Πτυχιακή εργασία για το ρεμπέτικο 2003 (στα γαλλικά)

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, δημοσιεύω εδώ την πτυχιακή μου εργασία, η οποία παρουσιάστηκε το 2003 στα πλαίσια των σπουδών μου στο τμήμα Μουσικής-Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Τολμώ να πω ότι εάν γραφόταν σήμερα, ϊσως ήταν αρκετά διαφορετική, μιας και η οπτική μου για τα πράγματα έχει ωριμάσει, η βιβλιογραφία έχει αυξηθεί και πάμπολλα ντοκουμέντα είναι πλέον προσβάσιμα… Δεν παύει όμως να αποτελεί για μένα ένα πόνημα το οποίο για την εποχή του -πόσο μάλλον για τα δεδομένα της Γαλλίας- είχε κάποιο ενδιαφέρον.

Ελπίζω να φανεί χρήσιμη έστω και μια μικρή λεπτομέρεια από αυτή, σε όσους μπορούν να τη διαβάσουν.
Είμαι στη διάθεσή όποιου χρειάζεται κάποια διευκρίνιση.

Charalampos Papadimitriou “La chanson rebetiko - La pιriode classique (1922-1955) : analyse sociologique et musicologique”

2 «Μου αρέσει»

Μπάμπη, δεν το ήξερα αυτό! Μόνο προς τιμήν σου θα μπορούσα να ερμηνεύσω το γεγονός ότι, μετά από τόσα χρόνια που σε γνωρίζω, για πρώτη φορά σήμερα ακούω για αυτή σου την ιδιότητα.

Διάβασα πολύ στα γρήγορα το κομμάτι που αναφέρεται στην ετυμολόγηση του Ρεμπέτικο, Ρεμπέτης κλπ. και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Βέβαια, κι εγώ εκείνη την εποχή μάλλον θα είχα “πέσει στην παγίδα” να θεωρήσω υποχρέωσή μου να ασπαστώ κάποιαν από τις απόψεις περισσότερο από άλλες. Σήμερα, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω πλέον κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι, για μένα, το θέμα της ετυμολόγησης πρέπει να θεωρηθεί απλά, αναπάντητο και η παράθεση έστω κάποιων από τις πάρα πολλές ερμηνευτικές προσπάθειες δεν συμβάλλει καθόλου στο σωστότερο εντοπισμό της ετυμολόγησης.

Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον: Μόλις δεκατρία χρονάκια έχουν περάσει από τότε και το πεδίο έχει τόσο ριζικά αλλάξει!

Μπάμπη, ξεφύλλισα την εργασία και έμεινα σε μερικές σελίδες στις οποίες έριξα την πρώτη πιο προσεκτική ματιά, επιφυλασσόμενος και για το υπόλοιπο. Ενώ από τον πίνακα περιεχομένων θα νόμιζε κανείς ίσως ότι προσπαθείς να εξηγήσεις στον ξένο και «άσχετο» κάποια στοιχειώδη που για μας εδώ είναι δεδομένα, τι είναι το μπουζούκι, τι είναι τα 9/8 κλπ., από το κυρίως κείμενο προκύπτει ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Κι αν δεν έχουμε δει πτυχιακές που αναμασούν επιφανειακά γνωστές πληροφορίες! Εδώ υπάρχει βάθος, υπάρχει πρωτοτυπία, και τολμώ να πω ότι υπάρχει και πολύ μοντέρνα οπτική! Επίσης, φυσικά, πολύ άρτιος οπλισμός και γνώση του χειρισμού του.

Ομολογώ ότι για παλικαράκι 23 ετών και για έτος 2003 το βρίσκω εντυπωσιακό.

Σκέψου δηλαδή να υπήρχαν, όταν έγραφες, τα σημερινά ντοκουμέντα και η βιβλιογραφία!

Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέω φίλε Μπάμπη να βγάλεις version 2, να διορθώσεις και να εμπλουτίσεις (όπου χρειάζεται) τα γραφόμενά σου και να το εκδώσεις.

Και μάλιστα μεταφρασμένο στα ελληνικά να το διαβάσουμε κι εμείς οι μπουρτζόβλαχοι - θα συμπλήρωνα μεταξύ σοβαρού και αστειού κι εγώ.

συμφωνω κι εγω…αντε να μαζευτουμε καμποσοι να ψηφισουμε μπας και τον …πεισουμε