Πανδουρίδες || Σπουδές στους μεγάλους λαΐκούς συνθέτες

Πανδουρίδες || Σπουδές

Πανδουρίδες || Σπουδή στον Άκη Πάνου

  1. Θα κλείσω τα μάτια Βίκυ Μοσχολιού 1971
  2. Πρέπει Βίκυ Μοσχολιού 1971
  3. Δεν κλαίω για τώρα Βίκυ Μοσχολιού 1969

Στίχοι/Μουσική: Άκης Πάνου

Ενορχήστρωση - Διασκευή
Computer programming, Μπουζούκι,Κιθάρες Πλήκτρα:
Ιωσήφ Σαρασίδης

Έπαιξαν Μπουζούκια οι:
Νίκος Λολίδης
Κώστας Παπαδόπουλος
Αντώνης Στογιαννόπουλος

Πανδουρίδες || Σπουδή στον Γιώργο Ζαμπέτα

  1. Χάθηκες (Δεν έχει δρόμο να διαβώ) Πάνος Τζανετής 1964
    Στίχοι: Δ.Χριστοδούλου
  2. Νύχτα ονειρομάνα Γιάννης Ντουνιάς 1971
    Στίχοι: Ξ.Φιλέρης
  3. Τα δειλινά Βίκυ Μοσχολιού 1964
    Στίχοι: Χ.Βασιλειάδης
  4. Που 'σαι Θανάση Γιώργος Ζαμπέτας 1973
    Στίχοι: Χ.Βασιλειάδης

Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας

Ενορχήστρωση - Διασκευή
Computer programming, Μπουζούκι,Μπαγλαμά,Κιθάρες Πλήκτρα:
Ιωσήφ Σαρασίδης

Έπαιξαν Μπουζούκια οι:
Νίκος Λολίδης
Δημήτρης Μπαλτζής
Νίκος Σταυρόπουλος
Αντώνης Στογιαννόπουλος
Γιώργος Τσακαράκας

Πανδουρίδες || Σπουδή στον Βασίλη Τσιτσάνη

  1. Φαντασία 1964
    (Ορχηστρικό)
  2. Αχάριστη 1947
    Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης
  3. Τα ωραία του Τσιτσάνη 1948
    (Ορχηστρικό)
    Συννεφιασμένη Κυριακή 1948
    Στίχοι: Β. Τσιτσάνης/Αλ.Γκούβερης

Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

Ενορχήστρωση - Διασκευή
Computer programming, Μπουζούκι,Μπαγλαμά,Κιθάρες, Πλήκτρα, Φωνητικά:
Ιωσήφ Σαρασίδης

Έπαιξαν Μπουζούκια και τραγούδησαν οι:
Πέτρος Δράμαλης
Βασίλης Μίκουρας
Τάσος Μισοκέφαλος
Νίκος Σταυρόπουλος

Ηχογράφηση/Remix/Mastering:
Studio “ΤΡΙΗΧΟ” Νίκος Σταυρόπουλος
Επιμέλεια παραγωγής: Ιωσήφ Σαρασίδης

Οι “Πανδουρίδες” είναι μια ιδέα που προήλθε από την προτροπή του Κώστα Παπαδόπουλου (φίλου μπουζουξή από την Βέροια) για να “παίξουμε” κάτι παρέα με τα μπουζούκια μας. Έτσι λοιπόν όπως συμβαίνει συνήθως η ιδέα μεγάλωσε, αναβαθμίστηκε και τελικά πήρε την μορφή ενός αφιερώματος στους μεγάλους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες.
Η αρχή έγινε με ένα medley 3 σπουδαίων τραγουδιών του Άκη Πάνου που έχει ερμηνεύσει η Βίκυ Μοσχολιού. Γεροί να ‘μαστε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των μεγάλων λαϊκών συνθετών.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες, σπουδαία τραγούδια και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Τα τραγούδια είναι ελαφρώς πειραγμένα στο πλαίσιο της μουσικής εξερεύνησης. Άλλωστε δεν βγάζουμε χρήματα απ’ όλο αυτό, απλά ταξιδεύουμε αγκαλιά με τις σπουδαίες αυτές μελωδίες, παρέα με τ’ αγαπημένα μας μπουζούκια.
Επίσης να επισημάνω ότι οι “Πανδουρίδες” δεν έχουν συγκεκριμένη σύσταση όσον αφορά στα στελέχη που απαρτίζουν την ομάδα. Μπορεί να παίξει όποιος κάνει κέφι την κάθε φορά και στο κάθε αφιέρωμα.

