Ακορντεον αρχάριος, ψάχνω για παρτιτουρες ρεμπετικα

ακορντεον αρχάριος, ψάχνω για παρτιτουρες ρεμπετικα

Φίλε, να σου θυμίσω παλιότερη συζήτηση όπου ήσουν κι εσύ.

Όχι πως έβγαλε και πολύ ψωμί βέβαια…

Δεν βρήκα τίποτα σε καταστήματα, γι αυτό ρωτάω εδώ.

Ένα μόνο μέρος υπάρχει, για παρτιτούρες οποιωνδήποτε ειδών μουσικής: Το μουσικό κατάστημα. Και είναι πασίγνωστο αυτό. Εδώ, σε αυτόν το χώρο, είναι γνωστό ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση ειδών που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και γιαυτό αποφεύγουμε τέτοιες συζητήσεις. Αν στα ειδικά καταστήματα δεν υπάρχουν, μάλλον δεν υπάρχουν γενικά.

Περίεργο μου φαίνεται πάντως να μην έχουν εκδοθεί παρτιτούρες ρεμπέτικων για ακορντεόν.

Πόσο εξειδικευμένη και διαφορετική είναι μια παρτιτούρα για ακορντεόν; Μια παρτιτούρα «έτσι γενικώς» δεν κάνει και για ακορντεόν; Μια παρτιτούρα μόνο με τη μελωδία (ή που να χρησιμοποιήσεις μόνο τη γραμμή της μελωδίας), σε συνδυασμό με ακόρντα γραμμένα όπως συνηθίζουν να τα γράφουν οι κιθαρίστες πάνω από τους στίχους, δεν κάνει δουλειά;

Αν και κάπου μέσα στο Φόρουμ έχει αναφερθεί πάλι, υπάρχουν βιβλία με παρτιτούρες για αρμόνικα (λίγα) και αρκετά για πιάνο. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα τελευταία μιας και υπάρχει παράλληλη γραφή για ακόρντα και σολιστικό κομμάτι .

Βέβαια δεν έχουμε πολλά ρεμπέτικα με ακορντεόν σ’ όλο το κομμάτι. Έχει κάποια παλιά με αρμόνικα, και από κει και πέρα το ακορντεόν συνήθως συμμετέχει ως πινελιά ενορχήστρωσης. Τέτοιες παρτιτούρες, που να αποδίδουν ακριβώς κάποια συγκεκριμένη εκτέλεση, το πιστεύω να μην υπάρχουν. Σαράντα μέτρα τίποτε και ξαφνικά τσουπ μια ανταπόκριση από το ακορντεόν, ποιος να κάτσει να το γράψει και να το εκδώσει και ποιος να το αγοράσει;

Αλλά ο κάθε ακορντεονίστας μπορεί να θέλει να βγάλει ολόκληρα κομμάτια μόνος του, όπως θα τα 'παιζε ένα μπουζούκι ή -δεν ξέρω- οποιοδήποτε όργανο, ανεξάρτητα από το τι λέει η ορίτζιναλ ηχογράφηση.

Φίλε/η @atuxnull , κάνεις μάθημα; Τον δάσκαλο ή τη δασκάλα, τους ρώτησες;

Κάποιος μπορεί να καταγράψει όλη την ενορχήστρωση του κομματιού σε παρτιτούρα, αντί το συνηθισμένο διεκπεραιωτικό δίδυμο: μελωδία, συγχορδίες. Αυτό ή θα γίνει από μαέστρο/ενορχηστρωτή για λόγους δουλειάς (τέτοιες υπάρχουν του ελαφρού τραγουδιού), ή από κάποιο μελετητή, οπότε ψάξτε για καμιά διπλωματική εργασία πάνω στη ρεμπέτικη ενορχήστρωση

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, θα μπορούσε ο άνθρωπος (ο αρχάριος!) να ψάξει για διπλωματικές εργασίες, όμως αυτό θα χρειαστεί πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο. Η δική μου προσωπική πρόταση θα ήταν, τον χρόνο αυτόν να τον ξοδέψει στο να εξασκηθεί, σιγά σιγά, να μαθαίνει ένα κομμάτι ακούγοντάς το και προσπαθώντας να το μιμηθεί. Και θα έχει και το όφελος ότι το κομμάτι αυτό θα του αρέσει, αφού εκείνος το επέλεξε. Έτσι ακριβώς μάθαμε όλοι οι ασπούδαχτοι, που ποτέ μας δεν αποκτήσαμε άνεση στο διάβασμα παρτιτούρας. Αλλά να παίζουμε, μάθαμε.