Παλαιό Μεσομπούζουκο τρίχορδο

Καλησπέρα στην πολύ όμορφη παρέα σας.
Θα ήθελα να φώτα σας για αυτό το μπουζούκι. Το είχε στην κατοχή του ο πατέρας μου και γνωριζω κάποια πράγματα, αλλά θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες αν κάποιος απο εσάς είναι γνωστης. Δυστυχώς δεν με αφηνει το σύστημα, να ανεβάσω περισσότερες φωτογραφίες. Υπάρχει μια ετικέτα μέσα που γράφει ότι η τελευταία επισκευή ήταν το 1934 απο τον ΠΑΠΑΖΙΑΝ&ΤΣΑΚΙΡΙΑΝ. Βεβαίως και έχει επισκευαστεί πλήρως μεταγενέστερα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

1 «Μου αρέσει»

Τέτοιο καπάκι δεν έχω ξαναδεί σε μπουζούκι. Συνηθίζεται πολύ στα σάζια, τα μπουλγαριά και άλλα ταμπουροειδή, ελληνικά και εξωελληνικά.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

Καλώς ήρθατε! Δυναμική είσοδος με ένα ιστορικό όργανο, σας ευχαριστούμε πολύ και θα παρακαλούσαμε για περισσότερες φωτογραφίες και λεπτομέρειες αν είναι εύκολο.
Παπαζιάν και Τσακιριάν ήταν κορυφαίοι οργανοποιοί του μεσοπολέμου, η διπλή ονομασία ήταν από τον καιρό της μετάβασης και συνεργασίας από τον Παπαζιάν (δάσκαλος) στον Τσακιριάν (μαθητής).
Μήπως ξέρετε ποιος έκανε τις νεότερες παρεμβάσεις; Με μια πρώτη ματιά φαίνεται μάλλον ανακαίνιση παρά αναπαλαίωση, σαν να έχει αλλαχτεί καραολο-ταστιέρα και καβαλάρης-χορδιερα…

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για τον χρόνο σας.
Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει άμεσα. Ξέρω όμως ότι την τελευταία παρέμβαση την έκανε ο Κος Κάρολος Τσακιριάν πριν απο αρκετά χρόνια.

1 «Μου αρέσει»

Καλό αυτό, γιατί ο Κάρολος Τσακιριάν είναι της οικογενείας και καλός μάστορας. Τουλάχιστον σώθηκε το καπάκι του οργάνου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες, και αν ξέρετε πέρα από την ιστορία του οργάνου ποιος έπαιζε στην οικογένεια και ό,τι στοιχείο της εποχής είναι διαθέσιμο (αφηγήσεις, φωτογραφίες κλπ). Σπανίζουν τέτοια στοιχεία και έχουμε πολλά να μάθουμε!

1 «Μου αρέσει»

Φαίνεται πως έχεις ένα πολύ ιδιαίτερο και παλιό τρίχορδο μεσομπούζουκο! Το γεγονός ότι η τελευταία γνωστή επισκευή έγινε το 1934 από τον Παπαζιάν & Τσακιριάν δείχνει ότι το όργανο έχει μεγάλη ιστορική αξία. Αυτοί οι οργανοποιοί ήταν γνωστοί στην εποχή τους για την κατασκευή και επισκευή ποιοτικών λαϊκών οργάνων.

Το σκάφος και η ταστιέρα δείχνουν σε καλή κατάσταση, και η ξυλόγλυπτη διακόσμηση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αν έχεις περισσότερες πληροφορίες για την προέλευσή του, όπως ποιος το έφτιαξε αρχικά ή αν υπάρχει κάποιο χαραγμένο όνομα κατασκευαστή, αυτό θα βοηθούσε πολύ.

Αν σκέφτεσαι να το αξιολογήσεις ή να το συντηρήσεις, καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν έμπειρο οργανοποιό που ειδικεύεται σε παραδοσιακά έγχορδα.

Αν ισχυουν τα χρονικα πλαισια, εχεις ενα τρομερα ιδιαιτερο οργανο. Ειναι απο τα οργανα της μεταβατικης περιοδου, που φερει πολλα χαρακτηριστικα ταμπουρα στο καπακι και στις δουγιες, αλλα εχει το μανικι και τη φιλοσοφια του μπουζουκιου. Ειναι η αλλη σχολη κατασκευης που δεν επικρατησε, αντ’αυτου η πιο τελειοποιημενη σχολη σκαφους του μαντολινου, ειναι αυτη που βλεπουμε στα μπουζουκια. Παρα πολυ σπανιο! Αλλα θα τολμησω να πω, οτι το μανικι μπορει να εχει μπει και αργοτερα ή εστω να εχει γινει ταστιερα πιο μετα. Και το καραολο και τα κλειδια φαινονται καινουργια…

2 «Μου αρέσει»

Βασικά θα περίμενα να δω οχτάχορδη κλειδιέρα.

Όπως μάθαμε εδωμέσα, εκείνα τα παλιά χρόνια αφενός υπήρχαν, καμιά φορά, μπουζουκια με τέσσερις διπλές χορδές, παράλληλα προς τα τριχορδα που επικράτησαν (μέχρι αρκετά αργότερα που το 4χορδο επανεφευρέθηκε ως κάτι καινούργιο πλέον), ενώ αφετέρου και τα τρίχορδα είχαν κάποιες χορδές τριπλές ή και τετραπλές…Οπότε, οχτάχορδη κλειδιέρα μαντολίνου, η οποία για κάποιο διάστημα μετά έμεινε και στα κανονικά τρίχορδα (τρεις διπλές), και απλώς δύο από τα οχτώ κλειδιά δε χρησιμοποιούνταν.

2 «Μου αρέσει»

Δεν ειναι τοσο η οκταχορδη κλειδιερα οσο-απο την φωτογραφια παντα- πολυ φρεσκα τα υλικα. Τα κλειδια τα ιδια φαινονται καινουργια και το ξυλο φαινεται βαμμενο. θα βοηθουσε πολυ να εχουμε καλυτερη φωτογραφια απο το καραουλο.
Σαν κατασκευη φερει τα χαρακτηριστικα του ταμπουρα οπως μου φαινεται και αν ισχυει η παλαιοητα ειναι μια φοβερα σπανια κατασκευη! Αλλα μπορει να μιλάμε για μια επανακατασκευη-σε καποιο βαθμο εδω περα!

2 «Μου αρέσει»