Πιο κάτω από τον "πάτο"

εχω πεσει σ ενα μποτιλιαρισμα ,και ειμαι συντροφια με το ραδιο, τα cd τα εχω ξεσκισει και κολλανε πια.Στο πρωτο σταθμο πεφτω σε μια Κουλα Μπουλα,στον αλλο πεφτω στη Σουλα Αμπουλα και καταληγω στον Μπαουλα…τι απελπισια Θε μου. Αυτες οι δισκογραφικες εχουν φτιαξει ενα πλασματικο τοπιο και περιμενουν να παρουσιασουν κερδη απο τα φαινομενα τους που μαλλον παραφυσικα θα τα χαρακτηριζε αν ζουσε κανεις απ τους μεγαλους μας συνθετες, γιατι αν εμεινε και κανεις, κουβεντα δε προκειται να βγαλει.Πιθανων να εχουν την εντυπωση οτι αυτοι το εσυραν το καρο οταν χρειαστηκε…Το λαικο τραγουδι ζει, υπαρχει, και θα υπαρχει ακομα κι αν αλλαξουν 100 διευθυντες στις δισκογραφικες, το κακο ειναι πως δεν υπαρχει προσβαση στα νεα παιδια ειτε τραγουδιστες ειτε συνθετες ειτε στιχουργοι, καπως ετσι δεν ηταν και η κατασταση πριν απο 70 χρονια? με τους ευρωπαιζοντες συνθετες να μην αφηνουν το μπουζουκι και τα τραγουδια του να ακουστουν , μεχρι που εφαγαν τη μουρη τους…Μονο που τα πραγματα πηραν λαθος δρομο πια και περιθωρια για ανασταση του λαικου τραγουδιου δε βλεπω.Οι παλιοι λιβανιζουν τα γενια τους , ισως και να υπερεκτιμηθηκαν απο τις εταιρειες τους, και το κακο συνεχιζεται με αυτους που με την βοηθεια της κατα τα αλλα θαυμαστης γιαπωνεζικης τεχνολογιας καναν το μπουζουκι να συμπεριφερεται τυπικα και ανευ ουδεμιας διαθεσης να εξελιχθει…εχω να ακουσω ταξιμι σε λαικα τραγουδια κοντα 20 χρονια, για να μη πω για εισαγωγη…Τελικα πεσαμε σ ενα μποτιλιαρισμα και δε βλεπω φως, αλλου καβαλησαν το ποδηλατο παλι και εμεις μειναμε στο πατο…κριμα

Για την κατάσταση στο λαϊκό τραγούδι και γενικότερα στη μουσική σήμερα, έχουν γίνει ουκ ολίγες συζητήσεις στο παρόν φόρουμ. Μια μικρή αναζήτηση για παράδειγμα στο “Θέσεις και αντιθέσεις” μπορεί να δει κανείς πολλές απόψεις και για το θέμα που βάζεις.

Ένα θέμα βέβαια θα ήταν να ορίσει κανείς τι σημαίνει ο όρος “λαϊκό τραγούδι” σήμερα . Και αν μιλάμε για πάτο, μήπως γενικότερα η κοινωνία μας (ιδιαίτερα ο μικρόκοσμος της χώρας μας) έχει χάσει τον μπούσουλα και το μέτρο και μήπως πέφτει με ελεύθερη πτώση σε πηγάδι δίχως πάτο? Αλλά ας μην ανοίξουμε τόσο μεγάλο θέμα.

Πέρα από αυτό, ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των Ραδιοφωνικών Σταθμών από τις δισκογραφικές εταιρείες, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Οι οποίες ως πολυεθνικές (που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι … το χρήμα), δεν σκάνε καθόλου μα καθόλου για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάνε. Πουλάει? Είναι καλό! Δεν πουλάει? Δεν τις ενδιαφέρει το θέμα. Και βεβαίως θέλουν με νύχια και με δόντια να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τον απλό κόσμο ανά την γη (και ιδιαίτερα τη νεολαία που είναι η κύρια αγοραστική δύναμη), με παγκόσμια σκουπίδια. Ούτως ή άλλως περιφερειακή και μάλιστα μικρή αγορά είμαστε, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας.

Άλλωστε οι δισκογραφικές εταιρείες, κάνουν ότι κάνουν, προσπαθώντας να πιαστούν από τα μαλλιά τους, αφού τα καράβια τους βουλιάζουν γενικότερα με όλα αυτά που τους συμβαίνουν σήμερα (Internet, ψηφιακή αντιγραφή, κτλ, κτλ). Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν θα βουλιάξουν όλες. “Εθελές τα και επαθές τα”.

