Περί Μουσικής φθήνιας και Αξιοπρέπειας

Δίκιο έχεις Περικλή, η ουσία είναι αυτή:

Και μόνο που αναφέρεις το “Μεγάλης Ηλικίας” είναι αρκετό για μένα και δεν αμφιβάλω γιατί έχουν τύχει και σε μένα ανάλογα παραδείγματα!!! Και εγω μεγάλης ηλικίας είμαι στα 65 πλέον…Τεχνικά λοιπόν ναι,… μπαίνει και το θέμα της αυτογνωσίας και της βιολογικής ανεπάρκειας πλέον στο τραπέζι και της προσωπικής ευθύνης ή ανευθυνότητας του καθενός ώστε να καταλάβει ότι είναι “ικανός μόνο για το σπιτι και τους φίλους”… Όμως στο θέμα της "προιστορίας " του καθενός μας, άλλο τα λόγια και άλλο το να υποστηρίζεις με οπτικοακουστικό υλικο τις συνεργασίες σου του παρελθόντος! Καλαμπόρτζης λοιπόν που (αποδεδειγμένα) παλιά ήταν σε σχήματα μεγάλα ή μικρότερα λαικορεμπέτικα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ακόμα και αν σήμερα είναι 70 ή και 75 χρόνων!! Μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει, όταν πιάσει όμως το “ζητιανόξυλο” ξεγυμνώνεται!

Η αισθητική στην τέχνη είναι προσωπικό θέμα είτε είσαι ο “καλλιτέχνης” είτε ο πελάτης! Πρωτίστως είναι θέμα μαρκετινγκ της μαφίας που ελέγχει τα πράγματα. Το κοινό συνήθως (στην πλειοψηφία του) χειραγωγείται εδω και χρόνια να ακούεικαι να βλέπει πρώτα απόλα σαβούρα και τα σκουπιδαριά -με εμφαση στη νεολαία-! Αυτοί που τους “ξεφεύγουν” κάνουν διαχρονικά και τη διαφορά! Το κακό είναι πως άσχετοι με τη μουσική και άλλες τέχνες έχουν δικαίωμα στην κριτική φίλε μου…

1 «Μου αρέσει»

Ξαναλέω, το έγραψα μόνο και μόνο σχετικά με την εμπειρία. Για κανέναν άλλο λόγο.

Εχεις δίκιο! Αντίστοιχα υπάρχουν πολλοί μεγάλης ηλικίας που διδάσκουν ατους νέους λαικούς οργανοπαίχτες ήθος, αξιοπρέπεια και όσο μπορούν απο τεχνική και προπάντων ΣΕΒΑΣΜΟ στην παράδοση και τις συνθέσεις των ογκόλιθων της λαικής και ρεμπέτικης κληρονομιάς μας! Θλιβερές εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν! Ας τις εντοπίζουμε και ας τις στιγματίζουμε οι υπόλοιποι…

1 «Μου αρέσει»

Σε αυτο θα συμφωνισω και ειναι ο πραγματικός λογος που τα μεροκαματα πανε εκει ακριβώς που θελουν να προωθήσουν.

Σε αυτό δυστυχώς θα διαφωνήσω. Κριτική μπορεί να ασκήσει οποιοσδήποτε γιατι ζουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και οποιος εκτίθεται δημόσια, αναπόφευκτα κρίνεται.

Τωρα τι βάρος θα εχει του καθενός η κριτική, αυτό εχει να κανει με το βάρος που θα της δώσουμε εμείς ή ο κάθε καλλιτέχνης. Θελει γερο στομάχι να εκτίθεσαι.

Η μουσική είναι για όλους, δεν είναι για μια ελιτ, λιγων ανθρώπων μυημένων.

4 «Μου αρέσει»

Τα καλύτερα μεροκάματα πάντως, τα είχαν τα σκυλάδικα…

Εδώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, ειδικά για την λαϊκή μουσική που συζητάμε.

Υπάρχει κριτική “δωρεάν”, γεμάτη προσωπικές απόψεις, κρίσεις που βασίζονται στο συναίσθημα ή στο δικό μας προσωπικό μικρόκοσμο και την δική μας αισθητική. Εν ολίγοις γνώμες τύπου καφενείου και κουτσομπολιού.

Υπάρχουν εμπεριστατωμένες κριτικές, με επιχειρήματα και επιστημονική τεκμηρίωση, πνεύμα και γνώση. Από ανθρώπους με ήθος και με αναγνωρισμένη αξία.

Άρα δεν έχει να κάνει μόνο με το βάρος που θα δώσουμε εμείς ή ο καλλιτέχνης…

Γενικά δεν διαφωνούμε πάντως

7 «Μου αρέσει»

Μολις ακριβώς παρέθεσες ενα σετ απο κριτήρια απόδοσης βάρους σε μια κριτική. Ισως να μην ταιριάζουν ακριβώς σε ολους, αλλά ναι αυτό ακριβώς εννοούσα.

Δεν ειμαι γενικά αντίθετος παντα στις απόψεις τύπου καφενείου. Εχει τη γλύκα του το κουτσομπολιό.

1 «Μου αρέσει»

Και αυτά ακριβώς γιατί ήθελαν (και πέτυχαν) να τα προωθήσουν κάποιοι, για τους δικους τους λογους φυσικά.

2 «Μου αρέσει»

Ε καλά, μην το κάνουμε να φαίνεται λες και υπάρχει καμιά σκοτεινή συνωμοσία. Ποιους λόγους; ο καθένας προσπαθεί να βγάλει περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα, αυτό είναι όλο. Κατ’ αρχήν, είναι θεμιτή επιδίωξη (δηλαδή βρείτε μου κάποιον που να προσπαθεί το αντίθετο!). Αν κάπως το 'χε φέρει η συγκυρία να ακούει όλο το ευρύ κοινό πειραματική τζαζ, θα βρώμαγε ο τόπος από μαγαζιά με πειραματική τζαζ σε ποικίλες φτηνιάρικες βερσιόν, και θα λέγαμε ακριβώς ό,τι λέμε για τους σκυλάδες!

