Μουσική στον δρόμο

Καλησπέρα στην ρεμπετοπαρέα.

Θα ήθελα να μάθω πληροφορίες σχετικά με την μουσική στον δρόμο.

Υπάρχουν σημεία που θα μπορούσατε να μου προτείνετε;

Έπειτα, ξέρετε αν γράφουν οι αστυνομικοί; Αν ναι, τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου εμφανίζεται στολή, φεύγουμε εγκαίρως.

3 «Μου αρέσει»

Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο να τους κυνηγάει η αστυνομία, αν και πιστεύω οτι δεν το κάνουν…
Φαντάζομαι θα πρέπει κάποιος καταστηματαρχης να καλέσει την αστυνομία και ο αστυνομικός να έχει "κέφια " για να πάει με το γράμμα του νόμου στην απόλυτα ανομη χώρα που είμαστε.
Τώρα να πετύχεις 2 περιπτωσαρες μαζι (καταστηματαρχη και αστυνομικό) το θεωρώ δυσκολο…
Στο Χαλάνδρι πάντως που η αστυνομία ειναι αρκετή και με το παραπάνω, εχουμε αρκετούς μουσικούς του δρόμου.

4 «Μου αρέσει»

Γενικά έχω δει πολλές φορές στο κέντρο της Αθήνας μουσικούς να παίζουν σε πεζούλια, στο πεζόδρομιο κτλ, με αστυνομικούς τριγύρω σε απόσταση μερικών μέτρων - σε πολλές περιπτώσεις κάνανε και χάζι τους μουσικούς. Μάλιστα, έχω δει αυτό το σκηνικό και σε περιόδους λίγο μετά την καραντίνα, τότε που τα μαγαζιά ήταν ακόμα κλειστά και οι περιορισμοί πολλοί, οπότε υπήρχε το άλλωθι για πιο “σκληρή” εφαρμογή του νόμου.

Φαντάζομαι ότι για να υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει είτε η μουσική να ενοχλεί πραγματικά, είτε να γίνει κάποια καταγγελία (από κάποιον περίεργο μάλλον) που τότε η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την κατάσταση. Αλλά και πάλι, πιστεύω στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα γίνεται κάποια ευγενική σύσταση στην αρχή, του τύπου, “παιδιά δεν γίνεται να παίξετε άλλο εδώ, παρακαλώ μαζέψτε τα σιγά σιγά και φύγετε”.

Ο νόμος κατά της επαιτείας έχει καταργηθεί, οπότε δεν μπορεί κάποιος να καταγγείλει τον μουσικό ως επαίτη. Το 2020 είχε συμβεί αυτό το περιστατικό, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο σε μουσικούς του δρόμου, επειδή “παρακώλυαν την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο”. Μάλλον προσχηματικά… Αλλά αν προσέχουμε να είμαστε σε χώρο που δεν εμποδίζει την κίνηση στο πεζοδρόμιο, δεν προκαλούμε φασαρία σε κάποια γειτονιά (ιδιαίτερα σε ώρα κοινής ησυχίας), ή ενοχλούμε άμεσα κάποιο μαγαζί, νομίζω είναι απόλυτα ασφαλές και νόμιμο!

Ακρότητες πάντα βέβαια θα συμβαίνουν… και δυστυχώς πάντα θα υπάρχει και ο αστυνομικός που θα θέλει να δείξει ότι κατέχει “εξουσία”, αλλά πιστεύω (και ελπίζω) ότι αυτά συμβαίνουν πιο σπάνια.

6 «Μου αρέσει»

Δεν έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι κανόνας. Και για να αναγκαστεί ένας μαγαζάτορας να φωνάξει αστυνομία, πρέπει να τον έχουν πρήξει. Πρώτα θα τους πει να παίζουν πιο σιγανά, ή το (εγωϊστικότατο!) “Πηγαίνετε λίγο πιό πέρα!”.

2 «Μου αρέσει»