Και όσο για μας, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι “να το ψάχνουμε το πράγμα” ώστε να βρίσκουμε “τα διαμάντια μέσα από τις στάχτες”. Και διαμάντια υπάρχουν σίγουρα.

Και τελειώνω με ένα άσχετο αλλά … και σχετικό :089:
Προχθές Παρασκευή πήγα και άκουσα το δίδυμο Δ.Σαββόπουλος-Θ. Παπακωνσταντίνου.
Θεωρώ την μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου ως ένα από τα διαμάντια στα μουσικά πράγματα σήμερα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη βραδιά τραγούδησαν μαζί (και από κοντά και μεις) το “Πέντε μάγκες του Περαία” του Γιοβάν Τσαούς. Απόλαυση!!!

χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.
χωρίς λεφτά δεν υπάρχει σύγχρονος άνθρωπος.
άρα κουμάντο και 'δω κάνουν τα ντουλά και όχι η ψυχαγωγία.

Ο κόσμος πρέπει να είναι όμοιος για να ελέγχεται ευκολότερα από αυτούς που θέλουν να είναι επ’ άπειρων έχοντες.
Το κακό βρίσκεται παντού.
Λογικό και πανεύκολο ήταν να γραπώσει και τη μουσική.
Ποιότητα = ( πόσα θα τσεπώσω )
Αυτό το τύπο ακολουθούν όλοι οι κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Οπότε μένουν αυτοί που δε τους κάνουν το χατίρι και δε τρώνε το χάπι που τους πλασάρουν. Αλλά δέχονται ότι είναι πραγματικά ποιοτικό .

[quote=Jordan;158260]χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή.
χωρίς λεφτά δεν υπάρχει σύγχρονος άνθρωπος.
άρα κουμάντο και 'δω κάνουν τα ντουλά και όχι η ψυχαγωγία.

Ο κόσμος πρέπει να είναι όμοιος για να ελέγχεται ευκολότερα από αυτούς που θέλουν να είναι επ’ άπειρων έχοντες.
Το κακό βρίσκεται παντού.
Λογικό και πανεύκολο ήταν να γραπώσει και τη μουσική.
Ποιότητα = ( πόσα θα τσεπώσω )

O Jordan έχει εν πολλοίς δίκιο σ’ αυτά που αναφέρει. Και επειδή η Τέχνη είναι κοινός παρανομαστής, παραθέτω τα λόγια ενός άλλου μεγάλου καλλιτέχνη και ας μην ήταν μουσικός:

“Η Τέχνη δεν είναι πασατέμπος, ούτε ξεφάντωμα για χώνεψη, αλλά μέσον να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, να τον κάνει περισσότερο γνώστη της αλήθειας…”

                                                                 ( Κάρολος Κουν )

Ρέ φίλοι ,ἐχετε δύκαιο , σε ὁλα που σχολιάσατε , ὀμος το λαϊκό τραγούδι ἐπιζηεί ,μπορεί να είναι δύσκολο να φανούν νέα τραγούδια με ἀξῆα , ἀλλά ἐγήναμαι καί πολύ ἀπετητηκοί , μετά ἀπῶ τους θείους Μητσάκη ,Βαμβακάρη ,Τσιτσάνη ,Χιότη ,Καζαντζήδη(ἀυτοί θά πρέπη νά εῖναι οἱ πεντε ἑλληνες στον ἁδη …) καί τοσους ἁλους ἡμήθειους ,εἰναι σκλυρός ἀγόνας γιά του νέους στιχουργούς συνθέτες καί ὀργανοπαίκτες ἡ σύνκριση με τους ἀθάνατους .

Ποιός σχεδίασε τα ερωτήματα;

Κάποιο στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας.
:112:

Αυτός που ξεκίνησε το συγκεκριμένο θέμα.

Ά. Γιατί εγώ, αν σχεδίαζα μια τέτοια έρευνα θα έθετα ως πιθανές απαντήσεις:

1: ποιο λαϊκό τραγούδι, σήμερα;
2: ονοματίστε έστω ένα λαϊκό τραγούδι των ημερών μας.
3: Μήπως πιστεύετε ότι αντί για «πάτος», όπου το αντικείμενο που τον αγγίζει απλά δεν μπορεί να κατέβει πιο κάτω, υπάρχει καταβόθρα, η οποία το έφαγε το λαϊκό και εξαφανίστηκε;

(το λάθος μου βέβαια ήταν ότι και εγώ ψήφισα, χωρίς να το πολυσκεφτώ, θεωρώντας ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Όχι, χειρότερα δεν υπάρχουν. Καταβόθρες μόνο).

