Το 15ο:
Ευχαριστώ τον Μιχάλη @gibson355 που το ανέβασε εδώ. (Πού πας και τα βρίσκεις αδερφέ μου! Αλλά είναι και το χρυσωρυχείο του Μπουλέντ Τζινγκιόζ, όπως υποθέτω ότι ονομάζεται αυτός ο σπουδαίος Τούρκος γιουτουμπίστας.)
Τούρκικη ηχογράφηση, 1925. Τίτλος Zeybek Havasι (γραμμένος στα οθωμανικά με αραβική γραφή, και μεταγραμμένος φωνητικά σε λατινική - εδώ το γράφω σε σύγχρονη τούρκικη ορθογραφία). Σε παρένθεση κάτι που αποδίδεται σε αγγλική μετάφραση «Mountaineer’s Dance», χορός των ορεσίβιων. Παίζει το Smyrna Quartet, και σύμφωνα με την ετικέτα τραγουδάει ο Μοϊσέ εφέντης, ενώ σύμφωνα με τ’ αφτιά μου κανείς.
Σχεδόν αυτούσιο το Λημναίικο. Τρία θέματα που επαναλαμβάνονται κυκλικά, εκ των οποίων τα δύο είναι τα δύο του Λημναίικου, Λ1 και Λ2, και το τρίτο το Κ1 που το έχουμε συναντήσει σ’ άλλες εφτά από τις 15 παραλλαγές: στις τέσσερις κυπραίικες (#10 και #21 ηχογρ., #19 και #22 σε παρτιτούρα), σ’εκείνην του Τομ Στάθις του Κιρκιλισιώτη (#26), σ’ άλλη μία σύγχρονη αγνώστων στοιχείων (#27) και στην τούρκικη του Κεμανί Χασάν (#37), αλλά σε κανένα ρεμπέτικο, ούτε και στην τρίτη τούρκικη παραλλαγή, του Ταμπουρατζή Οσμάν του Πεχλιβάνη (#58).
Εντελώς αυτούσιο το κομμάτι δεν το 'χουμε ξαναβρεί όμως, όπως ούτε και το Λημναίικο - και ούτε και κανένα άλλο μέσα στα 15 μέχρι τώρα, αν δε μου 'χει διαφύγει τίποτε.