"Άσεμνες" λέξεις και "λογοκρισία"

Μια που αρχίσαμε τέτοιο θέμα, ας ανοίξω καινούργιο χώρο για τη συζήτηση αυτή.

Όσοι έχουμε αρκετή πείρα στο φόρουμ ξέρουμε ήδη, από παραδείγματα με άλλους χρήστες, τα τερτίπια και κόλπα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεφύγουμε από τη «λογοκρισία» και τα χρησιμοποιούμε. Όμως, η παρακολούθηση του φόρουμ σε περίπου 24ωρη βάση είναι ούτως ή άλλως αναγκαία, και για άλλους πρακτικούς λόγους. Θεωρητικά λοιπόν, κάποιος διαχειριστής θα μπορούσε να προσθέσει στον κατάλογο των απαγορευμένων και την πoυτάνα με λατινικό όμικρον και όσες άλλες ιδέες σκαρφιζόμαστε όλοι μας, με πρωταγωνιστή βέβαια τον Φέρρη. Δεν έχει συμβεί όμως, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν ενοχλούμαστε.

Και εγώ δεν συμφωνώ με αυτή τη λογοκρισία, είναι περίπου σαν τη στρουθοκάμηλο που καλύπτει τα μάτια της στην άμμο. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το χώρο μας να εξελιχθεί σε χώρο βωμολοχιών στη διάθεση του οποιουδήποτε κακόβουλου. Όμως, είχαμε αρκετά τέτοια παραδείγματα πρόσφατα, ή στο παρελθόν; Όχι ευτυχώς.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να το ξαναδούμε; Όταν μία «άσεμνη» λέξη χρησιμοποιείται καλόβουλα σε ένα κείμενο που την χρειάζεται για να είναι παραστατικό και ζωντανό, η λέξη δεν σοκάρει. Θα μπορούσε λοιπόν να οριστεί κάποιος που δουλειά του θα είναι να παρακολουθεί αυτές τις λέξεις και να επεμβαίνει, όσο άμεσα γίνεται, όταν νομίζει ότι υπάρχει υπέρβαση εσκαμμένων.

Οι διαχειριστές μπορούν, αν θέλουν, να περάσουν σε αυτό το θέμα και τα μηνύματα του «καλύτερα ζεϊμπέκικα» που αναφέρονται σε αυτό, κάτι που εγώ ούτε την αρμοδιότητα αλλά ούτε και την ικανότητα έχω να κάνω.

Μπορεί να ισχύει και κάτι απλούστερο: οι περισσότεροι , αν όχι όλοι, από τους διαχειριστές και συντονιστές διαθέτουν ελάχιστο χρόνο μέσα στην ημέρα για να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε όλα τα τεκατινόμενα του Φόρουμ. Έτσι, αναγκαστικά ορισμένα πράγματα μπαίνουν στον “αυτόματο πιλότο”, ο οποίος ως αυτόματος δεν κρίνει ποτέ κατά περίπτωση, ούτε εννοιολογικά τα γραφόμενα.

Αυτό είναι λάθος, για πολλούς και ευνόητους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι ο “λογοκριτής” θα προσωποποιηθεί. Στην πρώτη παρανόηση θα πέσουν όλοι να τον φάνε.
Με εκπλήσσει που ενώ διαφωνείς με τη λογοκρισία, προτείνεις το διορισμό επίσημου λογοκριτή στο Φόρουμ.

Πάντως εγώ που έκανα το σχόλιο εκεί που το είδα, στα “καλύτερα ζεϊμπέκικα” λογοκρίθηκα πάραυτα. Φαίνεται για μερικούς ισχύει 24ωρη επιτήρηση! Χα, χα! Web master σου αφιερώνω το τραγούδι του Wolf Birman που μελοποίησε ο Μικρούτσικος.

Καταλαβαίνω κανείς να λογοκρίνει για να προστατεύσει κάποιον τρίτο. Είναι μεγάλη ντροπή όμως να διαγράφεις μηνύματα που ενοχλούν μόνο εσένα. Ας κρίνει κάποιος άλλος για την αντιπαράθεσή μας. Τουλάχιστον περίμενε να εκφράσει και κάποιος άλλος τι γνώμη του. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας.

Κώστα, διαφωνώ με τη λογοκρισία αλλά κατανοώ την αναγκαιότητά της, γιαυτό και προσπαθώ για τρόπους να γίνει πιο ανθρώπινη. Δεν νομίζω πάντως ότι, όταν κάποιος ενεργεί «κατά κρίσιν δικαίου ανδρός» θα πέσουν όλοι να τον φάνε. Και αν ναι, εδώ είμαστε όλοι οι υπόλοιποι, να τον ξεφάμε.

Νίκο, δεν διαφωνούμε καθόλου επί της ουσίας. Απλά, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο πρακτική η πρότασή σου. Παρόλα αυτά, δεν μας εμποδίζει τίποτα να τη δούμε καλύτερα.

Εντάξει Κώστα, εγώ στην άκρη του μυαλού μου είχα την επιθυμία μήπως, μέσα από τη συζήτηση καταφέρουμε να καταργήσουμε τη λογοκρισία ως αυτόματη, τυφλή διαδικασία. Αφού δεν προέκυψε συζήτηση, μόνο διάλογος, το αφήνουμε όπως έχει.