Πώς μπορώ να μάθω μπαγλαμά ή μπουζούκι;

[b]καλησπερα… παιδια μηπως ξερει κανεις καμια σελιδα στο ιντερνετ που να μπορουμε να μαθουμε μπαγλαμαδακι-μπουζουκι ή να κατεβασουμε κανενα βοηθητικο cd που να σου δειχνει και video?

εχω ενα μπαγλαμαδακι και προσπαθω μοναχος μου, δε ξερω ουτε νοτες ουτε τιποτα. θα ηθελα αν μπορει καποιος να με βοηθησει να μαθω αυτο: http://www.youtube.com/watch?v=A8QCeQApE1E.

ευχαριστω πολυ!:slight_smile:
[/b]

Καλως όρισες.
Εδώ στο forum θα βρείς πολλά πραγματα.
Ψάξε λίγο στα: www.bouzouki-rebetiko.com/
www.rebetiko.gr
www.rebetiko.sealabs.net
Καλό θα ήταν να ρίξεις και καμιά ματιά σε λίγη θεωρία. Τι είναι τόνος, ημιτόνιο, ποιες είναι οι νότες πάνω στον μπαγλαμά.
Ψάξε λίγο στα κουρδίσματα.
Μπές στο youtube και ψάξε σχετικά με τον μπαγλαμά.
Αν έχεις ‘‘καλό αυτί’’, θα σε βοηθήσει.
Οι γνώμες όσων ξέρουν είναι σημαντικές, αλλά καλού κακού βρές και κανα δάσκαλο να πάρεις κάποιες βάσεις.
Βασικό είναι η υπομονή, η επιμονή και η αγάπη για αυτό που κάνεις.
Πάνος

Οι απόψεις ανθρώπων στο δίκτυο που ξέρουν, ναι, μπορούν να σου δώσουν κάτι. Αν ρίξεις μια ματιά στο περιοδικό klika.gr, θα βρεις άρθρα έγκριτων λαϊκών μουσικών πάνω σε θεωρητικά και πιο πρακτικά ζητήμητα. Όμως έτσι μπορείς να φτάσεις ως ένα σημείο.
Μετά να κάτσεις δίπλα σε κάπoιον που ξέρει, να τα πείτε δια ζώσης, να σου δείξει δυό πράγματα σχετικά με την τεχνική - πιο πολύ για τον μπαγλαμά. Αυτός μπορεί να είναι δάσκαλος ή κάποιος φίλος που γνωρίζει, σε μια παρέα που θα χωθείς και θα πηγαίνετε για παϊδάκια τις Τετάρτες με τα μπουζούκια στον ώμο.

Παρτιτούρες και άλλες αηδίες, ξέχνα τες. Με το αυτί να πηγαίνεις.

ΥΓ - Ρε Πάνο, ποιά κουρδίσματα και πράσινα άλογα; ξέρεις πολλούς επαγγελματίες μπουζουκτσήδες, με χρόνια στην πιάτσα, που να κουλαντρίζουν μαγκιώρα τα ντουζένια; Εγώ με το ζόρε μπορώ να σκεφτώ τρεις, και το τραβάω απ’ τα μαλλιά για τον τρίτο…

:088:το παν ειναι να εχεις καλοοοο αυτι και μερακι για διαβασμα :)Πανο φοβερη η κλιμα αν και λογο ελειψη χρονου δεν τα εχω ξεζουμισει ολα ,φοβερη δουλεια και τα συγχαριτιρια μου σε ολους τους συντελεστες …κακος για μενα που δεν κυκλοφορει και πιο εξω…ξερω ξερω μη κερδοσκοπικου αλλα στα μελη του φορουμ και για οποιος θελει να κανει συλλογη μπορει να ερχεται κατα παραγγελειας σπιτι του :230:

Γειά σου Μαρίνα! χαίρομαι που σου αρέσει η Κλίκα, αλλά τα εύσημα δε πάνε σε μένα.
Ένας φτωχός βοηθός αναπληρωτού ανταποκριτού με σύμβαση έργου είμαι ο καημένος. :245:

Κι έπειτα, πόσο πιο έξω να κυκλοφορήσει; κοτζάμ διαδίκτυο είναι αυτό!

υπαρχουν ανθρωποι τριτης ηλικιας Πανο μου που ξερουν τεχνολογια και ειναι απο τους παλιους τους αρεσει το καφεδακι και να διαβασουν για τα χρονια εκεινα , πειστεψε με θα ηταν πολυ καλο …στο μεσα απο την καρδια μου ,και απο τα ματια τους !

Σορι που δεν ξερουν… ακομα κανω λαθη σορι …στο λεω μεσα

Άμα πραγματικά σου αρέσει να παίζεις μπουζούκι και σ’αρεσει ο ήχος του και μερακλώνεις θα κανεις τα πάντα για να μάθεις.

