Αναγνώριση τρίχορδου μπουζουκιού

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είμαι ερασιτέχνης και στο παίξιμο και στην συντήρηση οργάνων. Βρήκα αυτό το τρίχορδο και θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μόυ δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για την προέλευση του.

Νομίζω θα χρειαστούν περισσότερες φωτογραφίες για κάποια αναγνώριση. Υπάρχει κάποια ετικέτα μέσα στο σκάφος;

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω τα προφανή είναι πως δεν ήτανε φτηνό όργανο (από τους οδηγούς στην ταστιέρα), δεν είναι πολύ παλιό (από την πεταλούδα), αλλά ούτε και πολύ πρόσφατο (ένωση στο 17 αντί το 18, που θα πρέπει να καθιερώθηκε μετά την αναβίωση και να ανάγεται σε όποιον έκανε τότε πρώτος μαζική παραγωγή τρίχορδων, και, αν βλέπω καλά, οχτώ κλειδιά για αρμάτωμα με τριπλή μουργκάνα).

Πού τη βλέπεις;

Πού τα βλέπεις;

Ή βλέπεις άλλη φωτογραφία ή κάτι που εγώ δε βλέπω! :thinking: :face_with_monocle:

Πεταλούδα τρύπα, όχι πεναριά (χώρια που πεναριά πεταλούδα θα μπορούσε και να είναι πολύ παλιά). Τα κλειδιά δεν φαίνονται τα ίδια, αλλά νομίζω η μεσαία δεν είναι κέντρο, πράγμα που τυπικά σχετίζεται με περισσότερες στη μουργκάνα.

Το ό,τι υπάρχει φιλέτο/κορδόνι στο καπάκι, η τρύπα είναι πεταλούδα (όπως λες) και τα ξύλα μοιάζουν φτηνά, θα έλεγα ότι πρόκειται για νεότερο όργανο σχετικά φθηνό. Χωρίς όμως περισσότερες φωτογραφίες δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

1 «Μου αρέσει»

Το λένε αλλιώς κανονικά αυτό το σχήμα;

Νομίζεις ότι η ταστιέρα είναι καρυδιά;

Και εγώ από οργανοποιούς “πεταλούδα” το έχω ακούσει και αν θυμάμαι καλά πρώτος υποτίθεται ότι την έκανε ο Ζοζέφ.

Μήπως εννοείτε “νυχτερίδα”; Αν και η νυχτερίδα είναι κάπως πιο γωνιώδης, του συγκεκριμένου οργάνου φέρνει πιο πολύ σε πεταλούδα.

Εγώ πάντως εννοώ <<πεταλούδα>>, δηλαδή το σχήμα το απλό το παραπάνω που διαφέρει από την πιο πολύπλοκη (και μάλλον πιο κοινή) κλασική <<νυχτερίδα>> του Ζοζέφ, αλλά με έπιασε αμφιβολία μήπως δε λέγεται κανονικά έτσι

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. Δεν υπάρχει ετικέτα στο όργανο. Κάποιες παραπάνω φωτογραφίες μπορώ να ανεβάσω.





2 «Μου αρέσει»

Το μόνο που έκανα όταν το βρήκα ήταν να τρίψω την ταστιέρα γιατί είχε ένα σκεβρωμα και να περάσω καινούρια τάστα. Είναι ελαφρύ το όργανο και στα αυτιά μου ακούγεται καλά.

Καλησπέρα,

Το όργανο μοιάζει με τα οργανα της εποχής της δημοφιλιας του μπουζουκιού και της βιοτεχνοποιησης της παραγωγής, δλδ μετά το 1965.
Δεν μοιάζει ιδιαίτερης αξίας από άποψης ξύλων κ κατασκευής, ωστόσο είναι όμορφο. Ελπίζω και καλοηχο. Θα μπορουσε να είναι Τσακιριανέικο ή Μουρατιδέικο ή και οτιδήποτε άλλο όμως…

Και εγώ θεωρώ ότι μοιάζει με τις κατασκευές του Μουρατίδη, επειδή είχα και εγώ ένα παρόμοιο με αυτό αν και με απλό μιζραπλίκι στο καπάκι.
Το δικό μου είχε πεταλούδα τρύπα ηχείου, σκάφος οξιά και καπάκι έλατο. Επίσης ο καβαλάρης όπως σε αυτό είχε τάστο αντί για κόκαλο και είχε το ίδιο περιμετρικό φιλέτο.

Ευχαριστώ όλους που μπήκατε στον κόπο να μου απαντήσετε. Σκοπεύω να το δώσω μαζί με κάποια άλλα όργανα που έχω ώστε να συγκεντρώσω χρήματα για αγορά ένος καλύτερου όργανου.

Λαζαριδης η Μουρατιδης. Έχω δει πολλά τέτοια και κανένα δεν έχει ετικέτα. Είναι μαζικής παραγωγής και ο ήχος τους δεν είναι άσχημος.

1 «Μου αρέσει»

Κατ εμε πανεμορφο οργανο παντως. Απ τα ωραιοτερα