Πάντως τώρα που κοιτάω την συνέντευξη Λαζαρίδη απο το 76 μιλάει για Μπουζούκια στην Τουρκία αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι τύπο οργάνου εννοεί
“Οι Τούρκοι τότες παίζανε τούρκικα μπουζούκια, αλλά και πάρα πολλά ούτια. Αλά τούρκα παίζανε”
Πάντως τώρα που κοιτάω την συνέντευξη Λαζαρίδη απο το 76 μιλάει για Μπουζούκια στην Τουρκία αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι τύπο οργάνου εννοεί
“Οι Τούρκοι τότες παίζανε τούρκικα μπουζούκια, αλλά και πάρα πολλά ούτια. Αλά τούρκα παίζανε”
Για λογους αισθητικης. Δεν νομιζω οτι ειναι και κανα εγκλημα. Θα μπορουσε ενας μαστορας στην αθηνα να κανει ενα μπουζουκι με δικο του καλουπι και να εχει πανω ενα λευκο πυργο και να το πουλαει ως σαλονικιωτικο. Αμα εχει κρινει οτι θα υπαρξει αγοραστικο κοινο, εχει ολο το δικαιωμα. Ενα ταμπουρομπουζουκο με τυχον μπερντερδες κλπ, θα το εβαζα και σαν κατηγορια πολιτικο με την γενικη εννοια του ορου για το μικρασιατικο στοιχειο. Σμυρνιωτικο, καππαδοκικο κλπ. Αλλα δεν υπαρχει κατι στανταρ και συμφωνουμε σαυτο.
Τα σαζια εννοει κατα πασα πιθανοτητα και τους ταμπουραδες. Αλα τουρκα ειναι ενας ορος που λεγανε και οι παλιοι ρεμπετες οταν αναφεροντουσταν στα ντουζενια. Στο σαζι υπαρχουν παρααα πολλα κουρδισματα. Νομιζω τουλαχιστον 18. Και εννοει μαλλον αυτο το ανοιχτο αυτοσυνοδευτικο τυπου παιξιμο. Θεωρω ακραιο να κανανε οργανο με ταστα και σκαφος μαντολινου και κλειδια γιατι δεν εξυπηρετει τη μουσικη τους, τοτε τουλαχιστον. Οποτε μπουζουκι = ταστα στο μυαλο μου και αυτο που παει κοντα στον ορο πολιτικο, ειναι το οργανο του τσαους, το οποιο ειχε μορια με ταστα (επικο)! Μια απλη υποθεση
Μάλλον έχεις δίκιο.Έχει όμως ενδιαφέρον πως στο δικό του μυαλό πρόκειται για το ίδιο όργανο:
"
Μην ακούτε που λένε ότι το μπουζούκι είναι τούρκικο όργανο. Δηλαδή που λένε ότι η καταγωγή του είναι τούρκικη. Όχι δεν είναι, κι ας το μάθουν όλοι αυτό. Δεν παραδέχομαι ποτέ ότι είναι τούρκικο, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λένε. Επειδή στην Τουρκία παίζανε μπουζούκι; Τι μ’αυτό; Κι εδώ παίζανε. Κι ο Καραϊσκάκης μπουζούκι έπαιζε."
Όλα μπουζούκια ![]()
Ε ναι. Ειναι πασιφανες οτι ειναι κατι σαν ταμπουρας το μπουζουκι σαν εννοια με ιδιωματα εδω και κει. Αλλα σαν εννοια πηρε αυστηρη εικονα μετα τη δισκογραφια κλπ. Γυρω στα 1870-80 πρεπει να εχουμε τα πρωτα οργανα που θυμιζουν μπουζουκι, λεγονται μπουζουκι και δεν ειναι ταμπουρας. Στο λεξικο του Πικρου απο το τουμπεκι επισης αναφερεται και μαλιστα πρεπει να ηταν αυτα τα οργανα τυπου Γκρετση και Γκελη που ειδε στις φυλακες ο Πικρος. Σε επαναστατικα γραφτα αναφερεται στην ιδια προταση με τον ταμπουρα, ως κατι διαφορετικο. Αυτα τα πραγματα για να τελειοποιηθουν περνανε δεκαετιες στην αφανεια και ενας ορος μετα απο δεκαετιες μπορει να θεωρειται στανταρ αλλα να μην εχει τοσο μεγαλη σχεση με την παλια εννοια. Μονο μια αισθηση. Το ιδιο ισχει παντου. Ακομα και με τον ορο ρεμπετικο. Λεω τις σαλτσες αυτες με τους ορους κλπ γιατι αυτο ειναι και το ζητημα του ποστ! Σρυ για τη σαφηνεια παιδια
Φοβάμαι, Αλέξανδρε, ούτε εκείνος ήξερε για τύπους οργάνων και άλλες λεπτομέρειες. Με “τούρκικα μπουζούκια” υπονοεί βεβαίως τα διαφόρων μορφών, μεγεθών κλπ. σάζια που όλοι ξέρουμε ότι υπήρχαν εκεί.
Μα προφανώς ήξερε αφού έκανε και τα 2!
Στην Τουρκία έκανε τα δικά τους, στην Αθήνα τα δικά μας
Πολύ σωστά, Αλέξανδρε, μου διέφυγε βεβαίως ότι ο Λαζαρίδης από Μικρασία ξεκίνησε τη δουλειά του!
Αν γράψω στο γούτουμπ την φράση"turkish buzuk" μου βγάζει σάζια, και αράβικα μπουζούκια. Δεν ξέρω αν έχει το μπουζούκι καμία παράδοση στην τουρκία, αλλά μπορεί να το υιοθετήσανε κάπιοι μουσικοί. Εγώ όταν ακούω"τούρκικο μπουζούκι" σκέφτομαι κάτι ανάμεσα σε σάζι και αράβικο μπουζούκι. Συμφωνώ απόλυτα.