Πρόβλημα με τάστα τρίχορδου

Έχω ένα τρίχορδο δύο χρόνων από γνωστό κατασκευαστή. Τελευταία μου παρουσίαζε θόρυβο (τρίξιμο ) και στην Ρε και στην Λα. Όταν το πήγα στον κατασκευαστή μου είπαν ότι φαγώθηκαν τα σιδεράκια από τα τάστα, εξ αιτίας του δυνατού πατήματος στις χορδές. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Και αν συμβαίνει, γίνεται να πληρώνω κάθε 1,5-2 χρόνια 120 ευρώ για επισκευή στα τάστα ή υπάρχει κάποια άλλη λύση;(μαλακές χορδές κλπ).

φιλε θερμαστη,το δικο μου τριχορδο,επισης γνωστου θεσσαλονικιου κατασκευαστη,μετα απο 4 χρονια καθημερινου παιξιματος (και δεν ειμαι και κανενας που παιζει ηρεμα),χρειαστηκε μονο ΤΡΙΨΙΜΟ των ταστων για να ρθουν ξανα στην ευθεια!τωρα,για να θες αλλαγη ταστων στα 2 χρονια,ή΄του πινεις το αιμα του οργανου η πολυ μαλακα ταστα φορουσε ή…ευκολο μεροκαματακι για τον κατασκευαστη!ΑΛΛΑ,το λεω αυτο χωρις καμμια κακεντρεχεια η καχυποψια,μπορει να ειναι φυσιολογικο να θελουν αλλαγη τα ταστα σου για τους παραπανω λογους που ανεφερα,ή και για καποιον αλλο λογο !απλα ανεφερα την δικη μου εμπειρια!

Μα και γω όταν του είπα να βάλει πιο σκληρά τάστα, μου απάντησε ότι σ’ όλα τα όργανα τα ίδια τάστα φοράει και μου είπε να παίζω πιο ελαφρά. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο μπουζούκι μου, κατώτερης στάθμης απ’ αυτό, το είχα δέκα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα και ο τρόπος παιξίματος ήταν ο ίδιος.

Για γενικές πληροφορίες σε σχέση με το τρίξιμο μπορείς να ανατρέξεις σε πρόσφατο άρθρο του Σπουρδαλάκη.

Κάθε μπουζούκι είναι διαφορετικό, μπορεί να τρίζει για διαφορετικούς λόγους.
Αν το παλιό μπουζούκι σου είχς τις χορδές ψηλά, λογικό είναι να αργήσει αν τρίξει.
Αν στο νέο μπουζούκι οι χορδές είναι χαμηλά, είναι λογικό να ταστάρει πιο εύκολα , από οποιαδήποτε αιτία.
Γενικά η προσπάθεια να έχουμε ένα όσο πιο μαλακό όργανο , συναπάγεται πιο εύθραυστη ισορροπία…

Ευχαριστώ για την παραπομπή στο άρθρο, ήταν πολύ κατατοπιστικό. Απλά εγώ αναρωτιέμαι αν είναι φυσιολογική η τόσο γρήγορη φθορά στα σιδεράκια των τάστων.

Aν όντως φαγώθηκαν τα τάστα μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα κοιτώντας προσεκτικά στα σημεία που πατάνε οι χορδές στα τάστα.Αν έχει ‘‘λακουβάκια’’ σαν μικρά σκαψίματα στα σημεία που πατάνε οι χορδές στα τάστα ,τοτε σίγουρα θελουν αλλαγή ,αλλα μόνο στα ταστα που έχουν το πρόβλημα .Σιγουρα παίζεις με ‘‘βαρύ’’ χέρι παντως αν έφτασες τα ταστα σ’ αυτό το σημείο τόσο γρήγορα.Επειδή ρωτας αν ειναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό ,η απάντηση είναι ναι ,συμβαίνει ,συνηθως το προβλημα εντοπίζεται στα πρώτα 5-6 τάστα ,παρακάτω είναι πιό σπάνιο.Ελπίζω να έχω βοηθήσει…

Εγω μετα απο 3 χρονια, μονο τριψιμο χρειαστηκα. Αλλα, επειδη ιδρωνω υπερβολικα, την επομενη φορα ενημερωθηκα οτι θα χρειαστω αλλαγη ταστων. Πιθανοτατα να εχει καποιο τετοιο θεμα.