξαναπαμε εκει …
  • Στο σπιτι φιλου λυραρη που καναμε το 2004 προβες σχεδον καθε μερα για να γραψουμε δισκο,
    χρειαστηκε ενισχυση μια και ηταν πολυκατοικια της δεκ.΄70 με πυλωτη+3 με γυρω στα 20 διαμερισματα και οι εργασιες μετα απο 3 μηνες τελειωσαν μεσα Νοεμβρη. Τα σχολια περιττευουν …
  • Σε εφημεριδα που γραφω εδω ηθελα να αναφερω για την ακαταλληλοτητα των Βενετσιανικων Νεωριων που εχουν μετατραπει σε ανεξοδους χωρους συναθροισης του Δημου και οχι μονο, για διαφορες εκδηλωσεις, οχι τοσο γιατι στερουνται μελετης στατικης επαρκειας οσο για το αισθημα ανασφαλειας που αισθανεται καποιος παρακολουθωντας μια συναυλια ή μια εκθεση ζωγραφικης και σκεφτει τι θα γινει αυτος και αλλοι 500 εως 1.000 ανθρωποι αν συμβει ενας πολυ δυνατος σεισμος, μια και ειναι ηλικιας πανω απο 400 χρονων.
    Χθες απεδειξαν βεβαια οτι αντεχουν πλην ομως επεσε τμημα της στεγης του 5ου Νεωρίου που χρησιμοποιειται για αποθηκη απο την Εφορεια αρχ/των αλλα αυτο το τμημα ειχε κατασκευαστει το 1955 για να κλεισει το ανοιγμα απο βομβαρδισμο το 1941 !! Το οτι ο σεισμος εγινε Κυριακη γλυτωσε πολυ κοσμο ειπε με τρεμαμενη φωνη σε τοπικο καναλι ο υπευθυνος ενω πιστευω τωρα οι ανευθυνουπευθυνοι θα απομακρυνουν τις καθες ειδους εκδηλωσεις απο τα κτιρια αυτα που θελουν πολλες πολλες μελετες και πολλες πολλες
    επεμβασεις.
    Οσο για τις μινιμουμ ευκολιες εχουν για 500 καρεκλες μια αθλια χημικη τουαλετα και
    βρυση χωρις νερο σε ενα χωρο με παλια σκηνικα
    και αλλα αντικειμενα ατακτως εριμμενα …
    Και αυτα τα διαπιστωσα περσυ το Μαη σε εκδηλωση για τους Ελληνικους χορους με καλεσμενους πολλους μεγαλους της Ελληνικης διανοησης …
    Τελος παντως ρε παιδια καθως τα γραφω αυτα σε τοπικο ραδιοσταθμο ακουω να στελνει καποιος την εξης καταπληκτικη μαντιναδα :
    Δε με τρομαζει ο σεισμος, ανε βουλισει η πλαση
    μονο να ειναι η βιόλα μου, διπλα να μ’αγκαλιασει

    (βουλίσει=βουλιάξει)

καλη δυναμη Γιώργο και σε όλους οσους φοβήθηκαν.

χαιρετισμους απο το παγωμένο Λανκαστερ και καλη χρονια.

οσον για τον σεισμό ακομη και στην Ροδο μου ελεγε η μανα μου οτι τα πολυφωτα πηγαιναν περα δωθε.

παιδια περαστικα θα ειναι ολα θετικη ενεργεια θετικη σκεψη και ολα καλα θα πανε…

καλα κουραγια συναδελφοι!

Ευτυχώς παιδιά ευτυχώς που δεν είχε μεγάλες καταστροφές και θύματα. Δυστυχώς η Ελλάδα μας ζεί πάντα μέσα στον φόβο του σεισμού, όπως αλλού ζούν με τον φόβο των καταιγίδων και των τσουνάμι. Βέβαια όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα συνέβαιναν από παλιά. Οχι όμως με τέτοια συχνότητα και με τόση δύναμη και σε ένα μεγάλο ποσοστό ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι.

