Πρόβλημα με κούρδισμα ταμπουρά

Γειά σε όλους. Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένας πολύ ωραίος ταμπουράς-σαζι. Δεν εχω προηγούμενη εμπειρία με ξύλινα κλειδιά οπότε θα ήθελα τα φώτα σας. Άλλαξα τις χορδές και όταν πάω να κουρδθσω το κλειδί “φεύγει” μήπως πρέπει να το πιέσω πιο μεσα στην εσοχή? Καθώς διαπίστωσα πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και χωρίς τις χορδές γυρνούσε σφιχτά. Οποία απάντηση η συμβουλή θα ήταν πολύ χρήσιμη.
Σας ευχαριστώ όλους.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν τα στριφτάρια χρειάζονται καλή αρχική εφαρμογή απο μάστορα.Αν δεν είναι τοποθετημένα με ακρίβεια, δεν μαζεύονται εύκολα.
Αν το όργανο δεν παίζεται πολύ, συχνά κολλάνε λίγο αλλα αυτό μπορεί να επανέλθει με τη χρήση.
Υπαρχει 1 υλικό που λέγεται pegpaste που ίσως βοηθήσει αλλα μπορεί να μην το χρειάζεσαι καν.Γενικά μην μπεις στον πειρασμό να βάλεις κιμωλία ή κάτι τέτοιο. Καλύτερα πάρτο σε μάστορα.
Φρόντισε η χορδή να είναι οσο γίνεται περασμένη έτσι ώστε η κλίση της να μην σπρώχνει το κλειδι έξω.
Δηλαδή το τύλιγμα της χορδης να καταλήγει όσο γίνεται πιο κοντά στο σημείο του κλειδιού που ακουμπάμε.

Το κούρδισμα θέλει ένα συνδιασμό στριψίματος και πίεσης.Αν απλά γυρίσεις, θα φύγει. σε κάποιες περιπτώσεις θέλει σκέτο γύρισμα και όταν κεντράρεις το κούρδισμα δίνεις και σπρώξιμο στο τέλος. Σε άλλα όργανα θέλει ταυτόχρονα και τα 2. Προσπαθησε όσο μπορείς να στηρίζεις το μανίκι στο γόνατο μην κανεις καμιά ζημιά.

4 «Μου αρέσει»

Πράγμα που βέβαια θα σε ξαναξεκουρδίσει λίγο και θα ξαναχρειαστείς μικρές διορθωτικές κινήσεις γυρίσματος. Γενικά θέλει υπομονή και να μάθεις και τα χούγια του κάθε οργάνου (ακόμη και του κάθε κλειδιού ίσως).

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Από ότι φαίνεται το πρόβλημα ήταν πιο απλό και δεν είχα βάλει καλά τα κλειδιά. Όμως με βοήθησαν αρκετά οι συμβουλές για κούρδισμα. Ανυπομονώ να ανακαλύψω αυτό το υπέροχο όργανακι. Και πάλι ευχαριστώ!

3 «Μου αρέσει»