Καλη σας ακρόαση, με εκτίμηση
Ιωσήφ Σαρασίδης

***Η συγκεκριμένη παραγωγή δεν έχει εκδοθεί με σκοπό το κέρδος οπότε, με κάθε επιφύλαξη και σεβόμενοι τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, αποποιούμαστε κάθε ευθύνη περί παράνομης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς. Αν κάποιος δημιουργός ή συγγενής δημιουργού διαφωνεί με αυτό που βλέπει και ακούει , μπορεί να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

4 «Μου αρέσει»

Πολύ καλές οι αποδόσεις και στα τρία αφιερώματα ! Ενα 10 από’μένα :slight_smile:

Y.Γ. Μόνο δύο παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με το προσωπικό μου γούστο και μόνο :

  1. Θα προτιμούσα real ηλεκτρικό μπάσο αντι για υποψία αυτού με τα πλήκτρα και
  2. Ισως στο βάθος θα “ήθελα” να ακούσω ίσως… κρουστά (…γούστα είναι αυτά :wink: )

Σ ευχαριστώ για την απόκριση και τα σχόλια σου φίλε μου. Γνώμη μου είναι (και προσωπική μου αισθητική) ότι τα τραγούδια του συγκεκριμένου είδους και με τον τρόπο που τα επεξεργάστηκα δεν αφήνουν κανένα περθώριο στο ηλεκτρικό μπάσο. Κι αυτό στο λέω διότι είναι ένα όργανο που λατρεύω και επίσης παίζω και λίγο. Παρ’ αυτά το Contra Basso ταιριάζει γάντι κατά την γνώμη μου και ακούγεται πολύ καλά αν βάλεις ακουστικά ή ακούσεις την μίξη σε κάποιο ηχοσύστημα περιωπής. Όσον αφορά στα κρουστά τώρα, στο πρότζεκτ του Άκη Πάνου υπάρχουν αλλά όχι ως πρωταγωνιστές, στα άλλα δύο όχι και δεν πρέπει να υπάρχουν κατά την άποψη μου και σύμφωνα με τις ρυθμικές ανάγκες.

Με εκτίμηση
Ιωσήφ Σαρασίδης

Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιο τίτλο, Πανδουρίδες, λάθος κοινό θα προσελκύσετε. Περιμένει κανείς ταμπουράδες, σάζια, παλιά μπουζούκια, παλιό παραδοσιακό ρεπερτόριο ή νεότερο με «παλιά» προσέγγιση, ακόμη και αρχαία ή μεσαιωνική μουσική, ελληνική ή και τούρκικη / βαλκανική / μέσης ανατολής κλπ., πάντως όχι νεότερο λαϊκό.

Κατά τα άλλα, εύγε για το μεράκι σας και για την αγάπη που φανερώνετε προς το είδος που παίζετε. Λίγο άκουσα, το βρήκα πολύ αξιοπρεπές, αλλά μιας και δεν είναι η μουσική που ακούω δεν προχώρησα και δεν έχω πληρέστερη άποψη.

2 «Μου αρέσει»

Πράγματι, υπάρχει περίπτωση να προσελκύσω και λάθος κοινό λόγω του ονόματος της ομάδας μας, δεν το θεωρώ απίθανο, άλλωστε πόσοι γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη όλα αυτά τα εκατοντάδες χρόνια της αντιληπτής ιστορίας με τα μουσικά όργανα? ελάχιστοι φαντάζομαι. Θεωρώ όμως ότι, κακώς έχει συνδεθεί ο πρόγονος των μπουζουκιών με όλα αυτά που μου περιγράφεις και δεν θεωρώ δεσμευτικό τον τίτλο “Πανδουρίδες” ως προς την ηχητική αισθητική ή την μουσική θεματολογία. Όλα τα αχαλαδόσχημα έγχορδα, κατά κάποιον τρόπο έλκουν την κοινή τους καταγωγή από την Πανδουρίδα και τα σαφώς αρχαιότερα όργανα από αυτήν. Φυσικά ο τίτλος “Πανδουρίδες” δεν χρησιμοποιήθηκε για να αποπροσανατολίσει κανέναν, απεναντίας επιλέχθηκε από εμένα τον ίδιο με πλήρη επίγνωση της λαικής (και όχι μόνο) μουσικής παράδοσης. Για τον όρο “νεώτερο λαΐκό” (κουβέντα να γίνεται) θα διαφωνήσω διότι το πλάνο μου περιλαμβάνει όλους τους λαΐκούς τραγουδοποιούς ή συνθέτες της σύγχρονης Ελλάδας.
Κι αν όχι όλους, τουλάχιστον τους σπουδαιότερους, από την πρώτη ηχογράφηση λαϊκής αστικής μουσικής μέχρι και σήμερα.
Όσον αφορά στο μεράκι φίλε μου, απ’ αυτό εχω πολύ περίσσευμα και χαίρομαι που μου το “καταλογίζεις”.
Σ’ ευχαριστώ και εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σου :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Α, καλά, δεν παίζει ρόλο αυτό. Ακούμε μουσική, είτε “ξέρουμε” είτε “δεν ξέρουμε”. Ούτε ο ακροατής χρειάζεται να είναι μουσικολόγος (προς θεού!), ούτε ο μουσικολόγος επιβάλλεται να γνωρίζει με ασφάλεια πράγματα που αντικειμενικά δεν είναι γνωστά με ασφάλεια. :slight_smile:

Το πρώτο είναι θεμιτό. Το δεύτερο εξυπακούεται.

Καλή συνέχεια!