Ρεπερτόριο & Αρχεία

Ήθελα καιρό να ανοίξω αυτό το νήμα μιας και έχω ρωτήσει αρκετούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Η ερώτηση μου ήταν: Πως θυμάσαι και συγκρατείς όλα τα τραγούδια που έχεις μάθει να παίζεις.

Η απάντηση από τους ερασιτέχνες δεν είχε πολύ μεγάλη διαφορά από αυτή των επαγγελματιών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό και των 2 είπε ότι απλά παίζουν ότι τους αρεσει/ζητηθεί από μνήμη. Επίσης οι επαγγελματίες αν χρειαστεί να κάνουν focus σε κάποια τραγούδια θα είναι γιατί τους έχει ζητηθεί συγκεκριμένο ρεπερτόριο από κάποιο μαγαζί.

Μια ακόμη απάντηση που πήρα από ερασιτέχνες ήταν “ε τα γράφω σε ένα τετραδιο”.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο της μνήμης οι επαγγελματίες δεν έχουν πρόβλημα, γιατί πολύ απλά έχουν εξασκηθεί τόσο παικτικά στους δρόμους και τα τραγούδια που εύκολα θα τους βγει ένα τραγούδι στην ταστιερα εκτός αν μιλάμε για πολύ δύσκολο τραγούδι που έχουν να το παίξουν πολύ καιρό.

Προσωπικά όμως σαν ερασιτέχνης αντιμετώπισα άλλο πρόβλημα, με την μνήμη έπαιζα όσα μου άρεσαν περισσότερο η όσα τα έπαιζα πάνω στην ηχογράφηση χωρίς να έχω λάθη.
Αυτό δεν με έκανε καλύτερο αφού ήδη τα τραγούδια τα έπαιζα μια χαρά, αλλά με έκανε να ξεχνώ τραγούδια που μου άρεσαν λίγο λιγότερο.
Το κατάλαβα όταν βρέθηκα σε μια παρέα και ξαφνικά πήγα να ακολουθήσω τραγούδια που είχα μάθει, αλλά δεν έβγαιναν σωστά γιατί είχα να τα παίξω μήνες.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα excel και ένα word.

Να τονίσω ότι δεν μου περισσεψε χρόνος από την μελέτη και δεν ήξερα τι να κάνω, αλλά εσκεμμένα αφιέρωσα και αφιερώνω χρόνο από αυτόν της μελέτης για να κρατάω αυτά τα αρχεία.

Λοιπόν ξεκινάω από το excel

Έβαλα κάποιες στήλες από τα τραγούδια τις οποίες τις θεωρώ και ταυτότητα τους, τα βελάκια δίπλα από τις λέξεις στην πρώτη γραμμή είναι φίλτρα.
Τα φίλτρα εξυπηρετούν στο να βρει κάποιος με 2 κλικ ότι θέλει ανά στοιχείο.
Δηλαδή να βρω όλα τα τραγούδια του 1960 η τα τραγούδια του 1945-1947, η τα τραγούδια που είναι οργανικά, η του Μάρκου κ.τ.λ.

Τώρα μέσα από αυτό όταν τα τραγούδια αρχίσουν να αυξάνονται μπορούμε με 2 κλικ να πάρουμε πληροφορίες για τον ίδιο μας τον εαυτό. Τι εννοώ.
Το excel σου δίνει την δυνατότητα με ένα κουμπί να σου βγάλει στατιστικά, οπότε εγώ μια μέρα από περιέργεια είδα ποιες χρονιές είναι τα περισσότερα τραγούδια που θέλω να μάθω, ποιανού στιχουργου η συνθέτη η δρόμου κ.τ.λ.
Αν κάποιος με ρωτήσει τι προτιμάω να παίζω μόνος θα του πω Μάρκο αλλά η τα νούμερα αλλά λένε.
Ίσως να μην έχει και καμιά σημασία αλλά πολλές φορές αλλά πιστεύουμε και αλλά συμβαίνουν.

Πάμε τώρα στο word

Το word το έφτιαξα καθαρά για τους στίχους και την παρέα.
Είναι όλο το ρεπερτόριο με την ίδια αρίθμηση του excel το οποίο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορώ να αλλάξω την σειρά των τραγουδιών, να διαγράψω αν επιθυμώ και να εκτυπώσω.

Οι πρώτες σελίδες του word είναι το ευρετήριο και ακολουθούνε με την σειρά της αρίθμησης του excel όλα τα τραγούδια.

Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε κάθε σελίδα τραγουδιού είναι ένα copy/paste από το excel με ένα ειδικό πινακάκι που έχω φτιάξει για αυτή την μεταφορά.
Οι στίχοι είναι από την γνωστή σελίδα με τα γνωστά και άγνωστα λάθη και στο τέλος της σελίδας πάντα μεταφέρω τις πληροφορίες που υπάρχουν για το εκάστοτε τραγούδι από την ρεμπετοσελιδα.

Κάποια στιγμή εν καιρώ αν δεν καταφέρω μόνος μου να βρω τα λάθη ίσως με την βοήθεια κάποιου φίλου να κάνω τις διορθώσεις, αν και επειδή τα έχω όλα εκτυπωμένα σε ντοσιέ όταν παίζω με κάποιον κιθαρίστα και βλέπει ότι τα ακόρντα είναι αλλού για αλλού μου τα διορθώνει με ένα στυλό και ενημερώνω μετά το αρχείο.


Με αυτή την μέθοδο κάπως καταφέρνω να μην “ξεχναω” αρκετά τραγούδια.
Για όσους φαίνεται βουνό να πω ότι το πακέτο το μεγάλο ήταν μέχρι να στηθούν οι φόρμες και να βρω αυτά τα 4-5 κουμπιά που θα μου μεταφέρουν τις πληροφορίες από εδώ και από εκεί.

Η προσθήκη του sealabs πολλές φορές μου δίνει χρήσιμες πληροφορίες και ας φαίνεται σε κάποιους υπερβολή.

Τα αρχεία ανά πάσα ώρα και στιγμή μετατρεπονται πανεύκολα σε pdf όπου τα στέλνω σε ένα email και μπορώ να τα έχω σε κινητό ή ταμπλετ, αυτό βοηθάει όταν δεν έχω τον ντοσιέ και θέλω να παίξω με κάποιον άλλον, οπότε έχω άμεση πρόσβαση σε στίχους και τραγούδια χωρίς να ψάχνω.

Τα αρχεία έχουν και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες αλλά δεν είναι αξίες αναφοράς αν δεν είσαι ο χρήστης.

Σε κάποιους μπορεί να μην φανούν χρήσιμα αλλά εγώ είδα πόσο σημαντικά ήταν όταν το ρεπερτόριο έφτασε 100+ τραγούδια και εντόπισα ελλείψεις λόγω περιορισμένου χρονου μελέτης ανά περιόδους.

Επίσης όποιος θέλει μπορώ να του στείλω κενά και τα 2 αρχεία για δική του χρήση ή αν κάποιος δεν έχει excel μπορώ να του το στείλω σε έγγραφο Google που εκεί δεν ξέρω αν οι δυνατότητες των φίλτρων θα δουλεύουν το ίδιο άψογα.

Φυσικά και θα ήθελα να ακούσω σχόλια για τυχόν πράγματα που θα μπορούσα να προσθέσω η αφαιρέσω.

11 «Μου αρέσει»

Πολύ καλή προσπάθεια και πολύ χρηστική-βολική . Είναι ένας καλός τρόπος να βάλει κάποιος σε ‘’ τάξη ‘’ αυτά που ξέρει απο μνήμης , αν και νομίζω ότι εάν έχεις να παίξεις ένα τραγούδι πολυ καιρό , όλο και κάποιο λαθάκι θα γίνει . :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»

Ωραίο το excelακι και έξυπνη η εφαρμογή των φίλτρων! Δεν κατάλαβα όμως πως σε βοηθάει να θυμηθείς τα τραγούδια. ΟΚ, καταλαβαίνω πως με το excel θυμάσαι ποια τραγούδια ξέρεις να παίζεις αλλά το πώς θα τα παίξεις δεν σου το δείχνει. Και αν δεν τα έχεις παίξει 1000 φορές… κάπου θα κολλήσεις…

Σου αρκεί η κλίμακα και η τονική; Αν ναι, είσαι μια χαρά!

Εγώ συχνά (σε τραγούδια που δεν έχω παίξει χίλιες φορές) αν δεν θυμηθώ την …εισαγωγη , ούτε και η θύμηση της βασικής μελωδίας δε με σώζει :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Ο μόνος τρόπος να θυμάσαι τα κομμάτια και τους στίχους είναι να τα μάθεις απ’έξω και να τα παίζεις απ’έξω. Και φυσικά βοηθάει να κατανοείς τί συμβαίνει μες το κομμάτι, είτε στην μουσική (θεωρία) είτε στους στίχους (ιστορία).
Νομίζω όλοι κάποια στιγμή αρχίσαμε να φτιάχνουμε τέτοια προσωπικά αρχεία, αλλά τα περισσότερα έμειναν στη μέση. Αυτό που με βοηθάει πολύ είναι οι κατάλογοι με τους τίτλους, τους έχω οργανώσει σε δύο word -ένα κατά συνθέτη και ένα κατά ρυθμό/χορό.
Αν κάποια στιγμή χρειαστώ βοήθεια, πλέον έχουμε ανά πάσα στιγμή το ίντερνετ για τους στίχους (με κάθε επιφύλαξη) ή το γιουτιούμπ για να ακούσουμε και να θυμηθούμε μελωδία-συγχορδίες. Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν εμπιστεύομαι το ίντερνετ για μελωδίες, πόσο μάλλον για συγχορδίες.

