Παρτιτούρες για ακκορντεόν

Θα ήθελα να βρω παρτιτούρες ρεμπέτικων τραγουδιών για ακκορντεόν Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Ello, καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Σ΄ένα οποιοδήποτε κατάστημα μουσικών ειδών μπορείς να βρεις ή πρόχειρα δεμένα φυλλάδια ή ένα κανονικό βιβλίο με παρτιτούρες για το όργανο που σε ενδιαφέρει, σε τιμές από 3 έως 15 ?.

Το φόρουμ εδώ, όπως θα διαπίστωσες, δεν διαθέτει εκδοτικό οίκο και ούτε και επιτρέπεται από το νόμο η ανταλλαγή αρχείων.

Είμαι περίεργος.
Υπαρχει ειδικός τύπος παρτιτούρας για ακκορντεόν;
Δεν είναι ίδια με αυτές για πιάνο;

Κώστα οι παρτιτούρες του ακορντεόν είναι σχεδόν ίδιες με αυτές του πιάνου. Οπτικά μπορείς να πεις ότι είναι ίδιες. Γράφονται και οι δύο σε κλειδί σολφα, αλλά λόγω της διαφοράς του αριστερού χεριού, ένα έργο γραμμένο για πιάνο πρέπει να υποστεί μεταγραφή για ακορντεόν για να είναι πιο «εκτελέσιμο» τις περισσότερες φορές.

Ello τι να τις κάνεις τις παρτιτούρες; Πιστεύω ότι με την ακρόαση του τραγουδιού που θέλεις να βγάλεις θα κάνεις πολύ καλύτερη δουλειά. Κυκλοφορούν όντως κάποια βιβλία στην αγορά, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό είναι αμφίβολης ποιότητας.

Θα συμφωνήσω και εγώ ότι όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων για ακκορντεόν (όσον αφορά πεμπέτικα και λαϊκά) δεν προσφέρουν και πολλά πράγματα.Ιδίως μάλιστα αν γνωρίζεις ή έχεις ακούσει από πριν το τραγούδι θα καταλάβεις τη χαώδη διαφορά (είναι σαν να ακούς τραγούδια midi σε ringtone).
Και η δική μου γνώμη είναι να βγάλεις ακουστικά τα τραγούδια.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας αλλά να παίξω ακουστικά είναι πολύ δύσκολο.Θα ήθελα οπωσδήποτε παρτιτούρες.Σε καταστήματα ρώτησα αλλά δε βρήκα τίποτα.Κάπου όμως θα υπάρχουν.Οι ακκορντεονίστες των νυχτερινών μαγαζιών πού βρίσκουν τις παρτιτούρες και παίζουν;Όλοι από παρτιτούρες παίζουν.Κανείς ακουστικά.

Αγαπητή ello, οι ακκορντεονίστες στα μαγαζιά συνήθως είναι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν σπουδάσει σε ωδείο και οι οποίοι εκτός από τις γνώσεις που έχουν σαν μουσικοί έχουν εξασκηθει και με το αυτί. Κοινώς πάρα πολλά τα βγάζουν ακουστικά…
Αυτό που λες συμβαίνει συνήθως μόνο στα πολύ μεγάλα κέντρα και πίστες όπου παίζουν απο παρτιτούρα…Αλλά εκεί φυσικά υπάρχει άνθρωπος που τους γράφει τις παρτιτούρες, δηλαδή ενορχηστρωτής…

Εγώ θα σου πρότεινα να βρεις κανονικές παρτιτούρες, να κρατάς το γενικό παίξιμο, και να βάζεις μέσα δικές σου πινελιές…
Δεν είναι απαραίτητο να το παίζεις ακριβώς όπως το ορίτζιναλ κομμάτι…

Ello έχεις δει προσωπικά τις παρτιτούρες ή απλά βλέπεις ότι έχουν χαρτιά μπροστά τους;
Κάποιες φορές έχουν απλά τους στίχους των κομματιών και σημειώνουν τονικότητες και αλλαγές συγχορδιών.
Άλλες φορές έχουν παρτιτούρες οι οποίες όμως συνήθως δεν είναι για ακκορντεόν (είναι π.χ. για μπουζούκι) και απλά “πατάνε” πάνω σ’ αυτές.
Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση ο μουσικός να γράφει ο ίδιος τις παρτιτούρες.
Πάντως, επειδή τα κομμάτια που παίζονται είναι πολυπαιγμένα, οι μουσικοί συνήθως τα γνωρίζουν από μνήμης.
Όλα αυτά βέβαια που συζητάμε αφορούν κομμάτια λαϊκά και από ρεμπέτικα τα πολύ γνωστά.
Ούτως ή άλλως αν θες ρεμπέτικα που δεν τα ξέρει το ευρύ κοινό δεν πρόκειται να τα βρεις γραμμένα.

