Πιθανο προβλημα με τη λα σε τζουρα

…νομιζω οτι η υγρασια ειναι προβλημα σε ολους μας .

Προεκυψε κατι καινουριο η απλως τωρα το παρατηρησα… Οταν χτυπαω την ρε στο 5ο ταστο ταυτοχρονα τρεμει η μια λα και βγαζει ενα μεταλικο ηχο… Απο οτι παρατηρησα αυτο συμβαινει μονο απο το 5ο ταστο… Τι να παιζει αραγε παλι… Μαλλον τα τριξιματα πρεπει να προερχοντα απο τα ταστα γιατι ειναι καπως δυσμορφα… Στη λα και στην μπουργκανα ειναι πλακε και στο καντινι ειναι καπως στρογγυλεμενα…

Κατ αρχην μ αρεσεις που ακους κι εσυ οπως κι εγω Σκαρβελη και Γιοβαν.Γιατι τετοιο μπλεξιμο με το οργανο? Το παρακολουθω μερες το θεμα , αλλα τωρα διαβαζω και για δυσμορφα ταστα.Δεν τα ειδες κατα την παραλαβη? Βαλε μας φωτο να τα δουμε

Εφόσον το όργανο ήταν παραγγελία και αν, πράγματι, κάποια τάστα είναι διαφορετικού προφίλ από τα άλλα, το όργανο επιστρέφεται στη χειρότερη περίπτωση για επανόρθωση της “αβλεψίας” αυτής, στην καλύτερη για επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν…

οριστε οι φωτογραφιες… Εβαλα ακομα μια για να σας δειξω το υψος του καβαλαρη… Δεν ειναι αρκετα ψηλος; Δυσκολευει χαμηλα στο παιψιμο… Θα τον παρω τηλεφωνο αυριο να του το στειλω για ρεκτιφιε… Θα του πω πως μαζευτηκαν πολλα παραπονα και απο πολλους…

Θελω να ανεβασω και ενα δειγμα ηχου… Επειδη δεν εχω δει να ανεβαζουν βιντεο κατευθειαν απο το φορουμ παρα μονο απο το youtube… Υπαρχει καποιο θεμα; Γιατι βαριεμαι να μπω στην διαδικασια να φτιαξω λογαριασμο στο youtube και τα συναφη…

Ναι, τεχνικό. Δεν έχω δοκιμάσει να ανεβάσω πρωτότυπο βίντεο, αλλά δε βλέπω να υπάρχει τρόπος να γίνει. Αν εσύ βρεις κάποιο τρόπο (δεν είμαι και ο πιο φωστήρας στην τεχνολογία) δε νομίζω να υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα, νομικό ή ηθικό κλπ…

//youtu.be/mfXeSeWcYX4
εκανα λογαριασμο τελικα… Δεν νομιζω οτι αποδιδω απολυτα τον ηχο γιατι ειμαι αρκετα αρχαριοσ ακομα… Οτι μπορω εκανα…

Καλα το ακουω…φαρδια ταστιερα βλεπω.Για το δικο μου γουστο παντα ετσι?

απ’ οτι εχω καταλαβει ειναι ταστιερα για μπουζουκι… γιατι εχει χαραγμενη πανω μεγαλυτερη κλιμακα… Αυτο που δεν μου αρεσει εμενα ειναι οτι εχει αφησει αρκετη ταστιερα πανω στο καπακι και εχει κατεβασει χαμηλα την τρυπα… τα ταστα ειναι δυσμορφα τελικα ε;

καλημέρα κι από μένα…
καταρχάς δυο ερωτήσεις:
το έπαιξες πριν το πάρεις ή έγινε αγορά εξ΄αποστάσεως?
άλλο όργανο έχεις σπίτι (σχετικά με την επιρροή τη υγρασίας)?

επειδή νοιώθω ότι δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα για τον οργανοποιό (μέχρι και πρόταση να του το φέρεις στο κεφάλι έγινε, σημειωτέον δεν τον ξέρω ούτε αυτόν ούτε τα όργανά του), χωρίς όμως να τεκμηριώνεται επαρκώς κατά τη γνώμη μου – αντιθέτως: και συμβουλές σου έδωσε που όπως λες είχαν καταρχάς αποτέλεσμα και φρόντισε να σου στείλει καπλαμάδες να πειραματιστείς με τον καβαλλάρη – δες λίγο και τα παρακάτω:

όταν λές “ταστιέρα για μπουζούκι … μεγαλύτερη κλίμακα…” σημαίνει απόσταση από κόκκαλο σε κόκκαλο (καθαρή) 67-69 εκ. (το 12ο τάστο είναι στη μέση ακριβώς, σε οποιαδήποτε κλίμακα) Είναι έτσι ?

