Μεγάλη κουβέντα που δημιουργεί και εντάσεις. Ζητάω συγνώμη προκαταβολικά για το μακροσκελές κείμενο (δεν το συνηθίζω).
Ο Καζαντζίδης ήταν συνομήλικος του πατέρα μου και καθώς και οι δυο από την Νέα Ιωνία παρουσιαστήκανε μαζί φαντάροι. Ο πατέρας μου μου διηγούνταν το τελευταίο βράδυ πριν παρουσιαστούν φαντάροι, τα παιδιά από την Νέα Ιωνία πήγανε σε ένα κέντρο που τραγουδούσε ο Καζαντζίδης και αφού τα ήπιανε μέχρι το χάραμα, στο τέλος ο Καζαντζίδης έσπασε την κιθάρα του και φύγανε όλοι μαζί κατευθείαν για τον σταθμό Πελλοπονήσου να παρουσιαστούν φαντάροι. Τον έβλεπα κάποιες φορές που ερχότανε σε έναν ξάδερφο του γείτονα απέναντι μας και τον έπαιρνε για ψάρεμα.
Κατά την άποψη μου πρέπει να ξεχωρίσουμε τις διαφορετικές διαστάσεις του Στ. Καζαντζίδη.
- Ο ερμηνευτής
- Ο σταρ/Το φαινόμενο
- Η προσωπική ζωή.
Ως ερμηνευτής είχε μία εξαιρετική φωνή όπως το παραδέχοντανε οι ίδιοι οι συνθέτες (Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Παπαϊωάνου, Τσιτσάνης, Ζαμπέτας, Δερβενιώτης, Χιώτης, Μητσάκης, Πάνου και άλλοι πολλοί) που είχανε συνεργαστεί μαζί του οπότε δεν νομίζω ότι μπαίνει θέμα αμφισβήτησης της φωνής του. Μετά οι προτιμήσεις είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου. Εμένα μου αρέσει καλύτερα ο Παγιουμτζής σε λαϊκό στυλ, οι Νταλγκάς, Νούρος, Ρούκουνας στο μικρασιάτικο και άλλοι πολλοί αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Η φωνή είναι ένα όργανο και ένα καλό όργανο βγάζει το καλύτερο αποτέλεσμα μόνο στα χέρια του κατάλληλου που το παίζει. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τον συνθέτη με άποψη και κύρος και όπου ο Καζαντζίδης ηχογράφησε έτσι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Ο Καζαντζίδης λογικά ήταν ο πρώτος σταρ του λαϊκού τραγουδιού που βγήκε πάνω από τους συνθέτες.Όταν ξεκίνησε στα μαγαζιά το πρώτο όνομα ήταν ο συνθέτης και ο Καζαντζίδης δεύτερο. Με τον καιρό πέρασε μπροστά αυτός, το ίδιο και στη δισκογραφία. Το φαινόμενο Καζαντζίδη ήταν σίγουρα ένα δημιούργημα και των δισκογραφικών που ευνοήθηκε από τις συνθήκες της εποχής. Ειδικά στη δισκογραφία, από κάποιο σημείο και μετά, διάλεγε αυτός τα τραγούδια και στην ουσία πέρναγε τραγούδια με τα δικαιώματα στο όνομα του διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο και καθώς δεν υπήρχε η παρουσία του συνθέτη πέρασε το ‘’κλαψιάρικο’’ στυλ που πολλοί από εμάς κατακρίνουμε αλλά το μεγάλο μέρος του κοινού το αγάπησε. Έχει πει μνημειώδη τραγούδια σε όλη την καριέρα του πολυαγαπημένα αλλά και άλλα που τα σβήνω από την μνήμη μου. Να αναφέρω ενδεικτικά από τα αγαπημένα μου:
Οι βαλίτσες -Παπαιωάννου
Το μεγάλο ψάρι – Παπαϊωάννου
Εχθές αργά το δειλινό - Παπαϊωάννου
Βαθιά στη θάλασσα – Ζαμπέτας
Άσπρο πουκάμισο φορώ -Τσιτσάνης
