Αν κατέβει η μπουργάνα μέχρι σολ νομίζω θα χρειαστείς διαφορετική χορδή…
Εξαιρετικό το μπουζουκάκι, εξαιρετικός και ο κάτοχος.ωραία πράματα!!!
Κι όμως στο Μ ΄ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ο Μάρκος παίζει κάτι σαν το ΟΤΑΝ ΠΛΥΝΩ ΤΟΥΜΠΕΚΑΚΙ ΣΕ SOL ΜΠΟΥΡΓΚΑΝΑ - SOL ΜΕΣΑΙΑ -ΡΕ ΚΑΝΤΙΝΙ χωρίς να … αλλάξει χορδή !
Φίλε Νίκο Λιγκαρόσα, έχεις απόλυτο δίκιο, τα αντανακλαστικά μας ταυτίζονται πλέον…
ρε-σολ-σι (μπουργάνα) είναι το αραμπιέν που λέει κι ο μπάμπης, γενικά το σηκώνουν τα μπουζούκια.
αλκ, με σολ στη μπουργάνα παίζουνε, αλλά χωρίς πολύ κοπάνημα. αν είναι πολύ λεπτές οι χορδές και αντέχουνε ψηλό κούρδισμα αλλά όχι χαμηλό, γίνεται και μι-λα-λα.
δεν έχω όργανο μαζί μου για να ακούσω το κούρδισμα του μάρκου, πάντως ο ηλίας του δίνει και καταλαβαίνει! εκτός από τη σολ χορδή που παραχαλάρωσε και τρίζει…
έτσι είναι! επίσης και στον μουντάκη τα εύσημα (καθώς και στον -άγνωστο;- αρχικό κατασκευαστή), ε;
υγ: κυρ συντονιστά μου, μαζί γράφαμε
φιλαρακι zabe ο σταμκος ειναι παιχτρονι και περιμενω ενα οργανο απο τον παναγιωτη και δεν αντεχω αλλο:112:ο εβενινος καβαλαρης μου αρεσε περισσοτερο στο συγκεκριμενο οργανο…του εδινε περισσοτερο γλυκα και μου εδινε το ακουσμα παλιου ηχου μιας και το οργανο ειναι απο το 50…εχω την αισθηση οτι εγινε πιο δυνατο στον ηχο αλλα εχασε την αυθεντικοτιτα του…δεν θελω να σε επηρεασω αλλα συγκρινετα…να σου πω επισης οτι οι καλες κλασσικες η οι ακουστικες κιθαρες εχουν εβενο ταστιερα και εβενο καβαλαρη αλλα γουστα ειναι αυτα…:088:
Κι εμένα το πρώτο δείγμα/άκουσμα μού δίνει την εντύπωση αυτού του γλυκού ήχου που συναντάς σπάνια σε σημερινά οργανα.
Στη σύγκριση όμως με το δεύτερο μετράει μόνο η αλλαγή του καβαλάρη ή κι η αλλαγή στο κούρδισμα;
Στο πρώτο βίντεο το όργανο έχει το “κούρδισμά του”. Για το δεύτερο συμφωνώ με τον alk για τη μπουργάνα sol.
Για να γίνει σύγκριση ως προς τον καβαλάρη, καλό θα είναι να κρατήσεις το ίδιο κούρδισμα και να παίξεις και τις δυο φορές το ίδιο κομάτι.
Ο ήχος πάντως του οργάνου δυσεύρετος…
Τελικά δεν φταίνε μόνο οι τεχνικές συνθήκες των παλιών ηχογραφήσεων που ακούμε “άλλο” ήχο σ’ αυτές…
Αυτά τα όργανα και τη συλλογή γενικά του Πετρόπουλου στη Γεννάδειο υπάρχει κάποιος τρόπος να πάμε να τα δούμε ; Με ραντεβού στη βιβλιοθήκη πχ ;;
Ρίξε μια ματια: https://www.ascsa.edu.gr/research/gennadius-library
Εδώ και λίγη ώρα ψαχουλεύω το σάιτ, και το αρχείο Πετρόπουλου δεν το εντόπισα, αλλά σίγουρα κάπου εκεί θα είναι.
Εδώ τα περιεχόμενα της Συλλογής Πετρόπουλου:
https://www.ascsa.edu.gr/archives/elias-petropoulos-finding-aid#ΕΝΟΤΗΤΑ_VI_ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ_ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ωραία.