Η “δυσμορφία” των τάστων περιγράφεται εγκάρσια στο μανίκι και πιθανόν οφείλεται στο λιμάρισμα – γυαλοχαρτάρισμα της τελικής ρύθμισης. Δεν καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές διατομές (διαφορετικά “νούμερα” στα τάστα), όπως κατάλαβε ο Ν. Πολίτης. Σε πολλά όργανα τα τάστα έχουν ελαφρώς διαφορετική εικόνα μεταξύ τους, κάποια τρίβονται περισσότερο και κάποια πιθανώς καθόλου. Είναι όμως η ίδια διατομή, επεξεργασμένη με λίμα και γυαλόχαρτο. Ακόμα και άλλη διατομή (παραπλήσια) να υπάρχει, συχνά αποτελεί μέθοδο ρύθμισης της κλίσης του μάνικου. Κατά την γνώμη μου δεν συνιστά “δυσμορφία” και δεν επηρεάζει απαραίτητα τον ήχο (εκτός και αν ήταν τόσο στραβοβαλμένα εξαρχής που και η ρύθμιση απέτυχε).

Να πω και μια δική μου εμπειρία: το (“καλό” μου) το μπουζούκι είναι 23 ετών, κατάξερο να υποθέσω. Το καλοκαίρι το κατέβασα στο υπόγειο, στον ίδιο χώρο όπου μόλις είχα αποθηκεύσει τα ξύλα του χειμώνα, τα οποία είχαν αυξημένη υγρασία (συνήθως στο σπίτι – και στο υπόγειο - έχω περίπου 40% υγρασία, είμαι σε “ξηρό” περιβάλλον). Έβγαλα χορδές και άρχισα κάποια δουλειά επάνω του. Σε μια βδομάδα που ξανάβαλα χορδές, το μανίκι είχε γυρίσει τόσο πίσω που δεν μπορούσα να παίξω καθόλου, πουθενά στην ταστιέρα. Το ανέβασα ξανά στο σπίτι του κι έκανε δυο βδομάδες να βγάλει ήχο και πάνω από μήνα να ξαναστρώσει κάπως.

Καλό είναι να μείνεις σε ανοιχτή επικοινωνία με τον οργανοποιό αφού δεν είσαι ικανοποιημένος, αλλά εγώ θα περίμενα ακόμα λίγο, και θα ρωτούσα κανέναν φίλο στην ίδια περιοχή αν είχε παρόμοιο θέμα και τι έκανε.

Όλα αυτά φιλικά και χωρίς να θέλω να υποστηρίξω “πλευρά” - απλώς τα σκέφτηκα με αφορμή τα περί “κλίμακας μπουζουκιού” και είπα να τα γράψω κιόλας.

Εμενα πάντως καλα μου ακουγεται με μπασα ηχω,το δικο μου απο τον Σπουρδαλακη νομιζω εχει πιο ρεμπετικο ηχω .

Οσον αφορα την ταστιερα μπουζουκιου που ανεφερα εννοω το μηκος του εβενου συνολικα οτι ειναι μεγαλο γιατι και πιανει πολυ χωρο πανω στο καπακι και εχει πανω σημαδεμενη αλλη κλιμακα μεγαλυτερη (κατι σαν ελαφριες γραμμικες συμπιεσεισ στο ξυλο ,σημαδια δηλαδη) , αυτο με κανε να υποθεσω οτι διαστατικα η ταστιερα προοριζοταν για μπουζουκι και δεν την εφερε στα μετρα του τζουρα…Αυτο ειναι και κατι που με ενοχλει αισθητικα καπως…

βαλε μια φωτογραφία ολοκληρη να το δουμε απο μπροστα. Νομιζω οτι εχεις δικιο. Η τρυπα είναι πολυ πισω. Δε ξερω αν είναι προβλημα αυτο, αλλα είναι σιγουρα παραξενο. Δε φαίνεται καλα στο βιντεο ομως ισως να κανω λάθος

Αφού το διάβασα όλο το νήμα εμένα η απορία μου ήταν η εξής "υπάρχουν χειροποίητα καινούργια όργανα που παραδίδονται με καπλαμαδες ? "