Είναι μεγάλο το θέμα που ανοίγεις.Εάν παίζεις εκτός ορίων κοινής ησυχίας δεν έχεις πρόβλημα.Σε ώρα κοινής ησυχίας όμως υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι απλά ένα γράψιμο.Πλέον τη διατάραξη την έχουνε κάνει πλημμέλημα.Δηλαδή με λίγα λόγια σε τραβολογάνε αυτόφωρο.
Σε κάθε περίπτωση να σου δώσω μια συμβουλή.Εάν έρθει η αστυνομία να ξέρεις κάποιος την κάλεσε.Δεν ήρθαν από μόνοι τους να στη σπάσουνε.Μίλησέ τους νορμάλ και δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.Αν τώρα παίζεις πιο αργά και σου βάλουνε χέρι κάνε το κορόιδο και πες οκ φεύγω δεν ήξερα ότι ενοχλώ.Επειδή όμως και ο αστυνομικός δίνει λόγο κάπου ξέρεις συντάσσει κάποια αναφορά των συμβάντων που επιλαμβάνεται,αν αυτός που κάνει την καταγγελία είναι δικομανής και ψάχνεται ή αυτοί που κάνανε την καταγγελία είναι πολλοί ο αστυνομικός πολλές φορές σου λέει γιατί να μπλέξω εγώ με το να κάνω τα στραβά μάτια.Και το τραβάει.Τραβηγμένο?Ναι.Αλλά σκέψου ο αστυνομικός που δουλεύει βράδυ ξενυχτάει μέχρι το πρωί.Με λίγα λόγια δεν τον ενοχλείς γιατί παίζεις και δεν μπορεί να κοιμηθεί.Κάποιος άρχισε τις κλήσεις στο 100 που είναι δωρεάν και τις κάνει και ανώνυμα.Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνει ο άλλος τα στραβά μάτια και αργότερα τον φωνάζουνε και του λένε εδώ κάνανε καταγγελία ότι πήγες και δεν έκανες τίποτα.Το πώς θα το αντιμετωπίσει ο κάθε αστυνομικός είναι ανάλογα.Μπορεί να πέσεις και στον Ράμπο της γειτονιάς που δεν χαρίζει ούτε στη μάνα του που λέμε και να έχεις πρόβλημα.
Η διατάραξη είναι πάντως πλημμέλημα.Το πώς θα το στοιχειοθετήσει αφού δεν έχει ντεσιμπελόμετρο είναι άλλο θέμα.Με μια κατάθεση σε τρέχει.Το τράβηγμα είναι καλό να το αποφύγεις.Στο δικαστήριο αν σε πάνε δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει.Μπορεί και να τη σκαπουλάρεις αλλά γιατί να μπλέξεις με αυτόφωρα?Δεν είσαι εγκληματίας.
Όπως είπε ο Χρήστος κάποτε το βάζανε σαν επαιτεία αλλά η επαιτεία καταργήθηκε.Θα μου πεις είναι ο μουσικός επαίτης?Όχι βέβαια.Αλλά παλιότερα άλλα μυαλά ‘σκουριασμένα’ που έλεγε και ο Κηρομύτης.
Δεν γνωρίζω με το ΑΕΠΙ τί παίζει.Αν ισχυριστεί κάποιος πνευματικά δικαιώματα.
Μια ερώτηση.Εσύ θες να παίξεις με ενισχυτή ηχείο?
Για τα μέρη που ρωτάς θα σου έλεγα σίγουρα σε πολυσύχναστο πάρκο ή πεζόδρομο μακριά από σπίτια.Αν και οι ‘περίεργοι’ βρίσκονται παντού.

5 «Μου αρέσει»

Μπα, οι ρουφιάνοι πάντα ανώνυμοι είναι. Κανείς δεν έχει την απλή ανθρωπιά να μιλήσει πρώτα απευθείας.

4 «Μου αρέσει»

Γενικά λόγω των συνθηκών έχει βγει πολύς κόσμος στον δρόμο. Σε συνδυασμό με τους ενισχυτές που όλο και περισσότερο συνηθίζονται, υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος ειδικά στο κέντρο. Προσωπικά νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι οι γειτονιές εκτός κέντρου, οι λαϊκές αγορές, καθώς και η σφουγγάρα στα μαγαζιά. Γενικά με κιθαρομπούζουκο δεν είναι εύκολο, υπάρχουν όργανα που είναι πιο φωνακλαδικα και γλεντζέδικα. Επίσης, θεωρώ καλύτερη λύση τα μεγάλα σχήματα που μπορούν να κάνουν νταβαντούρι και περισσότερο κέφι.
Καλή τύχη όπως και να’χει, και το νου σου στους μολυσμάνους!

2 «Μου αρέσει»

Χαχαχαχαχαχα όχι ρε φίλε.Να το έγραφε ο @liga_rosa θα έλεγα οκ αλλά και εσύ ρε Περικλή?
Εγώ θα σε συμβούλευα να μη μπεις στη διαδικασία τρεξίματος γιατί πρώτον είσαι σε μειονεκτική θέση καθώς κρατάς και ένα όργανο και το πιο πιθανό είναι να το πάρουνε πατριωτικά ότι κάτι άλλο κρύβεις και θα σε κυνηγήσουμε χειρότερα.
Μια κουβέντα στο χαλαρό αν γίνει θα το πάρουνε και αυτοί στο χαλαρό να είσαι σίγουρος και δεν θα μπλέξεις.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα έγραφα να τους σπάσουν το μπουζούκι στο κεφάλι :grin:

5 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ όλους ξεχωριστά, αρχικά.

Είναι σημαντικές όλες αυτές οι πληροφορίες που μου δώσατε.

Θεωρώ όντως ακραίο να συμβεί οτιδήποτε αφορά την αστυνομία, αφού σκέφτομαι να παίξω χωρίς ενίσχυση και σε χώρους που δεν έχει καταστήματα και καταστηματάρχες που μπορούν να δημιουργήσουν θέμα.

