Παρουσίαση βιβλίου: "Το τουρκικό μακάμ"

Από τις εκδόσεις Fagottobooks παρουσιάζεται το βιβλίο “Το τουρκικό μακάμ” του Μουράτ Αϋντεμίρ
την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19:30, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Θα μιλήσουν οι:
Ross Daly, Χρήστος Τσιαμούλης και Γιάννης Αρβανίτης.

Θα ακολουθήσει μικρή μουσική εκδήλωση.

“Το τουρκικό μακάμ” του κορυφαίου Τούρκου δεξιοτέχνη Murat Aydemir παρουσιάζει με εύκολο και κατανοητό τρόπο εξήντα μακάμ της κλασικής τουρκικής μουσικής παράδοσης.
Πρόκειται για ένα θεωρητικό βιβλίο γραμμένο με σαφήνεια και σε γλώσσα κατανοητή, το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά για το σύστημα των μακάμ.
Πλούσιο σε μουσικά παραδείγματα και με δυνατότητα για παράλληλη κίνηση, από τη θεωρία στην πράξη και το αντίστροφο και χωρίς να απευθύνεται στο ειδικό ή μυημένο αναγνωστικό κοινό, το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και να συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση του τροπικού μουσικού ηχοτοπίου της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.
Τα δύο CDς που συνοδεύουν την έκδοση περιλαμβάνουν αυτοσχεδιασμούς του συγγραφέα, αλλά και συνθέσεις από το ρεπερτόριο της κλασικής τουρκικής μουσικής τις οποίες ερμηνεύει ο ίδιος.

Και λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Μουράτ Αϋντεμίρ παίζει ταμπούρ και λάφτα και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της κλασικής τουρκικής μουσικής. Γεννήθηκε στο Αννόβερο της Γερμανίας το 1971.
Το 1982 εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1992 (Τμήμα μουσικών οργάνων). Κατά τη δεκαετή φοίτησή του στο Ωδείο, μελέτησε τανμπούρ με το σπουδαίο δεξιοτέχνη Νετζίπ Γκιουλσές.
Από το 1990 είναι μόνιμος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Κλασικής Τουρκικής Μουσικής Κωνσταντινούπολης. Δίνει συναυλίες και σεμινάρια στην Τουρκία και το εξωτερικό, ενώ γράφει μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Έχει συνεργαστεί με αναρίθμητους Τούρκους και ξένους μουσικούς και είναι ιδρυτικό μέλος μαζί με τους μουσικούς Τσενγκίζ Ονουράλ και Ντερυά Τουρκάν- του δημοφιλούς συγκροτήματος İncesaz. Έχει ευρεία προσωπική δισκογραφία.

Το βιβλίο του με τίτλο “Turkish Music Makam Guide” κυκλοφόρησε αρχικά στην αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντινούπολη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2010».