Ρε....μπάς και είμαι χρυσόψαρο

Παρακαλώ την βοήθεια σας.
Το προβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής.

Οταν καταφέρω και βγάλω ενα κομμάτι, αν το αφήσω για λίγες ημέρες και δεν το ξαναπαίξω, είναι σαν να μήν το έπαιξα ποτε.

Θα μου πειτε τώρα, γι’αυτό ρε μεγάλε είναι οι νοτες, τα μέτρα, κλπ κλπ. Έλα όμως που εγώ δεν τα πάω δυστυχώς καλά με την θεωρεία.

Σκέφτομαι να τα γράφω σαν δάκτυλα ή σαν νότες, αλλά το θέμα μου είναι κυρίως ότι κάποιες φορές δεν μπορώ να τα συγκρατησωσυγκρατησω και ξαναρχίζω σχεδόν απο την αρχή.

Τι θα μπορούσα να κάνω?

Να συνεχίσεις! Βγάζε καινούργια, και ξαναπέρνα κάθε τόσο και τα παλιά. Δεν μπορεί να διαγράφονται από τη μνήμη σου ως μη γενόμενα, μπορεί όμως να ανασύρονται με δυσκολία. Τριβή τριβή τριβή λοιπόν.

Με την ποσότητα, σιγά σιγά ορισμένα μελωδικά τμήματα που τα ξανασυναντάμε συνέχεια σε πολλά κομμάτια θ’ αρχίσουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένες κινήσεις στην ταστιέρα, οπότε όλη η διαδικασία ανάσυρσης θα διευκολυνθεί πολύ.

3 «Μου αρέσει»

Μπορείς επίσης να διαλέξεις μερικά αγαπημένα και να τα παίζεις έστω μία φορά κάθε μέρα, βρέξει χιονίσει. Αυτά σίγουρα θα σου κάτσουν, και θα είναι η μαγιά για τα επόμενα.

4 «Μου αρέσει»

Βαγγέλη συμφωνώ με τον Περικλή σε όσα σου είπε, το θέμα ειναι πόσο καιρό και πόση ώρα παιζεις την ημέρα.

Αν πιάνεις το μπουζούκι 1 φορα την εβδομαδα για μια ωρα, τοτε η μνήμη σου είναι μια χαρά.

Αλλα αν έβγαλες την φραγκοσυριανη και την έπαιξες πάνω στην ηχογράφηση 20-30 φορές σε 2 ημέρες και δεν την θυμασε μετα απο μια εβδομάδα ίσως και να ειναι λιγο αδύναμη η μνήμη.

Εγώ τραγούδια που θυμάμαι για καιρό και ας μην τα παίζω, σίγουρα τα εχω παίξει 100 φορές πάνω στην πρώτη εκτελεση.

Το έχεις δοκιμάσει ?

1 «Μου αρέσει»

Έχει να κάνει με την ποσότητα (πόσο πολύ και πόσο συχνά τα παίζεις), αλλά και με την ποιότητα.
Δηλαδή να καταλαβαίνεις τί κάνει το κομμάτι, κάθε φράση να αποκτά νόημα σαν μελωδία και ρυθμός και όχι να σου φαίνεται τυχαία σειρά από πατήματα. Σε αυτό κύριο ρόλο παίζει η φωνή, δηλαδή να τραγουδάς τα κομμάτια, όχι μόνο τους στίχους αλλά ό,τι παίζεις στο μπουζούκι.
Επίσης σημαντικό είναι να παίζεις με φίλους, ώστε να έχεις κίνητρο να παίζεις συχνότερα και γενικότερα να τα συνδέεις με καταστάσεις.

4 «Μου αρέσει»

Όλα τα παραπάνω ισχύουν. Εγώ αυτό που κάνω για παν ενδεχόμενο είναι να βγάζω βιντεακια όπου παίζω αργά το κομμάτι και φαίνεται σε ποια ταστα πατάω. Αν πάλι το χω μάθει από κάποιο βίντεο-μάθημα στο YouTube τότε κατεβάζω το βίντεο. Όλα τα αρχεία τα βάζω σε ένα κοινό φάκελο με μαθήματα, για να τα φρεσκάρω αν ξεχάσω κάποια σημεία.

2 «Μου αρέσει»

Αφου μαθεις το κομματι, παιξτο εφτα φορες συνεχεια, χωρις να κανεις το παραμικρο λαθος. Αν κανεις ενα, μικρο εστω, λαθος, πιαστο απο την αρχη, ωσπου να πετυχεις εφτα φορες αλανθαστες. Οταν το πετυχεις, μερα παρα μερα, παιζε το τρεις φορες χωρις το παραμικρο λαθος. Αν γινει το παραμικρο λαθος, γυρνα στις εφτα. Οταν πετυχεις τρεις φορες, μερα παρα μερα, χωρις λαθος, πηγαινε (μερα παρα μερα παντα, για να προλαβεις να το χωνεψεις) στη μια φορα. Αν κανεις λαθος, γυρνα στις τρεις. Οι αριθμοι ειναι σχετικοι: Το εφτα μπορει να ειναι δεκα-το τρια, πεντε. Μη βαζεις πολλα κομματια τη φορα.

