Περί ταμπουράδων Γιοβάν Τσαούς

Ο χρήστης **[Andreas Dellios Instruments Maker](Du wurdest vorübergehend blockiert

28 Δεκεμβρίου 2021 στις 12:04 μ.μ. ·

Μετά από προσεκτική παρατήρηση βλέπουμε κάποια νέα στοιχεία να έρχονται στο φως σχετικά με τον μεγάλο ταμπουρά του Jovan Tsaous.
Είναι βέβαιο πλέον με βάση τα στοιχεία ότι το όργανο που κρατάει στα χέρια του στη Φωτογραφία του 1937 στου Καραϊσκάκη είναι διαφορετικό από τον μεγάλο ταμπουρά που του κατασκεύασε ο γνωστός οργανοποιός Κυριάκος Λαζαρίδης - Πεσματζόγλου και έχουμε στα χέρια μας σήμερα και το οποίο ανοίκει στο αρχείο του κ. Κουνάδη.
Μπορούμε να το τεκμηριώσουμε αυτό από πέντε τουλάχιστον διακριτά στοιχεία τα οποία προκύπτουν από την συγκεκριμένη φωτογραφία: 1. το χείλος του σκάφους του πρώτου οργάνου εχει φανερά διαφορετικό σχήμα από του δευτέρου (όχι τόσο κυκλικό) 2. η κατάλληξη της ταστιέρας αν και μοιάζει παρ ολα αυτά διαφέρει και μάλιστα δεν υπάρχει η λευκή ασετόπαστα στις άκρες της 3. στο πρώτο όργανο βλέπουμε να ακολουθείτε το τριγωνικό σχέδιο τόσο στο χείλος του καπακιού όσο και στην ταστιέρα μέχρι τα κλειδιά ενω στο δεύτερο δεν υπάρχει αυτό αλλά υπάρχει απλά άσπρη ασετόπαστα 4. οι οδηγοί της ταστιέρας στο πρώτο είναι μόνο στρογγυλές βούλες ενώ στο δεύτερο υπάρχουν διάφορα σχέδια, σε διαφορετικά σημεία και 5. τα στριφτάρια στο πρώτο είναι εμφανώς 6 ενώ στο δεύτερο όργανο είναι 7.
Αν και αυτά τα δύο όργανα παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες όπως είπαμε πρόκειτε για δύο διαφορετικά όργανα όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες πιο κατω.
Για το πρώτο όργανο δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα τίποτα:
Ποιος το κατασκεύασε; πότε; που; τι απέγινε; γιατί χρειάστικε να κατασκευαστεί ένα άλλο παρόμοιο όργανο;

ΥΓ
πατώντας στην ημερομηνία,(πάνω πάνω, μπλε γράμματα ) εμφανίζονται και οι φωτογραφίες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί άνοιξε αυτό το θέμα: Υπήρξε κάποιος, κάπου, κάποτε, που να ισχυρίστηκε ότι ο ταμπουράς (σωστότερα, κάποιος από τους ταμπουράδες) στα χέρια του Κουνάδη είναι αυτός που κρατάει στα χέρια του ο Γ. Τ. στην πασίγνωστη φωτογραφία; Και αν ναι, γιατί δεν παρετέθη και εδώ αυτός ο ισχυρισμός, ώστε να έχει κάποιο νόημα η όποια συζήτηση τυχόν θα ακολουθήσει;

Εδώ να πω ότι αυτό που δεν είχα ξαναδεί είναι να παίζει ένας δεξιόχειρας με το τσιγάρο στο αριστερό, εκτός αν ήταν για την φωτογραφία που και πάλι δεν έχω ξανασυναντησει.

2 «Μου αρέσει»

Δεν το 'χα παρατηρήσει ποτέ! Δε θα 'βαζε και πολύ τέταρτο δάχτυλο…

Να το ψάξουμε πάντως ως τεχνική.

1 «Μου αρέσει»