5 «Μου αρέσει»

Ίσως δεν το διευκρίνισα σωστά.

Το excel δεν έχει σκοπό να μου θυμίζει μελωδίες, πατήματα, ρυθμό η νότες.
Ο σκοπός του αρχείου είναι να μου θυμίζει την ύπαρξη του τραγουδιού και μόνο, τίποτα άλλο!

Προσωπικά αν παίζω 150 τραγούδια στο μπουζούκι μετά βίας θυμάμαι τα 50 στο να τα θυμηθώ σαν ύπαρξη και μόνο. Αν μου πεις “παίζεις το παλιωσε το σακάκι μου?” Θα στο παίξω νερό, αλλά αν με ρωτήσεις ποια τραγούδια παίζω θα δυσκολευτώ να το θυμηθώ.

4 «Μου αρέσει»

Πολυ ωραία ιδέα μου φαίνεται εμένα , και κυρίως οργανωμενη !

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν ακόμα αυτά τα τετράδια; Εντυπωσιακό! Τα θυμάμαι από πάντα!

Πάντως πρέπει να πω ότι η εικόνα κάποιου που τραγουδάει με στίχους γραμμένους πάντα με χάλαγε. Τραγουδάω σημαίνει έχω κάτι να σου πω, άσχετα αν το έγραψε άλλος (και όχι βέβαια για να το απευθύνει σ’ εμένα!) Ξέρεις τι έχεις να μου πεις ή θα το διαβάζεις;

Φυσικά η ανθρώπινη μνημη έχει τα όριά της, και φυσικά η γραφή επινοήθηκε ακριβώς γι’ αυτό, για να μην περιορίζουμε τις γνώσεις μας σε όσες μπορούμε να ανακαλέσουμε νοερά. Αλλά ο τραγουδιστής που δεν τα λέει από το μυαλό του μου μοιάζει να αυτοϋποβιβάζεται σε χειριστή φωνής.

Σε μια κλασική ή κλασικότροπη χορωδία οι τραγουδιστές αυτό ακριβώς κάνουν, γι’ αυτό και είναι απολύτως θεμιτό να διαβάζουν καθώς τραγουδάνε. Αλλά προκειμένου για άλλου είδους τραγούδια, καλό είναι να βρίσκει κανείς κάθε πιθανό τρόπο να τα απομνημονεύει.

Ένας π.χ. θα μπορούσε να είναι, όχι…

… αλλά να τους πληκτρολογείς ιδιοχείρως. Η διαδικασία σταμάτα-ξεκίνα την ηχογράφηση και γράφε ό,τι ακούς είναι ένα βηματάκι προς το να το μάθεις. Πολύ σημαντικότερο βέβαια είναι αυτό που λέει ο Λίγκα,

Αν τίποτε απ’ όλα αυτά δε δουλέψει, τουλάχιστον ασκούμαστε να μην τραγουδάμε διαβάζοντας ταυτόχρονα αλλά να κλέβουμε με το μάτι τον γραμμένο στίχο λίγο πριν.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Όπως και τα ίδια τα αρχεία στίχων φυσικά, απλώς για τη σωστή χρήση!

3 «Μου αρέσει»

Τέλεια δουλειά Πάνο. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που έκανες και όντως πρέπει να βοηθάει αρκετά! Πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι σε παρέα και θέλετε να παίξετε κομμάτια που δε σας έρχονται στο μυαλό εκείνη την ώρα.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ καλό και πολύ ενδιαφέρον αυτό που έφτιαξες , και εγώ όταν ξεκινούσα δεν τα σημείωνα πουθενά και όταν έφτασα σε ένα σημείο να έχω ένα καλό ρεπερτόριο χρειαζόμουν κάτι να θυμάμαι τα τραγούδια , εγώ χρησιμοποιώ απλά το σημειωματάριο του κινητού μου δεν είμαι τόσο οργανωμένος . Αλλά μπορεί να κάνω και εγώ ένα excel γιατί στο σημειωματάριο δεν έχει αναζήτησή . Σε ευχαριστώ για την ιδέα

1 «Μου αρέσει»