Προύσα, Θερμαστής, Λημναίικο και άλλα με κοινό μουσικό υλικό

Ναι, αυτό σκεφτόμουν κι εγώ.

Τείνω να καταλήξω ότι θα πρέπει να υπήρχε ένα οργανικό ζεϊμπέκικο, ας το πούμε «Σμυρναίικο» αφού τεκμηριώνεται τέτοιος τίτλος, το οποίο ήταν πολύ διαδεδομένο -αρκετά ώστε να γονιμοποιήσει όλες τις ρεμπέτικες συνθέσεις που είδαμε- αλλά για συγκυριακούς λόγους έμεινε σχεδόν αδισκογράφητο. Η μοναδική ηχογράφηση που «δείχνει» κατευθείαν προς τα κει είναι αυτή:

…, η οποία επομένως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Θα μου πεις, τι σημαντική αφού δεν την ξέρει ούτε η μάνα της;

Αυτό είναι σχετικό. Το Λημναίικο για μένα είναι γνωστό επειδή το ξέρω εδώ και 20-25 χρόνια, από ένα δίσκο από τους σχετικά λίγους εκείνης της εποχής με παλιά 78άρια. Θα μπορούσε να έχει τύχει να είναι το «Ζεϊμπέκικο χαβάς» στον δίσκο αντί για το Λημναίικο, αλλά και πάλι, δεν ξέρω αν όσοι δεν έτυχε να έχουν τον ίδιο δίσκο θεωρούν το Λημναίικο εξίσου γνωστό όπως εγώ.

Και το Μπαρμπεράκι άλλωστε, το ξέρουμε απλώς επειδή είναι του Μπάτη, κατά τα άλλα είναι ασήμαντο τραγούδι.

Ύστερα, ποιος μας λέει ότι το ίδιο οργανικό δε γράφτηκε και σε καναδυό ακόμη ηχογραφήσεις, μπορεί και με σημαντικούς μουσικούς, και απλώς δεν έτυχε οι πλάκες να σωθούν ή να εντοπιστούν ή να επανεκδοθούν ή να ανέβουν σε κάποιον ιστότοπο (Σίλαμπς, ΥΤ). Άλλωστε, αυτό το τελευταίο μπορεί και να ‘χει γίνει: για να βρω το «Ζεϊμπέκικο χαβά» στο Σίλαμπς έβαλα αναζήτηση «Οργανικά» (περίπου 1100 ευρήματα) και μέσα σ’ αυτά έψαξα με ctr+F+«ζειμπ» (περίπου 180 ευρήματα αν θυμάμαι καλά), από αυτά έβαλα ν’ ακούσω όσα είχαν κάποια περιγραφή που να μην παραπέμπει σε κάτι άλλο γνωστό (δηλαδή άκουσα την αρχή από 20-30 ηχογραφήσεις, ίσως), και τελικά βρήκα αυτό το ένα. Πολύ πιθανόν με καλύτερο κοσκίνισμα να βρίσκονταν κι άλλα.

Οπότε, θέλω να πω:

Το ότι εμείς εδώ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν ξέρουμε το κομμάτι παρά μόνο από μία εντελώς άγνωστη ηχογράφηση (+μία γραπτή καταγραφή, + τις παραφυάδες του σε Κύπρο και Λήμνο - γενικώς πάρ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το), δεν είναι ασφαλές μέτρο του πόσο γνωστό ήταν στον καιρό του. Μπορεί να ήταν και πασίγνωστο!

Και εγώ βλέπω αρκετές ενδείξεις ότι όντως ήταν.