Θυμάμαι παλιά έναν μαγαζάτορα όπου έπαιζα (ο οποίος είχε χρόνια σκυλάδικο και κάποια χρονιά είχε την ατυχή έμπνευση να το γυρίσει σε ρεμπετάδικο, διώχνοντας το μεγαλύτερο μέρος του παλιού του κοινού και -δυστυχώς- κρατώντας τους υπόλοιπους!), που χρησιμοποιούσε τη χαρακτηριστική έκφραση «πιο διασκεδαστικά!» εννοώντας να παίζουμε πιο γρήγορα. Και ναι μεν ο τύπος είχε μια εντελώς νταβατζήδικη οπτική για τη μουσική, αλλά αν έχει όντως διαπιστώσει ότι ο κόσμος διασκεδάζει με το πιο γρήγορο, γιατί όχι; Θα ήταν ανεδαφικό να λέγαμε «όχι, στην εκτέλεση του 1933 είναι αργό»: και τι μας νοιάζει εμάς ρε φίλε, σε συνέδριο ήρθαμε ή σε μπουζούκια;

1 «Μου αρέσει»

Κι εγώ συμφωνώ. Μουσική που να μην αγγίζει όποιον δεν είναι μουσικός, ή μουσικολόγος, έχει απλά αποτύχει. Έχω βρεθεί σε λαϊβάκια όπου σχεδόν όλο το κοινό να είναι μουσικοί, και πάντοτε κάνω τη σκέψη: τι κερδίζει από αυτή τη μουσική βραδιά η κοινωνία;

(Παρόλο που βέβαια για τον μουσικό είναι τιμητική αναγνώριση να έρχονται να τον ακούσουν οι συνάδελφοί του. Αλλά να έρθει και κάνας άνθρωπος, αλλιώς…!)

Μιλάς πχ για συναυλίες πειραματικής μουσικής; Είναι διαφορετική η λειτουργία μιας παραδοσιακής/λαϊκής μουσικής και διαφορετική η λειτουργία μιας πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας (από σένα το έμαθα εδώ στο φόρουμ).

Ήρθαν και κάτι ντράμερ, αυτοί που κάνουν παρέα με μουσικούς :grin:

2 «Μου αρέσει»

Όπως το πάρεις: καμιά φορά έχει κανείς την πρωτότυπη, πειραματική ιδέα να ασχοληθεί με μια μουσική που σε άλλο χώρο και χρόνο λειτουργούσε ως ζωντανή παράδοση, αλλά εδώ και τώρα χρειάζεται πλέον να ανακαλυφθεί. Υποτίθεται, πάει ο κόσμος να δει τι έχει άραγε να μας πει αυτή η παράδοση. Αλλά κάποιες φορές ο κόσμος ήταν όλο μουσικοί!

Έχει κάτι συναυλίες κιθάρας που πάμε οι κιθαρίστες για να δούμε τι όργανα έχει ο μουσικός, τι σχήμα είναι τα νύχια του, πώς τα λιμάρει κλπ :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

λαθος, τα κλαρινα…

παντως ειλικρινα, αυτη η κουβεντα δεν εχει πια νοημα κυριοι. προσφατα παλι εγινε κουβεντα στο φβ γι’ αυτο. καποιος κυριος, 40 χρονια επαγγελματιας, κατηγορουσε τους φτηνιαριδες, τους νεαρους, τους αταλαντους, οτι τους κλεβουν το μεροκαματο. και απο κατω καργα σχολια, οχι φταιει αυτος, οχι φταιει εκεινος, και δωσε αντιπαραθεσεις. στην ουσια, τσακωνομαστε μεταξυ μας για τα ψιχουλα που αφηνουν να φαμε. ενω ο πραγματικος φταιχτης ξερουμε ολοι ποιος-ποιοι ειναι, αλλα δεν τολμαει κανεις να τους αναφερει. γιατι? μηπως διοτι ο ιδιος ο κοσμος τους δινει την εξουσια να συνεχιζουν το θεαρεστο εργο τους τοσα χρονια?

1 «Μου αρέσει»

Όσο υπαρχει υπουργειο πολιτισμου και πολιτιστικοι φορεις βρωμικοι, ναι τοτε μιλαμε και για συνωμοσια. Δεν ειναι μονο το κερδος, καπου εμπλεκεται η εξουσια σε ολα αυτα. Το προβλημα ολων ειναι η οικονομικη ανεχεια. Πιστευω οτι και παλια υπηρχαν φοιτητακια και διαφοροι αλλοι χομπιστες με χαμηλοτερα μεροκαματα, για το γουστο τους, αλλα δε φαινοταν οτι ‘‘αρπαζουν’’ απο τα ψιχουλα ή κατι τετοιο. Μαλιστα πιστευω οτι τωρα εχουμε καλυτερους παικτες σε γενικες γραμμες αποτι πριν δεκα χρονια, οσον αφορα τους ερασιτεχνες χομπιστες μεροκαματιαρηδες εννοω. Τελοσπαντων, πολλα δικια υπαρχουν, αλλα αντε βρες τα…

1 «Μου αρέσει»

ποιοι δηλαδή?
για πες τα όλα !
να το μάθουν ολα τα μέλη μας.
να προφυλακτούν δηλαδή.

Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Αν όμως οι διασκευές πατάνε γερά στην παράδοση, από κάτω έχει μπόλικο κόσμο που χορεύει!