Ένας μάγκας στο Βοτανικό – (εποπτεία Στ. Χρυσίνη αν δεν κάνω λάθος)
Είναι όλα μαύρα - Μητσάκης
Απόψε φίλα με -Χιώτης
Καλύτερα μια μαχαιριά-Χιώτης
Και αν πούμε για μεταγενέστερα:
Άπονες εξουσίες -Θεοδωράκης
Σαββατόβραδο – Θεοδωράκης
Βράχο βράχο τον καημό μου -Θεοδωράκης
Η θάλασσα είναι βαθιά -Χατζιδάκης
Ο κυρ Αντώνης – Χατζιδάκης
Το μερτικό μου απ’την χαρά – Λοίζος
Η ζωή μου όλη -Πάνου
Το θολωμένο μου μυαλό -Πάνου
Με μια αναφορά στα παραπάνω τραγούδια μου είναι ξεκάθαρο πως οι ερμηνείες του υπό τον έλεγχο ένος συνθέτη με εκτόπισμα που δεν τον άφηναν να κάνει τα δικά του ήταν εξαιρετικές. Ο Νικολόπουλος π.χ. είναι ένας καλός συνθέτης αλλά το εκτόπισμα των προαναφερόμενων για επιβληθεί στον Καζαντζίδη δεν το είχε.
Όσον αφορά για την καριέρα του και τις κατά καιρούς δηλώσεις του πως δεν του αρέσανε τα ρεμπέτικα και άλλα τέτοια, μια απλή αναφορά ότι στην πρώτη ηχογράφηση που έκανε μετά από χρόνια ήταν ο δίσκος ‘’Πριν το χάραμα’’ και όλα τα τραγούδια ήταν ρεμπέτικα (Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Λαύκας κ.α.). Αυτοαναρείται επομένως, Η φωνή του τότε στα 70 παρέμενε εξαιρετική μα απουσία συντονιστή/συνθέτη η κλάψα - κλάψα.
Τέλος όσον αφορά για την προσωπική του ζωή και τον χαρακτήρα και έχουν ακουστεί γενικά πολλά αρνητικά και έχω και προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους που τον γνώρισαν αλλά δεν είναι σωστό να αναφερθούμε σε αυτά καθόσον είναι ανεπιβεβαίωτα. Όσον αφορά την ταινία θα με ενδιέφερε να δω μία ταινία για τη ζωή ενός σπουδαίου του λαϊκού μας τραγουδιού αλλά το τρέηλερ δεν με έπεισε. Μου φάνηκε πως δίνει επιφανειακή και τηλεοπτική προσσέγγιση (όχι κινηματογραφική) και προσπαθεί να του κάνει μία αγιογραφία. Δεν είναι βέβαια περίεργο αυτό. Συμβαίνει σε πολλές βιογραφίες καθώς κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε θαυμαστές οπότε πρέπει να να καθαγιάσουν το είδωλο (βλ. πέρισυ την ταινία για τον Έλβις Πρίσλεϋ). Επίσης οι επιλογές να ακούγονται τραγούδια από άλλον και όχι από τον ίδιο μου φαίνεται άστοχη. Όσο καλά και να τα ερμηνεύει ο Μάστορας δεν μπορεί να αγγίξει την αυθεντική εκτέλεση. Κάποια στιγμή που θα την δείξει η τηλεόραση θα την δω για να έχω άποψη αλλά στο σινεμά δεν θα πάω. Συνοψίζοντας η γνώμη μου για τον Καζαντζίδη είναι πως είχε μία εξαιρετική φωνή και άφησε πίσω του κάποιες μοναδικές εκτελέσεις όμως ως καλλιτέχνης και άνθρωπος δεν είχε την δυνατότητα να κάνει πιο σωστές επιλογές για να είναι περισσότερες. Παραμένει όμως σημαντικό κομμάτι του λαϊκού μας τραγουδιού. Είναι η μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδας; Δεν υπάρχει αντικειμενική άποψη. Ας ορίσει κάποιος πρώτα τα κριτήρια να δούμε ποιος είχε τη μεγαλύτερη φωνή και το ξανανασυζητάμε.