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά . Είμαι 39 ετών και αποφάσισα να Πάρο ένα μπουζούκι τρίχορδο μιας και το είχα μεράκι από πιτσιρικάς… αλλά σαν το πήρα στα χέρια μου φάνηκε πως κρατούσα ένα βουνό και μου είναι δύσκολο να το παίξω γιατί είμαι εντελώς άσχετος από νότες και δεν ξέρω που πάνε τα τέσσερα .θα σας παρακαλούσα θερμά αν είναι εφικτό να μου πείτε πώς να ξεκινήσω και τη ασκήσεις να κάνω .με εκτίμηση Χρήστος .

Αρχικά, έχεις δύο επιλογές (και μία τρίτη που προσωπικά, απορρίπτω):

  1. Πας σε δάσκαλο - και πολύ παίξιμο
  2. “Κολλάς” δίπλα σε κάποιον που να ξέρει, για να σου δείξει τα βασικά - και πολύ παίξιμο
  3. Παίρνεις μια μέθοδο “άνευ διδασκάλου” αλλά, δε θα βρείς άκρη (γι αυτό την απορρίπτω)
    Υ.Γ. Κουρδιστήρι πήρες; Είναι βασικό να είναι το όργανο καλοκουρδισμένο - ειδικά τώρα στην αρχή που το αυτί δεν είναι πολύ εξασκημένο:)

You tube-μπουζουκι μαθημα 1-τομπαζηs:088:

Οπως σου ειπε κι ο Δημητρης ενα κουρδιστηρι ειναι απαραιτητο,τουλαχιστον μεχρι να μαθεις να κουρδιζεις με το αυτι.

Το κουρδισμα στο τριχορδο ειναι ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ

Περα απο αυτο καποια ενδιαφεροντα αρθρα μπορεις να βρεις εδω…(δρομοι τριχορδου,συγχορδιες μπαγλαμα κλπ)
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=Topics&tpid=7

Και τους λαικους δρομους σε μορφη ηχου εδω…

Συμφωνω επισης με το Δημητρη στο θεμα οτι οι μεθοδοι για τριχορδο που κυκλοφορουν δε βοηθανε ιδιαιτερα…το πολυ-πολυ να σε απελπισουν.Εγω δυο που εχω δε μπορω να πω οτι με βοηθησαν.

Αλλο βασικο να τσεκαρεις ειναι οι ονομασιες των ταστων στην καθε χορδη

A=la
B=si
C=do
D=re
E=mi
F=fa
G=sol

Mια οκταβα αποτελειται απο 12 ταστα(οκταβα ειναι μια ολοκληρη ακολουθια απο ολες τις νοτες με τις υφεσεις/διεσεις τους).Η οκταβα περιλαμβανει τις ακολουθες…

(για να σου υποδειξω τη διεση=# και για να σου υποδειξω την υφεση=^ -δε βρισκω στο πληκτρολογιο το συμβολο της:))

Ας υποθεσουμε λοιπον οτι παιρνουμε τα ταστα με τη σειρα μεχρι το 12ο ταστο στη χορδη ΡΕ…εχουμε

Κενη χορδη-0 ταστο=ρε
1ο ταστο=ρε#/μι^
2ο ταστο=μι
3ο ταστο=φα
4ο ταστο=φα#/σολ^
5ο ταστο=σολ
6ο ταστο=σολ#/λα^
7ο ταστο=λα
8ο ταστο=λα#/σι^
9ο ταστο=σι
10ο ταστο=ντο
11ο ταστο=ντο#/ρε^
12ο ταστο=ρε (μια οκταβα ψηλοτερα απο το πρωτο ρε)

Με την ιδια λογικη ονομαζεις και τα ταστα της χορδης ΛΑ, μα εχε υποψιν οτι εκει το “0 ταστο” ειναι το ΛΑ.

Θα σου προτεινα να ξεκινησεις παιζοντας για αρχη κανα του Μπατη και προτεινω επανεκτελεσεις προκειμενου το κουρδισμα της ηχογραφησης που θα ακους να ειναι ιδιο με το δικο σου.Ο θερμαστης φερ’ειπειν ειναι μια καλη αρχη.

Πιθανον να σου φανει βουνο το ξεκινημα αλλα ειναι μεχρι να παρει το αυτι λιγο μπροστα…κι αλλη λιγη υπομονη μεχρι να λυθει και το χερι:088:

Αν εχεις την ανεση να πας για λιγο καιρο σε ενα δασκαλο,ειδικα τωρα που ειναι αρχη θα σε βοηθησει.Και για να σε ενθαρρυνω,να σου πω οτι μπαγλαμα παιζω περιπου 3-4 χρονια,εμαθα εντελως μονος μου και δε γνωριζω παρα τα βασικα απο νοτες αρμονιες και θεωριες.ΠΡΟΣΟΧΗ-Δε σε ενθαρρυνω σε καμια περιπτωση να τα αγνοησεις.

