Πάχος δούγιας και πώς λυγίζουν

Να ρωτησω το παχος μια ντουγιας για μπουζουκι ποσο ειναι?
Και πως αλλιως εκτος απο θερμοτητα λιγυζουν αυτες?:112:

Φιλε τριχορδε, υπαρχει ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για τις ντουγιες στην Κλικα, αλλα αν ψαξεις και στο φορουμ θα βρεις πολλες συζητησεις για το θεμα. Δυστυχως, δεν μπορω να σε βοηθησω, καθοτι δεν εχω γνωσεις για το θεμα…

Εκτώς απο θερμότητα;; Ο,τι τρόπος υπάρχει γενικά για να λυγίσει ένα ξύλο. Γενικά οι κατασκευαστές και υπάρχουν αρκετοί στο φόρουμ να πουν, βρήσκουν οτι πατέντα θες. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος. Σε αυτόν το τρόπο όμως εχω δει πολλές πατέντες.

Οι ντουγες λυγιζουν με θερμοτητα και υγρασια…
Πρωτα τις βρεχεις με νερο και μετα με καυτο σιδερο λυγιζεις προσεχτικα,γιατι οσο να ναι ξυλο ειναι και σπαει…
Το παχος αν εισαι πρωταρης, καλυτερα να ειναι 3,5mm περιπου ,για περιθωρια λαθους.πχ τριψιμο κτλ…
Καλη τυχη στην προσπαθεια σου…

στον πισω τακο το υψος 7-8 ποντους ειναι καλα να ξεκινανε οι ντουγες?

Εξαρτάται από το καλούπι σου και από το φάρδος της κάθε ντούγας. Κάθε καλούπι έχει ένα ιδανικό σημείο όπου συναντιούνται οι ντούγες. Μπορείς να δουλέψεις και με άλλα σημεία ψηλότερα ή χαμηλότερα, αλλά μπορεί να σου βγούν προβλήματα. Αν οι ντούγες είναι αρκετά φαρδυές έχεις τη δυνατότητα να κλέψεις από εδώ, να διορθώσεις από εκεί κτλ ώστε να ολοκληρώσεις το σκάφος. Αν οι ντούγες είναι πολλές και στενές, τότε θα πρέπει να σκέφτεσαι διαρκώς και τις επόμενες ντούγες ώστε να μη φτάσεις σε αδιέξοδο. Έχεις αρκετά περιθώρια για διορθώσεις αν λάβεις υπόψη τόσο την επιφάνεια που θα καλυφθεί από την κολάτζα όσο και την πιθανή ύπαρξη διακοσμητικού στην ένωση του σκάφους με το μανίκι.

Πάντως 7,5 με 8 cm νομίζω ότι είναι ένα τυπικό ύψος.