Καλησπέρα, αναζητώ πηγές για το ρεμπέτικο και την ιστορική σημασία του στη σύγχρονη Ελλάδα στα αγγλικά. Αν θα μπορούσε κάποιος/α να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως. Οποιοδήποτε οπτικοακουστικό και μη υλικό (απο άρθρα, εργασίες/έρευνες, βιβλία εώς ντοκιμαντέρ και ταινίες) είναι ευπρόσδεκτα! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, Νίκος
Ιστορική σημασία; Εννοείς πώς επηρέασε το ρεμπέτικο την ιστορία της Ελλάδας, ή πώς το ρεμπέτικο μπορεί να αποτελεί ιστορική πηγή;
Μία περίπτωση όπου θεωρείται πιθανό ότι το ρεμπέτικο επηρέασε τον ρου της ιστορίας ήταν επί Μεταξά, όταν ο Τούντας έβγαλε τη “Βαρβάρα” και ο Μεταξάς έβγαλε το νόμο περί λογοκρισίας. Κάνε ένα κόπο να αναζητήσεις στο φόρουμ θέματα με λέξεις κλειδιά Μεταξάς, Λογοκρισία και Βαρβάρα. Κάνει σχετικό λόγο και ο Λιάβας στο βιβλίο «Το ελληνικό τραγούδι 1821-1950», και εγώ εδώ.
Αλλά και πάλι, ακόμη κι αν παραβλέψουμε ότι αυτή η περίπτωση θεωρείται πιθανή και όχι βέβαιη (το πιθανότερο είναι ότι ο Μεταξάς είχε ούτως ή άλλως σκοπό να επιβάλει λογοκρισία, ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου τραγουδιού), η αλλαγή στην ιστορία πάλι τη μουσική αφορά. Το ρεμπέτικο να άλλαξε την καθαυτού ιστορία, την πολιτική ή πολεμική ιστορία ή την ιστορία του πνεύματος ή κάτι τέτοιο, δε νομίζω να συνέβη ποτέ.
— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 19:43 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:42 —
Α, και στα αγγλικά κιόλας; Δεν το είχα προσέξει. ΔΞΔΑ.
Ψάξε βρες το “Gail Holst, A road to Rebetiko”, δεν πρέπει να είναι εξαντλημένο. Κάτι ψιλοέχει αλλά έτσι όπως ρωτάς, στοχευμένες απαντήσεις είναι δύσκολο να πάρεις.
Pepe, μέχρι να μας διευκρινίσει ο φίλος περαιτέρω το ερώτημά του, να πω ότι ο Τούντας δεν την έβγαλε επί Μεταξά τη “Βαρβάρα”. Την έβγαλε μεν στο 1936 αλλά προ Μεταξά (ο Μανιάτης αναφέρει Μάρτιο, αλλά και στον Τύπο της εποχής σχολιάζεται ήδη από τον Ιούνιο…). Οπότε φεύγουμε από την πιθανότητα και πάμε στη βεβαιότητα ότι ο Μεταξάς ασχέτως πάσης Βαρβάρας απέβλεπε γενικότερα στη λογοκρισία των πάντων, μέρος των οποίων πάντων αποτελούσαν και οι δίσκοι γραμμοφώνου.
ΥΓ. Τώρα για το βιβλίο του Λιάβα, όπου και άλλες φορές έχεις παραπέμψει, δεν έχω καλή γνώμη. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Α!! Ευχαριστώ, αυτό είναι κάτι που δεν ήξερα. (Εκτός αν το είχα δει κάπου και δεν το θυμόμουν, που είναι το ίδιο…)
Έχετε δίκιο δεν έκανα σαφές το ερώτημα μου. Ουσιαστικά ψάχνω για οποιαδήποτε πηγή για το ρεμπέτικο στα αγγλικά που να αφορά την ιστορία και τις κοινωνικές προεκτάσεις του στην ελληνική κοινωνία.
Ευχαριστώ για τον κόπο σας και τον χρόνο σας. Συνονόματε Νίκο, θα ρίξω μια ματιά για αυτό που μου προτείνεις…
14 μηνύματα συγχωνεύτηκαν σε ένα ήδη υπάρχον θέμα: Paradosiaka: music, meaning and identity in Modern Greece
Ρίξε και μιά ματιά εδώ, αν εξαιρέσεις κάποιους τσακωμούς και κάποια αρνητικά αποτελέσματα ιδεοληψιών, προς το τέλος κυρίως της συζήγησης παρατίθεται αρκετά περιεκτική βιβλιογραφία του ρεμπέτικου. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των καταχωρίσεων είναι σε ελληνική, όχι αγγλική γλώσσα.