Πρόβλημα σε καπάκι 3χορδου μπουζουκιού

Καλημέρα στην παρέα και ελπίζω να είστε όλοι καλά και υγιείς.

Ξεκινάω το post για ένα θέμα που έχω εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα με το πρώτο τρίχορδο που είχα αποκτήσει πριν από 12 χρόνια. Το όργανο είναι κατασκευής Μπάμπη Κλεφτογιάννη, από όταν είχε το εργαστήριο στην οδό Πλαπούτα στα Εξάρχεια. Το όργανο είχε αγοραστεί μεταχειρισμένο από το εργαστήριο στην Κυψέλη και σε αυτή την κατάσταση. Ο ήχος είναι πολύ ωραίος (για τα αυτιά μου ) αλλά παρουσιάζει τα εξής θέματα:

  1. Βούλιαγμα στον καβαλάρη
  2. Φούσκωμα στην τρύπα
  3. Μετακινείται ελαφρώς ο καβαλάρης όταν αρχίζω να το ‘σκάβω’
  4. Έχει σηκωθεί (αυτό βέβαια μπορεί να έχει να κάνει με την υγρασία στις Σέρρες)

Να σημειώσω ότι όταν το αγόρασα ο κατασκευαστής με είχε ενημερώσει ότι το συγκεκριμένο όργανο είχε υποστεί σπάσιμο στο ηχείο (μόνο εκεί) από πτώση, με εμφανή την επισκευή στις δούγιες.

Μερικές φωτογραφίες για να έχετε καλύτερη εικόνα.
Αν έχει συναντήσει κανείς κάποιο παρόμοιο πρόβλημα ας γράψει για το πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το θέμα αυτό και αν θα πρέπει να το στείλω για ‘χειρουργείο’ μιας και είναι ωραίο όργανο και δεν θέλω να το ’

χάσω’.

είναι συνηθισμένες τέτοιου είδους παραμορφώσεις, καμιά φορά υπολογισμένες και χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα. στην περίπτωσή σου έχει παραγίνει και θέλει επισκευή, αλλά μάλλον δεν είναι κάτι ανησυχητικό αφού δεν βλέπω να έχει βουλιάξει η ταστιέρα στον τάκο (σαν να πέφτει μες την τρύπα).
η υγρασία θα έκανε το αντίθετο πρόβλημα, θα χαμήλωνε και θα έτριζε αντί να σηκωθεί. μήπως το έχεις κοντά σε σόμπα ή αιρκοντίσιον;
αν κατάλαβα καλά είσαι στις σέρρες. μπορείς είτε να συνεννοηθείς απ’ευθείας με τον κλεφτογιάννη ή τον κατσίφη, είτε να το πας στην θεσσαλονίκη που έχει καλούς μαστόρους (αλεξανδρής, θεοδωράκης, κλπ).

2 Likes

Αν είναι πολύ καιρό έτσι το καπάκι (χρόνια ίσως;) και δεν βουλιάζει άλλο πια και το όργανο παίζει σωστά, τότε μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα.
Αν βέβαια έχεις τον χρόνο/οικονομική άνεση κτλ, η επίσκεψη στον μάστορα κακό δεν κάνει.

1 Like

Καλησπέρα Νίκο και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Γνωρίζεις εάν τέτοιου είδους επισκευές είναι σοβαρές και εάν κοστίζουν πολύ?
Για το σήκωμα των χορδών σε άλλα 2 όργανα που έχω (Καφετζόπουλος και Βαρλάς ) και αυτά είναι αρκετά σηκωμένα, αν και δεν υπάρχει κοντά κάποια ζεστή πηγή ενέργειας. Από υπερβολική θέρμανση δηλαδή σηκώνονται, αν καταλαβαίνω σωστά?
Ο Κλεφτογιάννης συνεχίζει να έχει εργαστήριο γιατί είχα την εντύπωση ότι το έχει αναλάβει ο Τάσος πλέον.

Από τότε που το αγόρασα είναι έτσι (2008) . Τα πραγματικά προβλήματα είναι ο καβαλάρης που μετακινείται και καταλαβαίνω ότι έχει να κάνει με την λιγότερη πίεση των χορδών λόγω βύθισης στο καπάκι και το σήκωμα των χορδών, που λογικά μπορεί να είναι και θέμα σερβις.

1 Like

από υπερβολική ξηρασία, εκεί παθαίνουν ζημιά τα όργανα. απ’όσο ξέρω ο κλεφτογιάννης έχει κρατήσει το μαγαζί στην παιανία, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες. τώρα για το κόστος, μόνο ο μάστορας που θα το δει, και ίσως κατόπιν επισκευής και όχι εκ των προτέρων γιατί μπορεί να βγάλει διάφορα.

1 Like