Κανε τις προσπαθειες σου και για ο,τι αλλο εδω ειμαστε ολοι!!!
Κλαη αρχη και καλη χρονια να χουμε:088:

Μπράβο ρε Μπλέκο:088:.Έτσι όπως τα έγραψες παραπάνω,τα κατάλαβα(σχεδόν) όλα αμέσως χωρίς να ξέρω τίποτα απολύτως από μουσική.Όντως πιστεύω οτι θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια.Κανόνισε όταν θα πάρω σάζι να μην μπορείς να με βοηθήσεις…Μόνο αυτό σου λέω.Κανόνισε…:089:

ΥΓ. Πεδεύομαι να μάθω και ένα τρίγωνο τώρα για να γράψω στο προφίλ μου οτι ξέρω και τρίγωνο,αλλά δεν βλέπω να τα καταφέρνω…:019:Με βλέπω να χτυπάω κανένα Πανοράματος γιατί έμαθα πως κάνει καλύτερο ήχο πριν μπει στο στομάχι.:107:

Σχεδον ολα;!!!:258::78:
Τι δεν ηταν κατανοητο;

Σαζι ρε μαστορα…τι να σου πω για το σαζι;!!!..Σε ο,τι μπορω βοηθω…ελα εδω να παιξουμε παρεα να του παρεις τον αερα:088:

Χρόνια σας πολλά παιδία και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με βοηθάτε με τον τρόπο σας … ψάχνω μανιωδώς σε διάφορες σελίδες στο ιντερνετ και έπεσα πάνω σʼαυτό http://www.diymusic.org/index.php?option=com_smf&Itemid=107&action=printpage;topic=2390.0 ρίξτε μια μάτια και πείτε μου τι γνώμη σας παρακαλώ πολύ:241:

Καλημέρα, αμα μπορέσεις αυτα που σου δείχνει να τα αλλάξεις λιγάκι με το αυτί σου η πάνω στο παίξιμο τοτε ναι είναι καλα επειδη σου έχει κατι σαν μπούσουλα.Αλλιώς οχι δεν είναι κανονικά τα κομάτια.Είναι προβληματικά.

Καλησπέρα Νίκο , ναι έχεις δίκιο δεν είναι κανονικό το παίξιμο τους και αυτό το διαπίστωσα και εγώ που είμαι άπειρος τελείως στο μπουζούκι και γενικός δηλαδή δεν γνωρίζω από νότες ούτε από χρόνους ούτε από τίποτε… αλλά το παλεύω να μάθω σιγά σιγά και φυσικά με την δική σας βοήθεια όπως πάντα και σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά
:088:

Καλησπέρα! Bleko σ’ ευχαριστώ κι εγώ πολύ για τις πληροφορίες, θα προσπαθήσω να κουρδίσω το μπαγλαμαδακι μου. Έχω ένα κουρδιστήρι για κιθάρα μπασο, κάνει γι αυτή τη δουλειά ή υπάρχει ειδικό για μπουζούκι, μπαγλαμά?

αν βγάλει μηχάνημα κάποια ελληνική εταιρία, ίσως έχει για μπουζούκια κλπ! αλλά δεν έχει νόημα, ίδια έκταση έχουν με τις κιθάρες.
με κουρδιστήρι για κιθάρα λοιπόν, κουρδίζεις ρε-λα-ρε, δηλ, D-A-D. το καλύτερο όμως είναι να πάρεις μία χορδή σωστά από το κουρδιστήρι, και μετά να εξασκήσεις το αυτί σου. πατάς τη μεσαία χορδή (λα) στο 5ο τάστο (νότα ρε) και θα πρέπει να έχει το ίδιο ακριβώς τονικό ύψος με τις άλλες δύο ανοιχτές (ρε). εναλλακτικά πατάς την ρε καντίνι στο έβδομο τάστο (νότα λα), οπότε την συγκρίνεις με την μεσαία ανοιχτή (λα). την μπουργάνα κούρδιζέ την ανοιχτή, γιατί δυστυχώς σπάνια είναι σωστές πιο πάνω (φταίει το τύλιγμα).
πρόσεξε να κουρδίζεις λίγο-λίγο, όσο ακούγεται καθαρά ο ήχος της χορδής που πειράζεις. αν σβήσει, ξαναπαίξε και κούρδισε πάλι. καλύτερα να πατάς την χορδή που είναι ήδη σωστή και να παίζεις ανοιχτή τη χορδή που κουρδίζεις.
επίσης έλεγξε αν το μπράτσο έχει σκεβρώσει ή αν έχει κουνηθεί ο καβαλάρης (στο σκάφος). το 12ο τάστο πρέπει να ισαπέχει (με ακρίβεια μεγαλύτερη του χιλιοστού) από τους δύο καβαλάρηδες. επίσης μπορείς να το τσεκάρεις με το κουρδιστήρι, η ανοιχτή χορδή με το 12ο τάστο πατημένο να είναι απόλυτα σωστές.
μπορεί να φαίνεται μπέρδεμα, αλλά αν ο καβαλάρης έχει κουνηθεί (δεν είναι δύσκολο να γίνει) θα παιδεύεσαι τζάμπα, το όργανο δεν θα ακούγεται σωστά! και είναι βασικό για ό,τι παίξεις να έχεις κουρδίσει πρώτα.
καλό κουράγιο… είναι πιο εύκολο απ’όσο ακούγεται!

ευχαριστώ πολύ:)

Μήνυμα από συντονιστή: freeda το “Μπράβο” που έβαλες στον φίλο, έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να αποφεύγονται τέτοιου έιδους μονολεκτικά μηνύματα.