εμεις οι ιδιοι ? για τον σεισμο της κυριακης? δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι!

ναι ρε Θανάση, δε το’ξερες; τα CFC των σπρέυ ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τους σεισμούς. (μη με παρεξηγάς Μαργιάννα… the hour is getting late…)

Παιδιά εγώ ήμουν νότια Κρήτη, Αγία Γαλήνη και το ένιωσα. Έτρεξα μέσα (αφού κουνιόμασταν επί 15 δεύτερα τουλάχιστον) ανάβω την τηλεόραση. Ο ηλίθιος παρουσιαστής του σταρ λέει, “σεισμός με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα”…
Λοιπόν, πείτε μου τώρα εσείς, εάν σεισμός με εστία κοντά στην Αθήνα γινόταν αισθητός στη νότια Κρήτη, το λεκανοπέδιο θα είχε μετατραπεί σε σκέτο -πέδιο ναι ή ου; Ώρες ώρες ρε παιδί μου…

Θα συμφωνήσω μαζί σου Θανάση ότι μπορεί να ευθυνόμαστε για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, για την όξινη βροχή, για την εξασθένηση της στοιβάδας του όζοντος, για τον ευτροφισμό, για την γρίπη των πουλερικών ίσως, αλλά για τους σεισμούς, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Κώστα, για να σου λυθεί η απορία, όχι δεν ευθυνόμαστε για τους σεισμούς. Εκτός αν θες να ενστερνιστείς τις απόψεις ορισμένων ηλιθίων συνομωσιολόγων που βγαίνουν στο κρατικό ράδιο (με το που ανέβηκε η δεξιά στη κυβέρνηση - ονόματα δε λέμε!) που ισχυρίζονται πως η υπεράντληση πετρελαίου στο Ιράκ από τους Αμερικάνους είναι η αιτία του σεισμού της Κυριακής.

Ενημερώνω ότι εδώ Ηράκλειο όλα καλά. Αλλά το κούνημα που φάγαμε, ιδίως χτες το πρωί κατά τις 9:30 και σήμερα το πρωί στις 8, ήταν άνευ προηγουμένου. Και ενδιαμέσως ένα σωρό μικροί μετασεισμούληδες.

6 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι που είστε καλά.
Προς το παρόν όμως φρίκαρα λίγο γιατί νόμιζα ότι το θέμα το ανέσυρε το σύστημα τυχαία από το μακρινό σχετικά 2006. “Πόσο τυχαίο πια;” :sweat_smile: :sweat_smile: :sweat_smile:

3 «Μου αρέσει»

τον περιμενανε καιρο αυτον τον σεισμο. απο οτι φαινεται θα παρουμε και αλλοι σειρα, κουναει και σε αλλες περιοχες…

Ελπίζω και έυχομαι όλοι οι σύντεκνοι συμφορουμήτες να είναι καλά

1 «Μου αρέσει»

Κουράγιο παιδιά, ελπίζω οι Κρητικοί του Φόρουμ να είναι όλοι καλά!!!

Όσοι δεν έχουν σχέση με το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, καλά θα είναι, οι ίδιοι και τα σπίτια τους. Εδώ στο Ηράκλειο δεν άκουσα για αξιοσημείωτες υλικές ζημιές, και σαφώς όχι για τραυματισμούς, πόσο μάλλον θανάτους. Κτίρια κίτρινα βέβαια θα βγήκαν πολλά.

Το φαινόμενο όμως ήταν άκρως εντυπωσιακό: δύο φορές πολύ δυνατό κούνημα επί πολλήν ώρα, και άπειρες φορές μικρότερα κουνήματα. Πιο εντυπωσιακό (ως προσωπική εμπειρία τουλάχιστον για μένα) από της Αθήνας το '99, που έγιναν εκτεταμένες καταστροφές και πλήθος θάνατοι.

Συνήθως μτά τον σεισμό κουνιούνται οι λάμπες. Εδώ και τις δύο φορές είδα να κουνιούνται οι πόρτες, λες και τις ανοιγόκλεινε το φάντασμα!