Έτσι κι αλλιώς, τούτοι οι μπάτσοι που 'ρθαν τώρα τι γυρεύουν τέτοιαν ώρα…

3 «Μου αρέσει»

Εγώ πάντως νομίζω ότι το κυριότερο θέμα είναι να βρεις σημείο που, ενώ είναι κατάλληλο από κάθε άποψη (περαστικό, βολικό, χωρίς παράξενους μαγαζατόρους που να ενοχληθούν, + κάθε άλλο πιθανό κριτήριο), ταυτόχρονα να μην είναι και πιασμένο. Άμα έρθει άλλος και σου πει «ρε μεγάλε, χρόνια τώρα τις Τετάρτες τέτοια ώρα παίζω εγώ σ’ αυτό το σημείο», το ζήτημα δεν είναι να βρεις αν έχει δίκιο ή άδικο, αλλά ότι απλώς δημιουργήθηκε ζήτημα.

Και φυσικά δεν είναι λύση να σταθεί ο ένας απ’ τους δύο δέκα μέτρα παραπέρα, και ν’ ακούγονται δύο μουσικές ταυτόχρονα…

3 «Μου αρέσει»

Εγώ φίλε ήμουν χρόνια Ρόδο, ως 2020, που γενικά είναι καγκουρονήσι, ήταν ένας κύριος γύρω στα 60 που έπαιζε το μπουζούκι του (σόλο) σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Παλιάς Πόλης και από όσο ξέρω και έβλεπα αφού τον άκουγα τακτικά δεν είχε θέματα. Εκεί ο κόσμος είναι παράξενος, από το γυράδικο και το εστιατόριο ως το κλαμπ και το σπίτι που μένεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις μπλέξιμο. Είναι καλή η βιτρίνα του νησιού αλλά πίσω απ’ το παραβάν έχει βρωμιά. Αφού ο συμπαθέστατος φίλος δεν είχε θέμα τόσα χρόνια (που για το ‘‘στυλ’’ της Ρόδου και ποσο μαλλον εντός βασικότατης τουριστικής περιοχής -με ανταγωνιστές εντός ολίγων μέτρων- είναι ήδη κάπως η φάση των ρεμπέτικων στο δρόμο), θεωρώ αν κινείσαι σωστά δεν θα υπάρξει θέμα.

3 «Μου αρέσει»

στην Αθήνα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλα την τελευταία φορά που πήγα είχε πάρα πολλούς μουσικούς .Τώρα για άλλα μέρη θα πρότεινα σταθμούς μετρό η λαϊκές.και σε μαγαζιά ,όπως ανέφερε ο liga rosa, για σφουγγαρα αλλα εκει πιο καλα ταιριαζει νομιζω να χεις κανα βιολί,κλαρίνο ,ακορντεόν.μπουζούκι μου φαίνεται λιγο δύσκολο στο ορθιο .αλλα εσυ θα το δεις αυτο καλυτερα(απλα σαν πελατης συνηθως τετοια οργανα εχω δει να παιζουν στο ορθιο).καλη σου επιτυχία όπου και αν πας.

3 «Μου αρέσει»

Τους καγκουρες που ανεβαίνουν στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού και κάνουν παντιλικια μέχρι το πρωί, κάθε βράδυ, βάζοντας και Τραπ στην διαπασών, και ενοχλούν χιλιάδες οικογένειες από κάτω, δεν τους πειράζουν, αλλά τους μουσικούς που ομορφαίνουν την άχαρη πόλη, τους θεωρούν ηχορύπανση
Να συνεχίσω;

4 «Μου αρέσει»

Για κάποια μάρκα ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου, από αυτά που είναι σχεδιασμένα για να ξυπνάνε χιλιάδες οικογένειες, είχα ακούσει μια φορά μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο. Είναι ένα σκετσάκι: σ’ ένα πάρτι έρχεται αστυνομία λόγω παραβίασης της κοινής ησυχίας, ρωτάνε τον υπαίτιο για διάφορα στοιχεία που τα συμπληρώνουν, και όταν φτάνουν στη διεύθυνση προκύπτει ότι δεν είναι σπίτι αλλά αυτοκίνητο. Εκείνο το σημείο είναι το αστείο και πρέπει να γελάσουμε. Το ηθικό δίδαγμα που προβάλλεται είναι ότι αν ενοχλείς με δυνατή μουσική από το αυτοκίνητο κι όχι από σπίτι ή μαγαζί, απαλλάσσεσαι από κάθε παράξενο γείτονα…

Παλιά, το '80 ή ‘90, παιζόταν η κοινωνική διαφήμιση «τους ξύπνησες όλους, γιατί;». Μ’ αυτή την πιο πρόσφατη, όλοι οι αδικημένοι και καταπιεσμένοι που επί δεκαετίες τρώγαν παρατηρήσεις και κλήσεις για την ενόχληση που προκαλούσαν, δικαιώνονται.

3 «Μου αρέσει»

στη λαικη αγορα…

2 «Μου αρέσει»