Προφανώς το θέμα έχει να κάνει με τη διατομή της χορδής ΦΑ / ΝΤΟ. Συνήθως ο λόγος είναι 20 / 26 ή 21 / 27 (για ΦΑ / ΝΤΟ αντίστοιχα). Η ΡΕ στο τρίχορδο είναι διατομής 21 / 22 / 23 για μαλακό / κανονικό / σκληρό σετ χορδών. Άρα το φυσιολογικό θα ήταν να χαλαρώσεις μια ΦΑ που είναι παρόμοιας διατομής, παρά να τεντώσεις μία ΝΤΟ μεγαλύτερης διατομής.
Μισό λεπτό…Θέλεις να βάλεις σετ από τετράχορδο σε τρίχορδο.
Στα καντίνια βάζεις τις 2 ρε του τετράχορδου σετ ( ας πούμε διαμέτρου 0.011 in.)
Στις μεσαίες βάζεις τις 2 Λα (διαμέτρου πχ 0.014 in.) του τετράχορδου ή την Φα του τετράχορδου (διαμέτρου πχ 0.022?). Φαντάζομαι εννοείς τις δυο Λα (αν και μάλλον δεν θεωρούνται μουργάνες?)
Για μουργάνα θέλεις να βάλεις την Φα του τετράχορδου (πχ 0.022) η την Ντο (πχ 0.027) και για τη ψιλή που ζευγαρώνει με τη μουργάνα μια χορδή διαμέτρου πχ 0.011.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι εννοείτε όταν λέτε ξεκουρδίζω την Φα ή κουρδίζω τη Ντο… Όλες οι χορδές κουρδίζονται μέχρι να πιάσουν το τονικό ύψος που θέλουμε (HZ). Πχ η νότα ρε καντίνι (ανοιχτή) του τρίχορδου αντιστοιχεί σε 293.66 HZ. Η ρε μουργάνα (ανοιχτή) σε 146.83 HZ.
H δύναμη που ασκεί η χορδή, εξαρτάται από τη κλίμακα του οργάνου, τη διατομή της χορδής, το τονικό ύψος (νότα που κουρδίζουμε) και τη πυκνότητα της χορδής (το υλικό).
Ποιες τάσεις θέλεις να συγκρίνεις? Φα και Ντο (στη θέση της μουργάνας σε τρίχορδο?) ? Φα/Ντο και Ρε μουργάνα?
Σε ένα τρίχορδο, μια μέση τιμή για τη δύναμη που ασκεί η μουργάνα (0.022) είναι 6-8 κιλά.
Αν αντικαταστήσεις την 0.022 με την φα (0.022) είσαι στα ίδια (δεν ξέρω αν το υλικό είναι ακριβώς το ίδιο). Αν την αντικαταστήσεις με Ντο (0.027), θα προκύψει μια δύναμη περίπου 9-12 κιλά.Αντέχει το όργανο σου? Εγώ σίγουρα δεν το ξέρω. Ο οργανοποιός σου ξέρει? Ίσως ναι , ίσως όχι. Αν έχεις μια δύναμη 13 κιλών? 16? 20? Αν το σκάφος είναι 70 άρι και το υλικό διαφορετικό ? Αντέχει? Δεν νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε. Εξηγώ το γιατί :
Κάπου λέγαμε για το αν οι σύγχρονοι κατασκευαστές ξέρουν πως συμπεριφέρεται το όργανο (νομίζω είχε ρωτήσει ο Pepe). Ε, γνωρίζουν , λέω εγώ, ότι έχουν διδαχθεί από την εμπειρία τους. Δηλαδή υπολογιστικά εργαλεία για την ακριβή συμπεριφορά του οργάνου δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Εντάξει, εύκολα υπολογίζουμε τις τάσεις…Παραμορφώσεις? Αντοχή σε δυνάμεις και θερμοκρασιακές μεταβολές? Βάζουμε βέργα στο μανίκι. Ωραία. Για να αντισταθεί σε ποια μετακίνηση?
Άρα, (σχεδόν) όλα γίνονται βάσει εμπειρίας…Και θα συνεχίσουν να γίνονται έτσι γιατί τα υπόλοιπα κοστίζουν…
Αναλυτικοτατος!
Στη ΡΕ μουργάνα του τρίχορδου βάζουμε την ΦΑ χορδή.
Έκανα απλά μια σκέψη τίποτα παραπάνω.
Sofopc αναλυτικοτατος