Περί χορδών ο λόγος

Εχω την εντυπωση πως δεν υπαρχουν elixir για μπουζουκι σε σετ. Τις αγοραζεις χυμα αναλλογα με το μεγεθος που ψαχνεις.

Εκτος απο το θομαν ξερεται που αλλου μπορω να τις βρω;

klklklklklklklklklklklklklklkl

Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις αλλού φίλε μου,και εγώ το κοίταξα αλλά θέλεις κανενα 50αρι μαζί με τα μεταφορικά επίσης τρομερή ακουστική και αντοχή έχουν οι χορδές της πυραμίδας…τις έφερνε χύμα και τις έδινε φτηνότερες απο το set της πυραμίδας ο Σπουρδαλάκης στον Πειραιά αλλά δεν ξέρω αν τις φέρνει πια. Όποιος έχει πρόβλημα με ιδρωμένα χέρια με αυτές σίγουρα θα του κρατήσουν περισσότερο

και εγω πυραμιδα απο τον σπουρδαλακη χρησιμοποιω μου τις ειχε προτεινει ο βασιλας απλα ηθελα να πειραματιστω και με αλλες χορδες

Α συγγνωμη φιλε χιτζαζ μονο χυμα για μπουζούκι συγγνωμη για την παρερμηνια

Φιλαδελφειας 45 Αιγαλεω τηλ 5982774 κα Βουλα, αλλά πάρε και ένα τηλ. πρώτα για να μη πας άδικα.

Εγώ έχω καταλήξει σ’αυτές και στις Mastro.

Για ποιες mastro όμως παιδιά? Επειδή υπάρχουν διαφόρων ειδών και ποιοτήτων. Φυσικά κοιτάζοντας τις συσκευασίες, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά (από τη συσκευασία, έτσι?) στην τιμή. Ας πούμε αυτές σε καφέ-κεραμιδί χρώμα υπάρχουν από 6.5 ευρώ μέχρι 50 και κάτι. Ξέρει κανένας τη διαφορά μεταξύ τους και εάν αξίζει η διαφορά στην τιμή? Μιλώ για τα τετράχορδα έτσι?

Εγω παντως με τις PRODIGY (11-15-22) ειμαι αρκετα ευχαριστημενος, εχοντας δοκιμασει λιγες μαρκες μεχρι τωρα…Και δεν μπορω να πω πως “χαλανε” γρηγορα…

Και μια ερωτηση : πολλοι κατασκευαστες (οχι πλυντηριων, που λεει και η διαφημιση) λενε να παιρνεις τις ταδε και τις δεινα χορδες, οτι ετσι ειναι ρυθμισμενο το οργανο, με τασεις, κλπ. Ισχυει ρε παιδια κατι τετοιο ή ειναι λιγο πατατα το επιχειρημα;;;:084::084:

Φίλε μου, εγώ παίρνω τις κεραμιδί που αναφέρεις 5,5 ευρώ από το κατάστημα του Ματσικα στα Εξάρχεια ή 7 ευρώ από ένα συνοικιακό μαγαζάκι στη γειτονία μου. Από το Μάτσικα αγοράζεις και χύμα. Υπάρχουν και άλλα σετ (πορτοκαλί και κιτρινοπό - τα έχω δοκιμάσει κι 'αυτά) με μικρότερα διαμετρήματα χορδής. (Δε μ’αρέσουν καθόλου). Αυτό που αναφέρεις ότι πάνε μέχρι 50 δε μου λέει κάτι. Τι εννοείς? 50 ευρώ σετ χορδών? Ρίξε και μια ματιά στο site του Μάτσικα άμα θες για περαιτέρω πληροφορίες. Οι prodigy όντως έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής αλλά για μένα χάνουν σε ήχο.

Για τον guvs που ρωτάει τι συστήνουν οι κατασκευαστές, χωρίς να έχω πολλές γνώσεις, μπορώ να αναφέρω πως ο κατασκευαστής του δικού μου οργάνου “συστήνει” συγκεκριμένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με άλλες δε γίνεται δουλειά ή οτι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά.

Από το site του Μάτσικα τις είδα τις ακριβές και μου έκανε φοβερή εντύπωση η τεράστια διαφορά στην τιμή.

