Περιορισμός μηνυμάτων κάτω των 20 χαρακτήρων

Συνέχιση της συζήτησης από το Παλιά βιβλία εκμάθησης μπουζουκιού:

Και όμως είναι ασαφής η ερώτηση αυτή! Στον προφορικό λόγο θα ήταν 100% αποδεκτή ίσως και σε κάποιο chatroom, αλλά στον γραπτό, αφήνει περιθώριο ασάφειας.

Θα μπορούσε να διατυπωθεί πιο ολοκληρωμένα με τον εξής τρόπο:

Τι εννοείς με το “συστήνουν”;

Τι σημαίνει “συστήνουν”;

ή κάτι πιο επεξηγηματικό, που επιδεικνύει πλήρως το ερώτημά σου…

Το σύστημα προσπαθεί να επιβάλλει την αυστηρότητα του γραπτού λόγου, δηλαδή να γράφουμε προτάσεις με υποκείμενο - ρήμα - αντικείμενο έτσι ώστε ο επόμενος που θα μας διαβάσει να μπορεί να το κάνει χωρίς να υπάρχει περιθώριο ασάφειας.

Το πετυχαίνει σε ένα 95% των μηνυμάτων. Στο υπόλοιπο 5% που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να απαντήσουμε με κάτι κάτω των 20 χαρακτήρων ας γράψουμε το απλό “(20 χαρακτήρες)”. Αλλά ας σκεφτόμαστε κάθε φορά πώς θα μπορούσαμε να επαναδιατυπώσουμε αυτό που γράφουμε ώστε να είναι πιθανά πιο σαφές για τον επόμενο, ή για κάποιον που θα διαβάσει το θέμα 20 χρόνια μετά.

Ως επαγελματίας φιλόλογος, που αμείβομαι για να διορθώνω τα υποκείμενα-ρήματα-αντικείμενα των αλλωνών καθ’ όλο τον εργάσιμο χρόνο μου, και ως ερασιτέχνης ρεμπετόφιλος που έρχομαι εδώ στον ελεύθερο χρόνο μου, διαμαρτύρομαι εντόνως. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις!


Edit: Εξάλλου, με μια φιλική τιμή μπορούμε να κανονίσουμε κι ένα σεμιναριάκι για τις ελλειπτικές προτάσεις όπως «συστήνουν;» / «ναι» / «όχι» / «ουγκ» κλπ.

5 «Μου αρέσει»

Όπως σίγουρα έχεις καταλάβει Χρήστο, χρόνια έχουν κλείσει με αυτή την πλατφόρμα, υπάρχουν στιγμές που επιδιώκω λιγολογία. Μία από τις πιο αγαπημένες μου εκφράσεις είναι η απάντηση με την πρόταση «Α.». Απαντούσε ο Άρης Ν. με την ολοκληρωμένη πρόταση «Ε;», εγώ με «Ε!» και συνεχίζαμε, αν είχαμε όρεξη. Φυσικά, τελίτσες και σαρδαναπαλιές από κάτω για παραγέμισμα, αφού και η τότε πλατφόρμα δρούσε αποτρεπτικά στο τσάτ.

Ένας πρώτος ξάδερφός μου, από πολλές δεκαετίες μακαρίτης, αρθρογραφούσε στη Καθημερινή της Βλάχου και κατήγγελλε τον κειμενογράφο της «Μικρής πικρής μου αγάπης» (Βαγγέλης Γκούφας; ) για διαλόγους του τύπου
Α, μπα;
Ναι.
Μα;
Τί;
επειδή πληρωνόταν με τη σελίδα.

Τέλος πάντων…. Νομίζω ότι έχω αποκτήσει μία ικανοποιητική συναίσθηση για τον γραπτό λόγο, τέτοιαν που να μη μου χρειάζεται καθοδήγηση. Τέλος.

2 «Μου αρέσει»

γι’ αυτό είναι αποδεκτό όταν το σύστημα το θεωρούμε παράλογο, να το παρακάμπτουμε με τις παρενθέσεις όπου συμπληρώνουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά αυτό το κάνουμε εμείς, που έχουμε χρόνια εμπειρία στο φόρουμ και ξέρουμε τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Ένα νέο μέλος, βλέποντας την παραίνεση του συστήματος, θα το σκεφτεί ξανά αν το μήνυμά του είναι απαραίτητο και αν ναι, πώς θα μπορούσε να το συμπληρώσει ώστε να γίνει πιο σαφές. Αυτό γίνεται για να μην συμβαίνουν εδώ φαινόμενα “Facebook” και να κρατείται ο διάλογος πιο ολοκληρωμένος.

Ξαναλέω, δεν είναι τόσο για εμάς. Είναι για τον καινούργιο που δεν έχει συνηθίσει από το φόρουμ και πρέπει να εκπαιδευτεί στη νέα αυτή λογική. :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

Παρ’ ότι συμφωνώ με τον Νίκο Π., μήπως τελικά η ερώτηση «συστήνουν;» ήταν όντως ασαφής; Ο emc απάντησε διορθώνοντας τη γραμματική του, σα να τον ρώτησαν «τι εννοείς;». Εγώ πάλι είχα καταλάβει άλλο: «τα παλιά βιβλία όντως συστήνουν κάποια πένα;».

3 «Μου αρέσει»

Η πολιτική του φόρουμ δικαιώθηκε, γιατί εγώ άλλο κατάλαβα από αυτό που εννοούσε ο Νίκος Πολίτης, οπότε η διευκρίνιση χρειάστηκε έτσι κι αλλιώς.

3 «Μου αρέσει»