Πειραματική συντήρηση μεσογειακού στυλ:Λαδόξυδο και άγιος ο θεός

Καλησπέρα!
Για αρχή να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω καμία σχέση με οργανοποιία,απλά πειραματίζομαι σε μικροπράγματα μόνος μου,κυρίως για να γλιτώσω χρήματα.

Έχω ένα πολύ κακό όργανο που απ’όταν το πήρα ήταν ήδη φθαρμένο,με το οποίο παίζω.Γενικά μου αρέσει στο παίξιμο να έχω καλοσυντηρημένες χορδές και σιχαίνομαι να “κολλάνε” στο παίξιμο.Για αυτό πάντα τις σκουπίζω,αλλά έχω αναπτύξει και μια τεχνική συντήρησης που βοηθάει σίγουρα στο να αντέξουν παραπάνω.

Πρώτα τις καθαρίζω με ένα πανάκι απο σκόνες,και μετά βάζω σε χαρτί ή κάποιο λεπτό πανί ξύδι και τις περνάω αρκετές φορές,μάλλον τις τρίβω ειδικά στα σημεία που έχουν σκουριάσει εμφανώς.Όταν έχουν πάρει ικανοποιητική υφή και όψη,τις περνάω με ένα κομματάκι χαρτί ίσα ίσα ποτισμένο με ελαιόλαδο,και μετά με ένα στεγνό χαρτί τις σκουπίζω για να μείνει πάνω σε αυτές το ελάχιστο,επειδή ναι μεν ένα λεπτό φίλμ προστατεύει και τις κάνει πολύ πιο ευκολόπαιχτες,αλλά παραπανίσιο θα αποτελέσει εστία για βρωμια.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα πω με σιγουριά πως ο ήχος επαναφέρεται στο πως ήταν όταν τις πρωτοαλλάζεις,αλλά 1)Απο εκεί που μπορεί να κράταγα το ζευγάρι 3 εβδομάδες χωρις σκούπισμα και καθάρισμα,με καθάρισμα πάντα και αυτη τη διαδικασία ξεχνάω να τις αλλάξω,ίσως περνάει και πάνω απο δίμηνο με αρκετό παίξιμο,και 2)Η αίσθηση γλιστρήματος στις χορδές κρατάει για αρκετό καιρό μετά απο την εφαρμογή του λαδιού.

Οι ερωτήσεις μου είναι:
α)Αυτό που κάνω είναι ασφαλές για το όργανο?Το λάδι και το ξύδι,τα οποία αναγκαστικά έρχονται σε επαφή με το μπράτσο,μπορούν να του κάνουν κακό?Είναι ο κύριος λόγος που δεν το έχω δοκιμάσει σε κάποιο πιο καλό όργανο.
β)Υπάρχει κάποιο άλλο προιόν καταλληλότερο για τέτοια συντήρηση?Είτε αυτό που κάνω είναι σωστό έιτε κακούργημα,με ενδιαφέρει η συντήρηση των χορδών,ειδικά άμα έχω να παίξω κάπου ζωντανά με όργανο δικό,αλλά κυρίως με άλλου που παίζω συνήθως και συχνά εκείνος μπορεί να μην τις φροντίζει
γ)Με τον καιρό,οι χορδές χάνουν αίσθητα σε διάμετρο με αποτέλεσμα την αλλοίωση του ηχοχρώματος αλλά και της συχνότητας της νότας,με αποτέλεσμα το μπουζούκι να φαλτσάρει στις χαμηλές??

Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω σε όχι πολύ θάψιμο!!Εάν αυτό που κάνω στέκει,αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους απο εμάς περνάμε περιόδους που μετράμε και το 5ευρο για τις χορδές,αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε επαφή με το όργανο ή να ρίξουμε την ποιότητα σε αυτό που κάνουμε,ή απλα χρήσιμο για κάποια στιγμή που δεν μπορεί κάποιος να προμηθευτεί καινούριο σετ!

1 «Μου αρέσει»

Γεια σου,τις χορδες μπορεις να τις περνας με συρμα ψιλο,αυτο που πουλανε στα σουπερμαρκετ για τα σκευη. Επισης μπορεις να παρεις χορδες απ το Σπουρδαλακη οι οποιες δεν σκουριαζουν και κρατανε πολυ περισσοτερο απ τις αλλες.

@Nitsou Καλημέρα φίλε μου! Να σε βοηθήσω ακριβώς δεν μπορώ, αλλά με ένα search στο forum που έκανα
https://rembetiko.gr/search?context=topic&context_id=40221&q=%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1&skip_context=true

Με τη λέξη “καθάρισμα”.

Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο πανάκι μέχρι στιγμής αλλά με έναυσμα από το νήμα σου και μετά την αναζήτηση στο φορουμ, καταλαβαίνω πως υπάρχουν αρκετά που μπορείς να κάνεις… αχ τι τραβάμε κι εμείς οι ερασιτέχνες…:wink::sweat_smile:

3 «Μου αρέσει»

Μπορείς που κ που με προσοχή να περνάς τις χορδές με ένα ψεκασμα WD40 πάνω σε χαρτοπετσέτα.Θα τις καθαρίζει καλύτερα νομίζω.Απλα σκούπιζε την ταστιέρα από κάτω όταν το κάνεις.

Πολύ hardcore μου φαίνονται οι πειραματισμοί σας, μπορεί να γίνεται ο καθαρισμός αλλά δεν είναι επίφοβα για το όργανο όλα αυτά; Μη γίνει καμιά ταστιέρα μετά από διάστημα χρόνου λες και είναι του 1911…!! :rofl:

1 «Μου αρέσει»

Εκανα μια συζητηση με εναν φιλο οργανοποιο για αυτο ακριβως…μου ειπε πως οχι το λαδι και το ξυδι δεν ειναι επιφοβα για το οργανο.Τωρα το WD ισως να μη το δοκιμαζα ειδικα πανω σε φυσικα βερνικια που χαλανε πιο ευκολα!

1 «Μου αρέσει»

Το ξίδι ρε παιδιά είναι οξύ! Και τα οξέα έχουν την τάση να διαλύουν διάφορα άλλα υλικά. Δεν ξέρω να το πω σωστά χημικά, αλλά …δεν ξέρω, επίφοβο μου ακούγεται. (Εκτός βέβαια αν απ’ όλα τα υλικά που βρίσκονται πάνω σ’ ένα όργανο, ξύλα, κόλλες, βερνίκια, μέταλλα και βρώμες, το ξίδι επηρεάζει μόνο τα ανεπιθύμητα.)

4 «Μου αρέσει»

Και εγώ τους ίδιους φόβους είχα…όπου ρώτησα δεν μου τους επιβαβαίωσε κάποιος(και το ίδιο και η εμπειρία μου,αν και στο συγκεκριμένο όργανο δεν υπάρχει φυσικό βερνίκι).Νομίζω το πιό επικύνδινο,ειδικά για φυσικά βερνίκια,είναι το αλκοόλ!

Καλησπέρα στην παρέα, μιάς και το σύστημα ανακίνησε το thread και το είδα μπροστά μου, αποφάσισα να σας δείξω το προιόν που χρησιμοποιώ πλέον και είμαι πολυ ικανοποιημένος.
fast fret
(Το λαδόξυδο λέει για σαλάτα εποχής)