Ello ακόμη και αν πάρεις παρτιτούρες μάλλον θα απογοητευτείς. Οι περισσότερες είναι εντελώς στεγνές στην εκτέλεση, μάλλον γιατί δεν γίνονται από έμπειρο ακορντεονίστα. Τα κομμάτια κατά 90% δεν είναι σωστά μετεγραμμένα και αν είναι σωστές οι νότες, πάλι είναι γραμμένα με τρόπο ο οποίος δεν σέβεται τις εκτελεστικές ιδιαιτερότητες του οργάνου. Κάτσε μόνη σου με το αυτάκι σου και είμαι σίγουρος ότι μετά την πρώτη κρυάδα θα δεις ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.

καλησπέρα. νέος στο φόρουμ κ νέος στο μουσικό όργανο. ρωτησα σε 2-3 καταστήματα, αλλα κανείς δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, εκτος του “55 γνωστα τραγουδια για ακορντεόν”.
Αν έχει κάποιος να προτείνει κάπου όπου μπορώ να βρω παρτιτουρες, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Με την ευκαιρία που ο/η atuxnull ανακίνησε την παλιά συζήτηση…

Δεν ξέρω αν είναι γενικό, αλλά αρκετές φορές αυτές τις σημειώσεις έχω ακούσει να τις ονομάζουν «παρτιτούρες» - μια πολύ αστεία ορολογία, κατά τη γνώμη μου!

Αν ξέρει κάποια/ος κάπου ας με κατευθύνει παρακαλώ

@atuxnull
Παρτιτούρες ρεμπέτικων για ακορντεόν είναι αρκετά δύσκολο να βρεις (έως πολύ δύσκολο). Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις παρτιτούρες πιάνου / μπουζουκιού κλπ και να συμπληρώσεις εσύ αυτό που λείπει (εάν λείπει κάτι). Συνήθως είναι γραμμένη η μελωδία και η συνοδεία σε αυτές, άρα κρατάς ό,τι χρειάζεσαι. Εάν πάλι είναι γραμμένη η παρτιτούρα σε τόνο που δε σε βολεύει, κάνεις τρανσπόρτο για να τη φέρεις εκεί που σε βολεύει.

1 «Μου αρέσει»

Δεν είμαι τόσο έμπειρος για τέτοιου είδους αλλαγές

Εάν διαβάζεις παρτιτούρα, το τρανσπόρτο είναι θέμα εξοικείωσης. Αλλά και χωρίς να το κάνεις, πάλι θα μάθεις να παίζεις το τραγούδι, απλά θα το μάθεις από τη τονικότητα που είναι γραμμένο στη παρτιτούρα. Εάν δε ξέρεις να διαβάζεις παρτιτούρες, τότε είναι ένα άλλο θέμα.

Η μεταφορά είναι μόνο το πρόβλημα

Είναι λίγο αστείο αυτό που συμβαίνει με το πεντάγραμμο. Όποιος ξέρει να διαβάζει καλά, βλέπει ότι εδώ λέει π.χ. «Ντο» και δεν μπορεί να το παίξει «Ρε», είναι λες και σου ζητάν αυτόματη μετάφραση (να βλέπεις ελληνικό κείμενο και να το εκφωνείς στα αγγλικά). Όποιος δεν ξέρει παρά στοιχειωδώς, δεν έχει καμία δυσκολία να δει ότι εδώ λέει απλώς «μία βαθμίδα παραπάνω/παρακάτω από την προηγούμενη νότα»!

Για πιο παλιά και πιο «ελαφρά» κομμάτια υπάρχει η συλλογή της βιβλιοθήκης Λιλιαν Βουδούρη , οι περισσότερες παρτιτούρες είναι για πιάνο αλλά έχει και για άλλα όργανα.

2 «Μου αρέσει»

Έψαχνα κάτι άλλα βιβλία και έπεσα πάνω σε αυτό εδώ που νομίζω θα ενδιαφέρει τον φίλο @atuxnull

2 «Μου αρέσει»