Ρεπερτόριο τζουρα

Χαιρετε συμφορουμιτες!
Τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολούμαι με το ρεμπετικο έχω αγαπήσει πολύ τον τζούρα. Όμως εκτός από τα γνωστά τραγούδια που ξέρουμε και αγαπάμε (Βαμβακάρης, μουφλουζέλησ και τα λοιπά) τελευταία έχω χτυπήσει τοίχο. Ποια αλλά τραγούδια και δημιουργοι προπολεμικα έχουν καταγραφεί και ηχογραφηθεί για τον τζούρα?

Τα προπολεμικά γενικά ταιριάζει να παιχτούν σε τζουρά. Μπορείς να εντάξεις στο ρεπερτόριό σου και αδέσποτα, σκοπούς και βεβαίως ντουζένια και τους χαβάδες τους, εάν τα γνωρίζεις.
Για ηχογράφηση με τζουρά τώρα δεν μου έρχεται κάτι και είμαι εκτός, θα επανέλθω αργότερα.

3 «Μου αρέσει»

Όπως είπε και ο John88 μπορείς να εντάξεις στο ρεπερτόριο σου τα ντουζενια με τους χαβαδες τους, μπορείς να αποδώσεις πολύ ωραία Γιοβάν Τσαούς, Γενίτσαρη,Κηρομυτη,όπως το Οι Μπαγλαμαδες με τον Τσιτσάνη. Επίσης το Μορτισσα Σμυρνιά του Κωστα Καριπη.Γενικα όλα τα προπολεμικά ταιριάζουν με τον τζουρα και όχι μόνο.Υπαρχουν και μεταγενέστερα μερικά τα οποια με το κατάλληλο χαβα μπορείς να τα αποδώσεις μια χαρά!

3 «Μου αρέσει»

Επίσης, προσωπικά θα προτιμούσα αν είχα τζουρά κομμάτια αρκετά απλά (τύπου Ατσιγγάνα κλπ) ώστε να μπουν μέσα οι ανοιχτές και να τονιστεί αυτό το ωραίο ηχόχρωμα του τζουρά. Όχι ότι δεν γίνεται αυτό σε πιο σύνθετα αλλά στα κομμάτια τύπου Μπάτη -και άλλα- ακριβώς επειδή είναι απλή η μελωδία σε παίρνει να το ‘‘φορτώσεις’’ με τις ανοιχτές. Βέβαια όλα αυτά καθαρά υποκειμενικά, λέω τι θα έκανα εγώ, αν παίζεις με άλλο τρόπο πχ μόνο στη μια χορδή, τότε αλλάζει.

Συμφωνω!Πολλά κομμάτια μπορούν να παιχτούν αλλά ειδικά Μπατης,Μάρκος στα αργά πχ.Ατσιγγανα, Εφούμερναμε ενα βράδυ,Μάρκος ο Συριανος,Σκύλα με εκανες και λιώνω κλπ ταιριάζει απίστευτα να παίζεις με ανοιχτές ή με ισοκρατημα! Τώρα βέβαια είναι και πως παίζει και ο καθένας.Σε λίγο πιο σύνθετα μπορεί να μη ταιριάζουν παντού οι ανοιχτές.τοτε παίζεις αν θες με ίσο ή βάζεις και καμιά ανοιχτή στον τονισμό.
Επίσης Γενίτσαρης είναι κομμένα ραμμένα σε τζουρα.Ο σαλταδορος, Μαυραγορίτες,Θα ρθω νύχτα τοίχο τοιχο,Στα όρη βγαίνει η καππαρη κλπ…

2 «Μου αρέσει»

Πιστεύω αν το ψάξεις υπάρχουν τρόποι να κολλήσουν και σε πιο σύνθετα, μέχρι ενός σημείου βέβαια.

Έχω περίπου μισό χρόνο, κάθε μέρα επί 2-3 ώρες ‘‘μελετάω’’ το παίξιμο του Νίκου Βραχνά, ακούγοντας όλα τα τραγούδια που έχουν ανέβει και δίνοντας βάση στις ανοιχτές του και την πενιά του (στα λίγα βίντεο που υπάρχουν). Σιγά σιγά βλέπω βγαίνουν πράγματα από όλο αυτό…

Σιγουρα. Και εγώ που έχω τζουρα σε πολύ συγκεκριμένα δε κολλάω παντού ανοιχτές.Ειναι και να ξέρεις που να τις βαρεσεις και πως,αλλιώς ακούγεται πολύ βαβούρα.και ο Βραχνας έπαιζε ντουζενατα και το έκανε πολύ καλά .

2 «Μου αρέσει»

Μάλλον δεν έγινα πολύ κατανοητός. Δεν ψάχνω να παίξω κομμάτια (και τζούρα ακόμα δεν έχω άλλα που θα μου πάει κάποια στιγμή…) ρωτάω για αλλά τραγούδια εκτός από τα γνωστά που ξέρουμε (όσοι έχουνε πολλά λεφτά, εγώ μάγκας, φαινομουνα, σαλταδορος, μαύρα μάτια μαύρα φρύδια) γι αυτό ρώτησα για ηχογραφήσεις. Προφανώς εγώ διατύπωσα την ερώτηση λάθος με συγχωρείτε. (θα τις χρησιμοποιεισω όταν τον πάρω όμως;))

Κανένα προπολεμικό κομμάτι δεν γράφτηκε / ηχογραφήθηκε για τζουρά.

(… και, προσοχή: άλλο ο τζουράς και άλλο η τζούρα)

3 «Μου αρέσει»

Πως? Είμαι 99 % σίγουρος ότι τραγούδια από ως τα μαύρα μάτια μαύρα φρύδια, ο σύναχης, όσοι έχουνε πολλά λεφτά και άλλα έχουν ηχογραφηθεί με τζουρα. Μήπως δεν ακούω εγώ κάτι καλά? Δηλαδή τόσα χρόνια με απατούν τα αυτιά μου?!!! ( επίσης η αυτόματη διόρθωση φταίει συγνώμη)

Η αυτόματη διόρθωση δεν έχει ικανότητα κρίσης, όπως ο άνθρωπος.

Εγώ λοιπόν φταίω προσπαθωντας να βρω απομποδιοπομπαιους τράγους στην απόπειρα δικαιολόγησης του σφάλματος μου; -)

Σφάλματα κάνουμε όλοι, εκτός του πάπα. Και δεν φταίμε, άνθρωποι είμαστε.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω στο Μορτισσα Σμυρνια υπάρχει παρουσία τζουρα!

Ναι, μάλλον τζουράς παίζει στην Μόρτισσα Σμυρνιά. Άλλο παράδειγμα υπάρχει; Στα Πειραιώτικα πάντως (Μάρκος κλπ.) δεν χρησιμοποιήθηκε τζουράς.

1 «Μου αρέσει»

Πειραιώτικο δε νομίζω.Στο αδικοπνιγμενοι μπορεί να είναι τζουράς…ή μπάντζο!