Βιβλίο για τρίχορδο

Καλησπέρα, πρόσφατα συνειδητοποίησα οτι ο τρόπος μελέτης μου σε συνδυασμό με την τάση μου να στηρίζομαι ολοκληρωτικά στο αυτί μου για να παίζω συγχορδίες και μελωδίες, με έχει οδηγήσει να μην ξέρω θεωρία, να μην ξέρω που είναι η καθε νοτα πανω στην ταστιέρα του μπουζουκιού, να μην εχω το θεωρητικό υπόβαθρο που χρειάζομαι για να μπορώ να καταβάλλω προσπάθεια χωρίς να ταλαιπωρούμαι. Ξερω οτι δε συνηθίζεται αλλα θέλω να μελετήσω κάποιο βιβλίο. Είμαι άνθρωπος της σημείωσης και της γραφής και δεν μπορώ να φανταστω τον εαυτό μου να εμβαθύνει ποτέ πραγματικά στο όργανο αν δεν μελετήσω, γράψω, διαβάσω ενα χάρτινο χειροπιαστό βιβλίο. Με ενδιαφέρει: Θεωρία δρομων, ονόματα πως ενώνονται και συνδιάζονται, συγχορδίες που χαρακτηρίζουν τον καθενα. Ασκησεις!!! Για πενα και για αριστερό. Οτιδήποτε έξτρα αυτων είναι ευπρόσδεκτο.

Αυτά που κυκλοφορούν θεωρείτε πως είναι αξιόλογα, θα με καλύψουν ; Αν έχετε κάποιο δασκαλο που έχει γράψει σημειώσεις τέτοιος και είναι διατεθειμένος να μου πουλήσει ενα αντίτυπο παρακαλώ να μου το πείτε. Ευχαριστώ πολυ!

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, μια επιλογή είναι ο Θοδωρής Τζινελλης που έχει αρκετά τεύχη, μπορείς να συζητήσεις μαζί του στο FB και να σε καθοδηγήσει σε αυτό που θέλεις.
Επίσης σκέψου ότι θα μπορούσες όσο προχωράς με τα βιβλία του να μαζεύεις απορίες η δυσκολίες και που και που να κάνεις και ένα μάθημα μαζί του.

4 «Μου αρέσει»

Δεν έχω εποπτεία της βιβλιογραφίας. Αν υπάρχει βιβλίο με καλή θεωρία δρόμων που ταυτόχρονα να εξηγεί και τα πρακτικά του τριχόρδου, θα σου το συστήσει άλλο μέλος που να τα ξέρει καλύτερα. Αλλά κάποια βασικά για τη γεωγραφία της ταστιέρας τα βρίσκεις και μόνος σου.

Το Ρε και το Λα τα έχεις έτοιμα στις ανοιχτές. Το Ντο πού είναι; Μόλις το εντοπίσεις, βρες με το αφτί και παίξε την κλίμακα Ντο-Ρε-Μι-Φα-Σολ-Λα-Σι-Ντο, που όλοι την ξέρουμε σαν τραγουδάκι. Κάθε τάστο είναι ένα ημιτόνιο, κάθε δύο τάστα ένας τόνος. Τα τάστα που δε χρησιμοποίησες για το Ντο-Ρε-Μι-Φα-Σολ-Λα-Σι-Ντο είναι οι διέσεις (κάποια νότα ανεβασμένη ένα ημιτόνιο) και οι υφέσεις (κάποια νότα χαμηλωμένη ένα ημιτόνιο).

…Κλπ. Σιγά σιγά τα βρίσκεις, δεν είναι τίποτα. Και μετά, διαβάζεις τη θεωρία δρόμων σ’ ένα καλό βιβλίο που να είναι μόνο για θεωρία, και καταλαβαίνεις μια χαρά τι σου λέει.

Βασικά, μάλλον μιλάμε για πράγματα που τα ξέρεις ήδη και σου λείπουν μόνο οι λέξεις.

Καλησπέρα, μάλλον έπρεπε να επεκταθώ περισσότερο. Ειμαι κλασσικός κιθαρίστας καποια χρόνια χρόνια απλα έμαθα θεωρία μέχρι εκει που ηταν απαραίτητο. Ξεκίνησα επειτα να στηρίζομαι στο αυτι για να παίζω τα κομμάτια, ουτε παρτιτούρα διάβαζα ποτε καλα. Νοτες ξέρω, απλα δεν εχω αμεσο κίνητρο να τις μάθω στην ταστιέρα. Αν χρειαζόταν να διαβάσω ενα βιβλίο όμως και να παίξω/αναλύσω συγχορδίες με τα ονόματα τους διπλα για παράδειγμα, θα μάθαινα ευκολότερα. Θέλω ενα πλαίσιο βασικα, ενα μπουσουλα

Κατά τη γνώμη μου δύο μπούσουλες θες: έναν που να δείχνει θέσεις στην ταστιέρα, π.χ. πώς πιάνουμε τη συγχορδία τάδε, κι έναν θεωρητικό, πότε θα χρειαστούμε αυτή τη συγχορδία.

Καλησπέρα,

υπάρχουν αρκετές μέθοδοι απ’όσο βλέπω, παλιές, ανανεωμένες, πρόσφατες
πχ δες εδώ
https://www.skroutz.gr/search?keyphrase=μέθοδος+μπουζουκιού

το καλύτερο θα ήταν να πήγαινες στα μουσικά καταστήματα και να έριχνες μια ματιά ώστε να βρεις τι σου ταιριάζει, γτ είναι λίγο “μπερδεμένα” όπως μας τα λες.

Θα σου πρότεινα, ενδεχομένως, να έπαιρνες το βιβλίο του Δημήτρη Μυστακίδη, που θα σου δώσει εικόνα των δρόμων, της εναρμόνισής τους, κομματιών και ασκήσεων για κιθάρα κι εσύ μπορείς μετά να τα εφαρμόσεις και στο τρίχορδο…

2 «Μου αρέσει»

Βέβαια, γιατί αν στηριχτείς τυφλά στον Σκρουτζ μπορεί να καταλήξεις σε μέθοδο μαντολίνου για μπουζούκι, ή λύρας για μπουζούκι. :upside_down_face:

Να ξαναβάλω και αυτή την πτυχιακή όπου γίνονται συγκρίσεις μεταξύ μεθόδων:

5 «Μου αρέσει»

Χρήσιμο φαίνεται. Έριξα μια ματιά στην ενότητα για το πώς παρουσιάζουν διάφοροι συγγραφείς τους δρόμους και τις κλίμακες. Χαμούλης φαίνεται πως γίνεται…

Θα παραπέμψω στην περσινή συζήτηση για μπαγλαμά Διαφώτιση από τους διανοούμενους για μπαγλαμά

1 «Μου αρέσει»