1 «Μου αρέσει»

Με το μπουζουκακι ασχολουμαι 3με 4 φορές την εβδομάδα επι 2 η 3 ώρες, αναλόγως με την παντόφλα που θα πεσει.

Κάποια τραγουδια σίγουρα μου έχουν μείνει και δεν τα ξεχνάω, αλλα σίγουρα η επανάληψη βοηθάει, αν κάποιες φορές είναι βαρετό.

Αυτό που θα βοηθούσε 1000% είναι η παρέα, το οποίο είχα όταν ήμουν φοιτητής, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι.

Όλες οι γνώμες ευπρόσδεκτες και σάς ευχαριστώ.

Σύντομα και φωτορομαντζο του μπουζουκιού μίας και είναι 3 μηνών.

1 «Μου αρέσει»

Επισης: Μην προσπαθεις να θυμηθεις τη μελωδια ολοκληρη. Αυτο θα πρεπει να συμβει απο μονο του. Απομνημόνευσε την πρωτη νοτα απο καθε κομβικο σημειο του κομματιου: 1η νοτα εισαγωγης, 1η νοτα κουπλε, 1η νοτα καθε ανταποκρισης, 1η νοτα ρεφραιν κ.τ.λ.

1 «Μου αρέσει»

Ναι αυτο το κάνω στην εισαγωγή. Πόλυ καλη ιδέα, θα την κάνω και στα υπόλοιπα σημεία πανω στους στίχους.

1 «Μου αρέσει»

Κατι αντίστοιχο συμβαίνει και σε εμένα που το τρίχορδο δεν είναι το βασικό μου όργανο. Οσο περισσότερο το αφήνω τόσο πιο πολύ δυσκολεύομαι να το ξαναπιάσω.

Δεν το βγάζω από τη μελέτη μου πάντως γιατί με βοηθάει πολύ να καταλαβαίνω τα κομμάτια καλύτερα. Ακόμα και να τα αποδίδω καλύτερα στο βασικό μου όργανο (πιάνο/αρμόνιο).

3 «Μου αρέσει»

Λοιπόν ωραίο αυτό με τις αυτοεκπαιδευτικές αυτοεπιβραβεύσεις - αυτοτιμωρίες. Κάνω κι εγώ διάφορα τέτοια κόλπα στον εαυτό μου, και χαίρομαι που βλέπω ότι δεν είμαι ο μόνος!

3 «Μου αρέσει»

Επανάληψη τραγουδα το συνεχώς άκουγε το και ξαναπιαστο η επανάληψη είναι η μητηρ της μάθησης …και μην βιάζεσαι να πας στο επόμενο κομμάτι

2 «Μου αρέσει»

Δεν είναι τίποτα. Απλά θέλει κατά καιρούς να κάνεις επαναλήψεις. Φτιάχνω εδώ και αρκετό καιρό μια εφαρμογή που παρακολουθεί τι έχω μελετήσει. Μέσα στα άλλα θα τις βάλω να κάνει και αυτό, δηλαδή μετά απο ένα χρονικό διάστημα να σου προτείνει ποια κομμάτια δεν έχεις μελετήσει για αρκετό καιρό.
Τραγούδια που έπαιζα κατά καιρούς σε μαγαζιά δεν τα θυμάμαι καθόλου!, αλλά τραγούδια που τα έχω παίξει σε κάθε μαγαζί στην καριέρα μου δεν φεύγουν απο την μνήμη με τίποτα!
Επίσης άλλο ένα πολύ βασικό είναι να τα ακούς. Δηλαδή στην καθημερινότητα σου να ακούς τα τραγούδια που μελετάς. Αν το βγάλεις το κομμάτι και δεν το ξανακούσεις, δεν έχει νόημα, το έχασες!
Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα!

2 «Μου αρέσει»

Σπύρο πολυ ενδιαφέρον αυτο, θα ειναι εφαρμογή για κινητό η τύπου excel για το pc ?

Καλημέρα. Προσωρινά την κάνω σαν εφαρμογή για το PC. Αλλά μπορεί εύκολα (λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιώ, “Blazor”) να πάει και σε κινητά. Χρόνο δεν έχω καθόλου :frowning: , αλλά θα βάλω μπροστά να την τελειώσω, γιατί οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ!

2 «Μου αρέσει»

Μπράβο σου φίλε μου. Πόλυ έξυπνο. Ευχόμαι να το τελειοποιησεις και να γίνει αναρπαστο.

1 «Μου αρέσει»