Παλιά βιβλία εκμάθησης μπουζουκιού

3χορδο στο σκάφος, 4χορδο στο καράουλο!

1 Like

4 χορδές εχουν και τα δύο βιβλία απ’ οτι βλέπω, αλλα σε πολυ λεπτο μάνικο που μπερδεύει…
Αλλα το καράολο είναι τριχορδίαρικο (παλαιού τύπου, με κλειδιά τετραπλά)

Γενικά είναι οτι να’ ναι τα σκίτσα… :joy: :joy: :joy:

1 Like

Στην περιοχή της χορδιέρας όμως, το σκάφος έχει το χαρακτηριστικό ίσιο, όχι καμπύλο κομμάτι που συνηθίζεται στο τετράχορδο, ενώ φυσικά το σχήμα στο υπόλοιπο σκάφος, το μέγεθός του, η τρύπα, το μάνικο και το καράολο είναι τρίχορδα. Βέβαια ο συγγραφέας, κρατάει όργανο με χαρακτηριστικά για τετράχορδο τρύπα, μάνικο και καράολο κιθαρίσιο.

Εγώ πάλι τις προάλλες έπεσα σ’ ένα παρόμοιας εποχής βιβλίο (δεκ. '70 ίσως), μέθοδο όχι για μπουζούκι αλλά για αρμόνιο σε «κλασικό» (δηλαδή «γενικό») ωδείο, όπου, ανάμεσα σε άλλα πιο αναμενόμενα κομμάτια και ασκήσεις, έχει και μια ενότητα με λαϊκούς δρόμους. Βρήκα ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον ως προς την πρόσληψη τέτοιων ζητημάτων εκείνη την εποχή, και τώρα με την πάσα του @georgalasg λέω να σκανάρω τις σχετικές σελίδες να τις έχουμε εδώ, έτσι φορ δε ρέκορντ.

2 Likes

Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα παρόμοιο βιβλιαράκι του @admin για τρίχορδο μπουζούκι, κάπου στο σπίτι.

Αν το βρω θα το σκανάρω κι εγώ!

Ας βάλουμε και τη μέθοδο του Μπαγιαντέρα:
ΜΓ

3 Likes

Πρόβλεψη για μαγνήτη, στο σκίτσο;

Γεια σου Γιώργο, επειδή με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο υλικό των βιβλίων, θα μπορούσες να τα φωτογραφήσεις και να μου τα στείλεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπερα. Αν δεν υπαρχει προβλημα μπορω να τα ανεβασω και εδω. Ας μας πει καποιος συντονιστης. Εχουν ακομα πνευματικα δικαιωματα λογικα. Ανεστη σου στελνω πμ για να στα δωσω να τα διαβασεις

Αποσπάσματα επιτρέπονται, σίγουρα όχι ανταλλαγή του πλήρους βιβλίου.

Ξέρουμε πότε εκδόθηκε η μέθοδος του Μπαγιαντέρα;

Σε σχέση με τη συζήτηση για τις πέννες ταρταρούγας, τι πέννα (υλικό και σχήμα) συστήνουν τα βιβλία αυτά;

1 Like

Συστήνουν;

(ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΑΦΗΣ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΥΤΗ!)

Ας καταργηθεί επιτέλους αυτός ο περιορισμός σε μίνιμουμ 20 χαρακτήρων!

Η ίδια η μέθοδος ως έκδοση είναι αχρονολόγητη.
Πιθανολογείται ότι κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

συνιστούν έπρεπε να πω, προτείνουν, πώς το λέμε :unamused: :upside_down_face:

Ευχαριστώ,

έχω διάφορες συλλογές «εκλεκτών τεμαχίων δια κιθάραν» του ίδιου εκδότη που περιλαμβάνουν διασκευές από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής: απο οπερέττες μέχρι δημοτικά τραγούδια και χορούς. Απουσιάζουν γενικά τα μπουζουξίδικα, μέχρι το τεύχος 28 οπότε εμφανίζεται αυτό


Θεωρούσα ότι επιλέχτηκε λόγω των ανώδυνων στίχων και της δημοτικοφανούς μουσικής, αλλά μάλλον θα έπαιξε ρόλο και το ότι ο συνθέτης είχε ήδη συνεργαστεί με τον εκδότη.

Μα, εγώ δεν κόλλησα στο ποια λέξη θα ήταν η καταλληλότερη, κατάλαβα πολύ καλά το ερώτημα που έθεσες. Απλά και μόνο, αναρωτήθηκα κατά πόσον οι συγγραφείς των συγκεκριμένων μεθόδων ασχολήθηκαν και με σχήματα και υλικά για πένες.

1 Like

Η εικόνα του εξωφύλλου της «Νέας ελληνικής μεθόδου κιθάρας με πέννα» στο νήμα περί ταρταρούγας δείχνει ξεκάθαρα το σχήμα της πέννας. Τα περισσότερα ανάλογα βιβλία θα έχουν μια εικόνα του δεξιού χεριού, κάποια ίσως να συζητούν συγκεκριμένα τα είδη πέννας.

Ξέρουμε κανένα; Εγώ ως αυτοδίδακτος, όχι. Έχω διαβάσει μόνο τον Παγιάτη, δεν νομίζω να βρίσκεται η λέξη πένα οπουδήποτε στο βιβλίο. Και βεβαίως, αναφερόσουν σε μεθόδους για μπουζούκι, όχι σε μέθοδο “κιθάρας με πένα”, όπου εκεί είναι πράγματι πιθανό να λεχθούν κάποια πράγματα και για πένες.

Να προσθέσω το copyright άλλης διασκευής για κιθάρα στην ίδια συλλογή, είναι του 1965, που θα είναι και η χρονολογία έκδοσης της συλλογής.

Λέτε για τους λαϊκούς δρόμους; ή έγραψε και μέθοδο μπουζουκιού;

Ναι, για τους λαϊκούς δρόμους μιλάω, δεν ξέρω αν έγραψε και μέθοδο μπουζουκιού και δεν έχω διαβάσει καμμία τέτοια μέθοδο, γι αυτό και ρώτησα.