Κατάλαβα, εννοεί τα 10 σετ, Λεω και γω…

Συμφέρει αρκέτα πάντως το σετ τον 10 τις mastro και είναι σε πολύ καλή τιμή. Το μείζων θέμα είναι πως δεν πωλείται σε καταστήματα λιανικής το σετ αυτό και πρέπει να ανατρέξεις στο διαδίκτυο και να αγοράσεις(όχι ότι είναι κακό)

10 σετ? κατάλαβα. Μαύρα μεσάνυχτα, μεγάλα μάτια. Είπα κι εγώ.

Μπορει να μου πει καποιος αν δημιουργειται καποιο προβλημα αμα κατεβουν οι χορδες πολυ χαμηλα ? Καπου θυμαμαι εναν οργανοποιο να λεει οτι οι χορδες δεν κανει να ειναι ΠΟΛΥ χαμηλα . Υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος για αυτο ?

Πιθανότατα να ταστάρει το όργανο.
Να ακουμπάει δηλαδή η χορδή και στο μπροστινό τάστο ελάχιστα

Δε γνωρίζω άλλο λόγο…

Αυτός είναι ο λόγος ναι, να ταστάρει το όργανο και να ακουμπά η χορδη με το τάστο και να το φθείρει. Βέβαια πρόσεξε μην πας στην απέναντι μεριά να περνάει “γάτα” κάτω από τις χορδες και η απόσταση χορδών-μπράτσου να είναι μεγάλη γιατί θα δυσκολευτείς πολύ στο παίξιμο. Σε ενημερώνω από προσωπική εμπειρία.

Θεωρώ πατάτα το εν λόγω επιχείρημα για τον λόγο του ότι τα όργανα είναι σχεδιασμένα τα μανίκια τους να δέχονται μετρημένες σε κιλά πιέσεις που από την φύση του το οχτάχορδο μπουζούκι υστερεί σε αυτό καθ’ότι οι δυο παραπάνω χορδές ασκούν μεγαλύτερη δύναμη στο μάνικο ακόμα και απο τις κλασσικές κιθάρες . Μια φήμη λέει πως ο Χιώτης ήθελε το όργανο στα κουρδίσματα της κιθάρας μι σι σολ ρε δηλαδή αλλά ανέβαιναν οι πιέσεις και το κατέβασε ένα τόνο. Εν ολίγοις όλες οι χορδές ασκούν τις ίδιες πιέσεις στα μανίκια με πολύ απειροελάχιστες αποκλίσεις τώρα ο κάθε οργανοποιός πρεσβεύει τον δικό του προμηθευτή οπού έχει επισυνάψει μαζί του και το ανάλογο deal χαμηλό κόστος προμήθειας και τα σχετικά. Αυτό με το άλλαγμα επίσης των χορδών που πρέπει να τις αλλάζουμε μια μια το θεωρώ λάθος πάλι για τον λόγο του ότι τα μανίκια είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένες πιέσεις και όταν το όργανο είναι σωστό χωρίς χορδές έχει μια ελαφρά κλίση προς τα πίσω τέτοια ούτω σώστε με τις χορδές πάνω να έρχεται στα ίσια του και αυτό μπορώ να το αποδείξω γιατί έχω όργανο προίκα απο τον πατέρα μου 35 ετών χωρίς βέργα στο μανίκι έχει τραβήξει τα χειρότερα με ζέστες καλοκαίρια σε παραλίες μέσα στο αμάξι παρατημένο χωρίς θήκη και δεν έχει σκεβρώσει ούτε χιλιοστό…

Ε, από το να πηγαινόρχεται, καλύτερα είναι να μένει στη θέση του, όσο κι αν δεν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης. Κρατάει και το κούρδισμα καλύτερα.

Απορια:

Εστω οτι εχουμε ενα σετ χορδες (τετραχορδου) αλλα το οργανο ειναι τριχορδο.

Λα μουργανα βαζουμε την Φα μουργανα, αρα η Ντο περισσευει.
Το να βαλουμε αντι για τη Φα τη Ντο και να περισσεψει η Φα;
Σιγουρα ειναι πιο χοντρες αλλα σκεφτομαι οτι αν τη Φα την κουρδιζουμε (χαλαρωνουμε) σε Ρε, για οχι να μην σφιξουμε λιγο την Ντο;

Θα ειναι μικροτερες η μεγαλυτερες οι τασεις;