Περδικόπουλος-Τσιτσάνης στα Τρίκαλα το 1936

Έναν χρόνο μετά την πρώτη του επίσκεψη στα Τρίκαλα, με τον Δημήτρη Περδικόπουλο, ο Βασίλης Τσιτσάνης επέστρεψε ως μουσικός στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Αν και ήταν στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 1935, δεν είχε καταφέρει καλλιτεχνικά να εδραιωθεί στην νυχτερινή Αθήνα. Είχε περάσει επτά (7) δικά του τραγούδια στην δισκογραφία, όταν τον Ιούλιο του 1937 βρέθηκε στα Τρίκαλα.

Είχαν προηγηθεί 45 μέρες πριν, στην δική τους τουρνέ στα Τρίκαλα, ο Μάρκος, ο Μπάτης και ο Ρούκουνας.

Όπως πληροφορούμαστε από τις τοπικές εφημερίδες «Θάρρος» και «Αναγέννησις», ο Τσιτσάνης βρέθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1937 στα Τρίκαλα και έπαιξε για μερικές μέρες, στο μαγευτικόν και δροσόλουστον κέντρο «Η Αύρα».

Είχε προηγηθεί η κατάταξη του στον στρατό, στο «Τάγμα Τηλεγραφητών» στην Θεσσαλονίκη. Κατάφερε όμως να πάρει αναβολή, καθώς την ίδια περίοδο ήταν φαντάρος και ο αδερφός του Χρήστος Τσιτσάνης. Γυρνώντας από την Θεσσαλονίκη, ο Β.Τσιτσάνης σταμάτησε στα Τρίκαλα για να δει την οικογένεια του. Εκμεταλλεύτηκε την μικρή του παραμονή και έπαιξε για μερικά βράδια στην «Αύρα».

Ας δούμε την πρώτη καταχώρηση από την εφημερίδα «Θάρρος», που ήταν και η μοναδική, στις 3/7/1937.

Στην καταχώρηση αυτή, η «Μαντόλα» του 1936 γίνεται «Μπουζουκάκι».

Αντίθετα, στις καταχωρήσεις για την εφημερίδα «Αναγέννησις», το «Μπουζουκάκι» ξαναγίνεται «Μαντόλα».

Η παραπάνω καταχώρηση, δημοσιεύτηκε στις 3/7/1937. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις στην ίδια εφημερίδα και στις 4, 5 και 7 Ιουλίου του 1937.

Όπως και στην περίπτωση με τον Περδικόπουλο, ο Τσιτσάνης δεν ήταν μόνος του στις εμφανίσεις του στην «Αύρα».

Μαζί του ήταν ο Δημήτρης Ατραΐδης, με δεκάδες τραγούδια στους δίσκους 78 στροφών αλλά και ο βιολιστής Παναγιώτης Κίτρος ή Μακρυκώστας.

Εδώ όλη η δισκογραφία του Δημήτρη Ατραΐδη από το sealabs

rebetiko.sealabs.net - Αρχική Συζητήσεων Ατραίδης

Εδώ φωτογραφία του Π.Κίτρου ή Μακρυκώστα από το sealabs

https://rebetiko.sealabs.net/mediawiki/index.php/Ζαχαρίας_Κασιμάτης

ΦΩΤΟ

Από δεξιά: Ζαχαρίας Κασιμάτης, Κώστας Μπρασάμης, Παναγιώτης Κίτρος ή Μακρυκώστας

Στο sealabs, υπάρχουν 7 τραγούδια στα οποία συμμετέχει ο Π.Κίτρος.

http://rebetiko.sealabs.net/display.php?string=%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82

Μια βδομάδα μετά, (14/7/1937), ο Τσιτσάνης πρέπει να επέστρεψε στην Αθήνα όταν δέχτηκε επιστολή από την Columbia για να περάσει από τα γραφεία της και να πάρει τα ποσοστά από τα συνθετικά του δικαιώματα για τα δύο (2) πρώτα τραγούδια που είχε προλάβει να ηχογραφήσει στην εταιρεία των αδερφών Λαμπρόπουλοι.

Τον Φεβρουάριο του 1937 (σύμφωνα με τον Ch.Howard) είχε μπει στο στούντιο της Columbia και ηχογράφησε τα τραγούδια «Μαριώ και μανάβης» και «Γκουβερνάντα», με την φωνή του Δημήτρη Περδικόπουλου.

Στην επιστολή της Columbia, που δημοσίευσε ο Σώτος Αλεξίου στο βιβλίο του «Ο ξακουστός Τσιτσάνης» διαβάζουμε:

Κύριον Βασίλη Τσιτσάνη, καφενείον ¨Νέαν Ευρυτανία¨, Σταθμός Λαυρίου, ενταύθα.

Παρακαλούμε όπως διέλθητε δια των γραφείων του εργοστασίου μας κατά τας εργασίμους ώρας ήτοι 9 π.μ.-12 προς διακανονισμών συνθετικών σας δικαιωμάτων Ιουνίου ε.ε.

Ο ίδιος ο Τσιτσάνης δήλωσε στον Σώτο Αλεξίου για τις δύο πρώτες του ηχογραφήσεις στην Columbia:

Θυμάμαι ότι έπαιξα σαράντα περίπου τραγούδια. Μου είπαν πως θα με ειδοποιήσουν. Σε μια εβδομάδα γυρίσαμε δύο τραγούδια με τον Περδικόπουλο, ένα συρτό και ένα καλαματιανό, που κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο. Από εκεί και μετά πάλι περίμενα να με φωνάξουν, δεν ήταν εύκολο να περάσεις τραγούδι

Ο Τσιτσάνης ξαναηχογράφησε για την Columbia, κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο του 1937. Τα δύο τραγούδια ήταν τα «Για σένα ξενυχτώ» και «Τα χάνω σαν σε βλέπω» με την φωνή του Στελλάκη Περπινιάδη.

Κλείνουμε το σημερινό μας θέμα, με δύο διαφημιστικές καταχωρήσεις του καφενείου “Υιών Α.Τσιτσάνη” στα Τρίκαλα. Δεν μπορεί να βεβαιωθεί με σιγουριά αν το εν λόγω καφενείο ήταν το ίδιο με αυτό της οικογένειας του Βασίλη Τσιτσάνη.

Και οι δύο διαφημίσεις είναι προγενέστερες της παρουσίας του Τσιτσάνη στα Τρίκαλα. Ο ίδιος δεν φαίνεται να παίζει στο καφενείο της οικογένειας του, τόσο το 1936 όσο και το 1937.

ΘΑΡΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 16-6-1937

3 «Μου αρέσει»