Πληροφορίες για το νταούλι και το ντέφι - paradoxon.gr

Γειά σας παιδιά!

Για όσους ενδιαφέρονται, έχω ανεβάσει πληροφορίες
για το Νταούλι στα ελληνικά εδώ: www.paradoxon.gr/organa/daouli.html
auf deutsch hier: www.paradoxon.gr/organa/daouli.de.html

και για Νταΐρέ, ντέφι στα ελληνικά εδώ: www.paradoxon.gr/organa/daires.html
auf deutsch hier: www.paradoxon.gr/organa/daires.de.html

Τον επόμενο καιρό θα ακολουθήσουν κι για άλλα όργανα.

Πριν από 16 χρόνια, ε;

Ε λοιπόν, βρίσκω ότι και με τα σημερινά δεδομένα αυτές οι δύο σελίδες είναι καλές για το είδος τους. (Ποιο είδος; Σύντομα περιεκτικά κείμενα πληροφοριών, που να μη διεκδικούν ούτε επιστημονικό βάθος ούτε εξαντλητική πληρότητα, και που «απλώς τα βρίσκεις στο ίντερνετ».) Για πριν από 16 χρόνια τα θεωρώ υποδειγματικά.

Ιδιαίτερα μάλιστα το κείμενο για το ντέφι. Για το νταούλι θα είχα κάπως περισσότερες επιφυλάξεις. Πάντως αναμφισβήτητα το κείμενο για το ντέφι είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο της Βικιπαίδειας, και πιθανόν θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο και για το νταούλι.

Κάποιες μικρές παρατηρήσεις:

Στην Ιρλανδία, όπου είναι και το κατ΄εξοχήν παραδοσιακό κρουστό τους, λέγεται μποντράν

Μπάουραν λέγεται. Το να διαβάσει κανείς ιρλανδικές λέξεις και να πετύχει την προφορά είναι αδύνατον αν δεν ξέρει τη γλώσσα. Φυσικά ούτε εγώ την ξέρω, απλώς το συγκεκριμένο έτυχε να το πληροφορηθώ από ιρλανδόφωνο.

[ο νταϊρές] μαζί με την γκάιντα φτιάχνουν την παραδοσιακή στεριανή ζυγιά.

Ζευγάρι γκάιντας με νταϊρέ είναι καθιερωμένο μόνο σε κάποια πολύ συγκεκριμένα τοπικά μουσικά ιδιώματα (ορισμένα χωριά των Σερρών και της Δράμας). Τον όρο «παραδοσιακή στεριανή ζυγιά», που αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για κάτι το σχετικά πανελλήνιο, μόνο η ζυγιά ζουρνάς-νταούλι μπορεί να τον διεκδικήσει. Κάθε άλλος συνδυασμός είτε δεν είναι ζυγιά αλλά μεγαλύτερος, είτε αποτελεί τοπικό ιδιωματισμό.

Το νταούλι ή αλλιώς […] τουμπί ή τουμπάκι (στα νησιά)…

Το τουμπάκι είναι άλλο όργανο. Λόγω της μεγάλης εξωτερικής ομοιότητας, η βιβλιογραφία και οι φωτογραφίες δε βοηθάν να τα ξεχωρίσεις. Όποιος όμως τα δει να παίζονται ή τα παίξει ο ίδιος, ξεκαθαρίζει αμέσως τις διαφορές. Μάλιστα υπάρχουν και μέρη όπου το τουμπάκι το ονομάζουν νταούλι. Αλλά δεν είναι!

1 «Μου αρέσει»