:019::257::110:Πολύ ὀρέα τα ἠπατε !!!Ξαναπαίστετα κύριε Πολίτη !!!
:089:Ἀλλά πρέπη νά τούς ἀπαντούμε πός το λαΪκό τραγούδι ἐπιζηεί γιά νά ὑπάρχει ἐλπῆδα δισκογραφίας ,μπάς καί το τραβήξουμε με τῆν λαστιχένια βεντούζα ἀπό τον σολήνα του ὑπονομου … Καί πραγματικά πολλά CD ἀγοράζονται στο ἐξωτερικό .

Χειρότερα απ’ όσο νομίζεις Νίκο…

Πάνος K.
Διευθύνων Στέλεχος Δισκογραφικής Εταιρείας Γαβ-Γαβ Ρέκορντζ.:257:

Δεν καταλαβα τί σημένει η εικόνα αυτης τής ευγεννηκής καί σοβαρής κυρίας ρέ Καραγεωργο , η μπορεί να μιν θέλω να καταλάβω . . . Σοβαρά ,εξηγησέμου είμαι στο εξωτερικό . . .:112::016::257:

Πιο κάτω από τον πάτο είναι ο απόπατος… με το συμπάθιο δηλαδή, αλλά “κατά τα ***** και το φτυάρι…”, τέτοιοι που είμαστε οι νεοέλληνες καταναλώνουμε και τα ανάλογα πολιτιστικά απόβλητα! :079:

Μάλλον εγώ είμαι απο τους αισιόδοξους της υπόθεσης.
Στην ερώτηση 1 θα μπορούσα να απαντήσω αυτό που κάνει 5000 άτομα αγκαλιασμένα να χορεύουν και να τραγουδούν.
Στην ερώτηση 2 ενδεικτικά, γιατί υπάρχουν πολλά, θα έλεγα την Aνδρομέδα του Θανάση Παπακωνσταντίνου μιάς και αναφέρθηκε πιό πάνω.
Στην 3 δεν απαντώ γιατί όπως καταλάβατε είμαι αισιόδοξος.
Ίσα ίσα που πιστεύω ότι η φάση που περνάει τώρα το λαϊκό αλλά και η μουσική γενικότερα είναι πολύ καλύτερη από πρίν ας πούμε 15 χρόνια.Φτάνει να συμφωνούμε ότι το λαϊκό τραγούδι είναι κάτι που εξελίσσετε και αλλάζει όπως όλα τα πράγματα γύρω μας.Και έχοντας μια αρκετά στενή σχέση με την νεότερη γενιά του χώρου (λόγω διδασκαλίας) θα έλεγα ότι τα καλύτερα έρχονται!

Καλημέρα και καλή σαρακοστή. Νομίζω ότι το κοιτάτε μονόπλευρα το θέμα. Λαϊκό τραγούδι δεν είναι μόνο τα παράγωγα της Vasipap (όποιος έχει απορία για το τι είναι ας μπει εδώ να του λυθεί). Κατ΄αρχήν το σκυλάδικο είναι λαϊκό; Ποιος μπορεί να πει υπευθύνως ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα ακούει Πάολα και Τάκη Νύχτα; Εγώ νομίζω ότι είναι λιγότεροι απ’όσους φανταζόμαστε.
Μετά υπάρχει εκείνο το παράγωγο που κάποτε ήταν λαϊκό (την εποχή που η Βίσση είχε μουστάκι και ο Καρράς δεν είχε γνωρίσει ακόμη τον Φοίβο) αλλά με την πάροδο των χρόνων μετεξελίχθηκε σε «ποπ». Διότι το κυριάρχο ρεύμα στα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζει τα λαϊκά όργανα ως φολκορικά στοιχεία, διότι οι συνθέσεις είναι ή καραμπινάτες αντιγραφές από επιτυχίες στο εξωτερικό ή στο ύφος τους. Άμα πάρεις έναν χι δίσκο από αυτό το είδος θα διαπιστώσεις ότι έχει 5 μπίτια, 4 μπαλάντες, 2 υπερτσιφτετέλια και άντε και ένα ζεϊμπέκικο. Ε δεν τον χαρακτηρίζεις λαϊκό δίσκο αυτόν.

