Μουαμέρ Κετέντζογλου

Ο Τούρκος ακορντεονίστας και ερευνητής Μουαμέρ Κετέντζογλου σε δήλωσή του:

«Άκουγα πολύ ραδιόφωνο, ελληνικό ραδιόφωνο, όταν ήμουν στη Σμύρνη.
Κι εκείνη η πρώτη ανάμνηση απ΄ το 45άρι με τη φωνή του Καζαντζίδη, από το Δημοτικό σχολείο που ήμουν, παραμένει ζωντανή…
Δεν άκουσα ποτέ εύθυμα τραγούδια από τον Καζαντζίδη.
Υπήρχε μόνο θλίψη και πίκρα. Τα τραγούδια αυτά όμως με ωρίμασαν, μου έμαθαν να αντέχω στις δυσκολίες…

Μόλις είχε αρχίσει η σχολική χρονιά στη Σχολή Τυφλών της Σμύρνης και κάποιος μου χάρισε ένα 45άρι που απ΄ τη μια είχε τη «Μαντουμπάλα» κι απ΄ την άλλη «Το τελευταίο βράδυ μου».

Στο σώμα μου καρφώθηκαν μεθυστικά βέλη.
Ήταν γνώριμα τα αρώματα, απ΄ τη διπλανή γειτονιά έρχονταν…
Αργότερα, στα φοιτητικά μου χρόνια, κατάφερα να αποκτήσω σχεδόν όλα τα τραγούδια του Καζαντζίδη και ευτυχώς ήμουν αρκετά αθώος για να μη συσχετίσω αυτά τα ακούσματα με τον πόλεμο που διεξαγόταν τότε στην Κύπρο»….

Η πρώτη του μεγάλη αγάπη ήταν το ρεμπέτικο και το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, ενδιαφέρον που σιγά σιγά επεκτάθηκε και στη βαλκανική μουσική. Το πρώτο του άλμπουμ το 1993 ήταν ελληνικό («Λατρεμένα Ακρογιάλια»)- περιελάμβανε παλιά και σύγχρονα ελληνικά κομμάτια- ενώ λίγο αργότερα ερεύνησε και μελέτησε το ρεμπέτικο και έκανε δύο συλλογές (όλα σε παραγωγή της γνωστής ετικέτας Κalan Ρroductions).

Η δύναμη όμως της μουσικής του όταν παίζει κι όταν τραγουδάει έχει σχέση με τη δίψα του να ερευνήσει και να καταδυθεί στις ρίζες παραδοσιακών ακουσμάτων από διάφορες γωνιές του πλανήτη: ρεμπέτικο, λαϊκό, Κλέζμερ (εβραϊκό), μουσική από το Αζερμπαϊτζάν, από τη Γεωργία, τα Βαλκάνια κ.α. είναι μουσικές που έχει κατά καιρούς ερευνήσει και καταγράψει σε δίσκους· μια διαρκής αναζήτηση πάνω σε μουσικές του κόσμου και εν ενεργεία μουσικούς, αναζήτηση που εμπλούτισε τις γνώσεις του και έχει διευρύνει τους ορίζοντές του δίνοντάς του και μια βαθύτερη γνώση πάνω στις σχέσεις των μουσικών των Βαλκανίων, των ακτών της Μεσογείου και της Ανατολίας.

Το 2001 ηχογράφησε το άλμπουμ «Κaranfilin Μoruna- Τhe Ζeybeks of Αsia Μinor» («Οι ζεϊμπέκηδες της Μικράς Ασίας») σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Τούρκο συνθέτη και μουσικό Cengiz Οnural.
Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο που δεν αποτυπώνει μόνο παραδοσιακά ελληνικά και τουρκικά ζεϊμπέκικα παιγμένα από παραδοσιακούς μουσικούς, αλλά περιέχει κι ένα πλούσιο ένθετο βιβλιαράκι όπου υπάρχουν στοιχεία και λεπτομέρειες για τη φόρμα του ζεϊμπέκικου.

Ειδικευμένος στη μουσική παράδοση των Βαλκανίων και της δυτικής Ανατολίας, ο Κετέντζογλου εμφανίζεται σε συναυλίες, συναντήσεις, φεστιβάλ και με τα δύο σχήματα που έχει απο το 1997: το Βalkan Journey Εnsemble (παίζει μουσικές από Ελλάδα έως και Τσεχία!) και το Ζeybek Εnsemble με το οποίο έχει εμφανισθεί πολλές φορές και στα μέρη μας (πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών). Το σχήμα αποτελείται απο ακορντεόν, κιθάρα, βιολί, κρουστά και ούτι και το ρεπερτόριο δεν είναι άλλο από μουσικές της Μικράς Ασίας, λαϊκά τουρκικά και ελληνικά τραγούδια, ρεμπέτικα και ζεϊμπέκικα (τα οποία παίζονται με έναν ιδιαίτερα δωρικό τρόπο).
Πηγή, «ΤαΝέα»
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070719&nid=5276672&sn=ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ&spid=221

Το Σάββατο 21 Ιουλίου θα εμφανιστεί στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52) μαζί με το Ζeybek Εnsemble στο πλαίσιο της σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών «Ήχοι του Κόσμου».

//youtu.be/UGdDpQl6yys

Είναι εξ’ ίσου μοναδικός και σαν άνθρωπος. Είχε παίξει ζωντανά στο Ρέθυμνο πριν 2 χρόνια και ξεσήκωσε το κοινό. Τυχεροί Αθηναίοι και των περιχώρων. Να πάτε!
:088:

Δυστυχώς δεν θα είμαι στην Αθήνα το Σάββατο. Όσοι είστε εδώ να πάτε, θα μετανοιώσετε αλλοιώς. Αναγνωρίσατε βέβαια, στο βιντεάκι που κατέβασε η Ελένη, το δεύτερο κομμάτι: Ceyve Zeybegi, ελληνιστί “μέσ’ στου Βάβουλα τη γούβα”.

Ελένη σε ευχαριστούμε για την πληροφορία, αν θες πες μας τι ώρα ξεκινάει και αν γνωρίζεις και τι εισιτήριο έχει…

Για όσους ενδιαφέρεστε, η παράσταση είναι αύριο, Σάββατο, στις 21.00΄, τιμή εισιτηρίων 10 & 20 ?.

Κοιτάξτε κι εδώ:
http://www.greekfestival.gr/athens_fest/show_venue?venueid=5&lang=gr

http://www.greekfestival.gr/athens_fest/show_venue_map?venueid=5&lang=g

r

Το πρωί του Σαββάτου, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ - 105,5 (ώρα 10 με 12μεσημβρινή) ο Μουαμέρ θα συνομιλήσει με τον Στέλιο Ελληνιάδη για τη μουσική του πορεία, τις επιρροές, τις μελέτες του και τα “πολιτιστικά δίχτυα” της Μεσογείου.

Θα ακούσουν υλικό από τις παραγωγές τού Μουαμέρ, καθώς και αγαπημένα τους τραγούδια. Από Ρίτα Αμπατζή έως Καζαντζίδη και Ζεκί Μουρέν -με τη θεία φωνή και τις μοναδικές ορχήστρες !!!

Θα μιλούν στην τουρκική, με μεταφράστρια -τη δασκάλα τού Ελληνιάδη στα τούρκικα- κυρία Σοφία Αγγελίδου.

Μην τους χάσατε !

ΥΓ:
Για τους εκτός Αθηνών : www.left.gr