Καλησπέρα στην ομαδάρα, πρόσφατα μου δωρίστηκε ένας τζουράς και από περιέργεια ψάχνω να βρω κάποιες πληροφορίες για το πού και πότε φτιάχτηκε. Υπάρχει τρόπος που θα με βοηθήσει να βρω αυτό που ψάχνω;
Μέσα βλέπω μονάχα μία υφασμάτινη;; χρώματος μπλε, επένδυση. Η μόνη πληροφορία που έχω για το όργανο είναι ότι το είχε ένας γέροντας 70–80 χρονών, που απ’ όσο μου είπε το είχε ο μπαμπάς του από όταν ήταν παιδάκι. Τώρα, να είναι τόσο παλιό; Δεν ξέρω… στο μάτι δεν του φαίνεται. Το παρελαβα απο Σερρες παντος
Είσαι σίγουρος ότι είναι υφασμάτινη; Η εσωτερική επένδυση οργάνων με μπλέ κόλλα χαρτιού, από εκείνη που οι μαθητές δημοτικού σχολείου σε πολύ παλαιότερες δεκαετίες, επένδυαν τα τετράδιά τους, κολλώντας μετά επάνω την ετικέτα, συμπληρωμένη με τα στοιχεία “Τετράδιον … του Μαθητού … …”, συχνότατα χρησιμοποιήθηκε και από τους οργανοποιούς για την επένδυση του εσωτερικού των οργάνων τους, όταν δεν χρησιμοποιούσαν “χρυσόχαρτο”.
Προσωπικά δεν θα απόκλεια την περίπτωση να είναι παλιό, αν ένα όργανο είναι προσεγμένο και δεν είναι πεταμένο να τρώει υγρασίες και ήλιο δεν έχει λόγο να πάει κάτι στραβά (αν το επιτρέπει η κατασκευή εννοείται).
Ρεμπετικο Φορουμ Ανέβασα ένα δειγματάκι για το πώς ακούγεται το τζουραδάκι. Όπως προείπα, ασχολούμαι μόλις 1 μήνα, οπότε σίγουρα το αδικώ το οργανάκι, αλλά κέφι να γίνεται.
Σε ευχαριστω Νικο! Ασχολούμαι κάθε μέρα με δύο συγκεκριμένα τραγούδια, μέχρι να μπορώ να τα παίζω με κλειστά μάτια, πριν προχωρήσω σε άλλα τραγούδια ή ασκήσεις.
Ευτυχώς έχω όρεξη και δεν με κουράζει να δουλεύω το ίδιο κομμάτι μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω.
Όσο για το βίντεο που ανέβασα, είναι τραβηγμένο πριν από μία εβδομάδα. Έχω και πιο πρόσφατο, αλλά επειδή είχε συνοδεία από το τραγούδι που μαθαίνω, προτίμησα να ανεβάσω αυτό που ήταν σκέτο, μόνο με το τζουραδάκι μου.
Παρολο που νομίζω οτι πέτυχα καλύτερη εκτέλεση στο πιο προσφατο, αλλά ισως είναι και η συνοδεία που το ομορφαίνει στο αυτί μου και με κρατάει στο μέτρο.
Ωραίος, και με παρέα! Με.δασκαλο προχωράς, ή είχες εμπειρία από κιθάρα ή κάποιο παρόμοιο όργανο;
Ο τζουράς έχει το ενδιαφέρον του, από το βίντεο δεν καταλαβαίνω ήχο αλλά αν σου αρέσει και είναι μαλακό όργανο τότε να το χαρείς!
Είναι το πρώτο έγχορδο που πιάνω στα χέρια μου, αλλά το ήθελα καιρό τώρα… Απλά ήταν η τιμή τους διστακτική για εμένα που δεν ήξερα τίποτα, ούτε είχα ή έχω κάποιον δάσκαλο ώστε να ξέρω ότι τα λεφτά δεν θα πάνε στράφι (οτι μαθενω ειναι απο Youtube και ταμπλατουρες με νουμερα). Και ως εκ θαύματος μού έκατσε και βρέθηκε ο συγκεκριμένος τζουράς δώρο.
@daruza αλήθεια, το πρώτο έγχορδο; Μπράβο! @pepe για το χέρι της ταστιέρας μιλάς, ε; Όντως, πρέπει να βγει το μπράτσο λίγο πιο έξω (ακόμα και 45 μοίρες με το σώμα του παίχτη) για να ξεκολλήσει ο αγκώνας από τον κορμό.
Και για την πένα θα έλεγα το κλασικό, συνέχεια και σταθερά κάτω-πάνω
η πένα και κάτω τα ισχυρά.
Εδώ ένα καλό βίντεο για τα βασικά:
Χίλια ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια αλλά και για την καθοδήγηση. Υπάρχει ένα ακόμα τραγούδι που θέλω να το εξασκήσω, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα ούτε σε ποια τάστα παίζεται ούτε και κάποια ταμπλατούρα που να μπορώ να την ακολουθήσω. Εάν κάποιος μπορέσει να με βοηθήσει σε αυτό, τότε πραγματικά υποκλίνομαι. Αν και ξεφεύγω πολύ από τον λόγο της δημιουργίας αυτού του νήματος, το αφήνω για παν ενδεχόμενο, μήπως και τυχόν κάποιος έχει ταμπλατούρα με νουμεράκια » Στέλιος Καρδάρας - Μιχάλης Γενίτσαρης - YouTube
Ναι, οι παρτιτούρες (τυπωμένες ή δια χειρός αντιγραμμένες) είναι προστατευόμενο προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας και απαγορεύεται η διακίνησή τους μέσα απ’ το φόρουμ μας.