Υπάρχουν δημιουργοί και τραγουδιστές οι οποίοι έρχονται και στέκουν άξια δίπλα στους παλιούς. Κάθε χρόνο βγαίνουν νέα άξια παιδιά, και από αυτό και μόνο πιστεύω ότι πάτο δεν έχουμε πιάσει για 2 λόγους: α)όποιος είναι λίγο ρεαλιστής, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πάτος σε ορισμένα πράματα και β) υπάρχει ανισοκατανομή παραγόμενης μουσικής δημιουργίας και απήχησης της στον κόσμο. Δηλαδή είμαι σίγουρος ότι το 70% της ελληνικής παραγωγής (το ποσοστό είναι εντελώς καταχρηστικό) που αντιστοιχεί στο λαϊκοπόπ και στο σκυλάδικο ακούγεται σε λιγότερα αυτιά από ότι η καλή λαϊκή δημιουργία του σήμερα.

Το λαϊκό τραγούδι σήμερα έχει να παρουσιάσει νέους αξιόλογους καλλιτέχνες.
Το θέμα είναι όμως, ότι αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες, είναι παιδιά του ΚΑ’ αιώνα μας.
Σα γνήσιοι γόνοι αυτού του αιώνα είναι πρόθυμοι να κολυμπήσουν στο χρήμα, παρά στην αγάπη που τρέφουν για οτιδήποτε το λαϊκό.

ολα αυτα που σχολιασατε ειναι η πικρη και ισως η αυριανη πιο καλη πραγαματικοτητα, γιατι μετα το σκοταδι το φως.
θα θελα ομως και τη γνωμη των μελων που δεν ειναι μονο ακροατες και παιχτες, μ ενδιαφερει η γνωμη αυτων που ασχολουνται δημιουργικα με το τραγουδι ειτε στιχουργικα ειτε συνθετικα εστω και ερασιτεχνικα, εκει να δειτε μοναξια και απορριψη παιδια

Γεια σας εγω πιστευω υπαρχει ακομα λαικο τραγουδι συνθετες και ερμηνευτες αλλα σκεπαζονται απ τις σερπαντινες και κομφετι των καθημερινων καρναβαλων που κυκλοφορουν στη νυχτα και στη δισκογραφια (μιας και ηταν των ημερων)Πως να γινει ετσι ειναι αφου η μιση τη μιση λεω και παραπανω Ελλαδα τους στιριζει και τους πληρωνει χρυσες τις φιαλες στα μαγαζια…Μονοι μας τους ανεβαζουμε αλλα και εμεις θα μπορουσαμε να τους κατεβασουμε.Τελος παντων ειναι δυσκολο θεμα και τι να λεμε εμεις απ τη μερια μας οτι μας απομενει θα παλεψουμε να σωθει ελπιζοντας απο τη πλευρα μου να δωσω στο παιδι μου μια σωστη μουσικη παιδεια…Μετα ας διαλεξει λαικο-εντεχνο-ατεχνο η οπως θα λεγεται τοτε.Κατα τη γνωμη μου ο Κορακακης ειναι μια ελπιδα απο τους σημερινους ετσι για να ονοματισω το "πιστευω"Ευχαριστω.

Μήπως η ‘‘σαπίλα’’ του σύγχρονου λαού ‘‘σαπίζει’’ το σημερινό λα’ι’κό τραγούδι??

Ξεκίνησα να γράφω την άποψη μου, αλλά πιστεύω τελικά ότι κανείς απ’αυτούς που πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει πιάσει πάτο δεν πρόκειται ν’αλλάξει άποψη ή οπτική.

Εγώ απ’ την πλευρά μου, υποστηρίζω ότι το λαικό τραγούδι σήμερα είναι ζωντανό και σε πείσμα του κυκλώματος της ξεφτίλας και της σαπίλας αυτό ανθεί και δίνει ακόμα. Απόδειξη ότι όπου έχουμε πάει με τους φίλους μας (από δω μέσα αλλά και εκτός φόρουμ) έχουμε ακούσει καλή μουσική και έχουμε περάσει (τις περισσότερες φορές) καλά. Να είναι δυσκολότερο να βρείς πλέον καλά στέκια, αλλά ο κόσμος διψάει για καλά ακούσματα και ειδικά οι νεότεροι.

Παραδείγματα καλού λαικού τραγουδιού πάμπολλα, σολίστες κι ερμηνευτές πολλοί, ποιητές και στιχουργοί εκατοντάδες.

Βέβαια το ότι η γειτονιά (αυτή που υπάρχει ακόμα) σήμερα, δεν τραγουδάει “τη Φραγκοσυριανή” ή “τη Συννεφιασμένη Κυριακή” ισχύει αλλά ίσως πχ Πλούταρχο ή Κιάμο αυτό δε σημαίνει ότι το λαικό τραγούδι πάτωσε. Γιατί ίδιες πιθανότητες έχει να σιγοτραγουδάει Αλεξίου ή Μικρούτσικο.