για φέρτο στο προσκήνιο αυτο Ανθιμε,
το βρήσκω ενδιαφέρον.
το εχουμε ξαναβάλει στο Φόρουμ?
ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Ρεμπέτικα τραγούδια
Υποφάκελος 1
Το Τετράδιο του Μιλάνου. Συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 τραγούδια, ρεμπέτικα και μη. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μούρεσι Πηλίου το 1944. Το τετράδιο φέρει τίτλο με τη γραφή του Μιλάνου: «Βιβλίον Τραγουδιών»
Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο εσώφυλλο σημειώνει: «Μούρεσι Πηλίου. Μάϊος ’44. Το τετράδιο του γέρο-Μιλάνου. 200 σελίδες αριθμημένες. Περισσότερα από 300 τραγούδια – όχι όλα ρεμπέτικα»
"
Καλά όλα αυτά , αλλά είναι μόνο επιγραμματικές καταγραφές. Γίνεται να επισκεφτεί όμως κανείς το αρχείο στη Γεννάδειο ;
Βλέπω ότι ο γενικός τίτλος της συλλογής είναι Elias Petropoulos papers. Και πράγματι, είναι όλο χαρτιά: έγγραφα, αποκόμματα, φωτογραφίες, σκίτσα, προγράμματα κλπ. Και μία βιντεοκασέτα.
Δεν υπάρχουν και αντικείμενα (μουσικά όργανα κ.ά.) από τη συλλογή Πετρόπουλου στη Γεννάδειο; Αυτή την εντύπωση είχα, και γι’ αυτό, όποτε ακούω κάποιον να ρωτάει πώς μπορεί να τα δει, αμέσως πάει ο νους μου (αυθαίρετα;) ότι κυρίως αυτά θέλει να δει, έναν μπαγλαμά του Μπάτη νομίζω -ή και περισσότερους- και κάτι τέτοια…
ΦΑΚΕΛΟΣ 10 Μουσικά όργανα
[Φυλάσσονται ξεχωριστά]
-Μπαγλαμάς των αρχών του 20ού αιώνα που ανήκε στον Γ. Μπάτη. Στο ηχείο η επιγραφή «Ο Μάγκας»
-Μπαγλαμάς του Β. Τσιτσάνη με την υπογραφή του στο ηχείο.
-Γόνατο ή μπουγαρί ή μεσομπούζουκο των αρχών του 20ού αιώνα που ανήκε στον Γ. Μπάτη με την επιγραφή «Αηδώνι»
-Σκαφτό μπουζούκι της φυλακής, αρχές του 20ού αιώνα. Το ηχείο του είναι ζωγραφισμένο και φέρει την επιγραφή «Ακροναυπλία»
Γιατί δεν επικοινωνείς άραγε με τη Γεννάδειο;
Όπως το έχουν δει τόσοι και τόσοι, θα κλείσεις ραντεβού κι εσύ…
Αν φέρει όνομα και το μπουζούκι παίζει να είναι και αυτό του Μπάτη
Αυτό εννοούσα , ευχαριστώ Άνθιμε
Αν δεν το αναφέρει ο κατάλογος, ενώ το αναφέρει για άλλα όργανα, υποθέτω πως δε θα ήξερε ο Πετρόπουλος τίνος είναι (ή ήξερε αλλά δεν ήταν κανενός επώνυμου). Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι άραγε πιθανόν να έγινε εκ των υστέρων η ταύτιση; Να βρέθηκε δηλαδή ότι ήταν του Μπάτη ή του ΑΒΓ ενώ ο Πετρόπουλος στον καιρό του δεν ήξερε τίνος είναι;
Από φωτογραφίες ; Από κάποια μαρτυρία ή κάποια συγκεκριμένη πληροφορία γραμμένη ; Δύσκολο να εξακριβωθεί
Στο βιβλίο του ο Πετρόπουλος παραθέτει φωτογραφίες από τα όργανα.
Το μπουζούκι της “Ακροναυπλιάς” έχει φτιαχτεί στη φυλακή και δεν ανήκε στον Μπάτη.
Όπως έχει επισημάνει ο Νίκος Φρονιμόπουλος, είναι ερασιτεχνική κατασκευή και ιδιαίτερα βαρύ όργανο (πράγμα που είχα διαπιστώσει κι εγώ το μακρινό 2003 όταν επισκεύτηκα τη Γεννάδειο).