Ο Σπύρος Γκούμας στο "Υπόγειο" της Αλεξάνδρας

Φίλες και φίλοι κοντά στα στέκια που έχουν αναφερθεί για τον Χειμώνα να έχετε υπόψη σας το “Υπόγειο” της φίλης Αλεξάνδρας Ρουμελιάδου, Ελλασιδών και Δεκελέων στο Γκάζι.Ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά που άνοιξε πριν γίνει η περιοχή λάιφ στάιλ, το Υπόγειο ή Οινομαγειρείο ή όπως αλλιώς θέλετε έχει σταθερά καλό φαγητό και κρασί και συνήθως κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει από πλευράς μουσικής. Χθές βράδυ με έκπληξη διαπίστωσα οτι παίζει εκεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή ο σπουδαίος μουσικός Σπύρος Γκούμας. Είναι μεγάλο δώρο για μας όταν ένας μουσικός της κλάσης του Γκούμα επιλέγει έναν τόσο μικρό και διακριτικό χώρο για να παίξει μπουζούκι και φαίνεται οτι και ο ίδιος “την βρίσκει” πολύ…Τον συνοδεύει στην κιθάρα ο Γιάννης Αβραμίδης, ένας πολύ καλός μουσικός που παίζει επίσης πολύ καλό μπουζούκι και κυρίως ούτι. Αν είστε τυχεροί θα ακούσετε και την Αλεξάνδρα να τραγουδάει…και δεν θα μπορείτε να την ξεχάσετε…υπερβάλλω; Πάτε και τα λέμε!

Να περνάτε καλά
Θοδωρής Ζέης

Κανένα τηλέφωνο έχουμε Θόδωρε;

Τηλέφωνο στο ΥΠΟΓΕΙΟ 2103411876. Δεν είμαι σίγουρος οτι κάνουν κράτηση. Παλιά δεν κάνανε από ό,τι θυμάμαι κι εγώ πήγαινα πειθαρχικά από τις 9 για να βρώ τραπέζι. Αλλά τώρα μπορεί να άλλαξαν σύστημα. Δοκιμάστε πάντως.

Δεν άλλαξαν σύστημα…ακόμα δε κάνουν κράτηση…:106:

Πηγε κανεις στο Υπογειο της Αλεξανδρας αν ναι λεει τιποτα η ειναι μουφα?

Σπύρο, αρκετές φορές με έχει βγάλει ο δρόμος μου σε αυτό το μαγαζάκι.Ωραίος χώρος και ωραίο φαγητό.Τώρα για μουσική…τις πιο πολλές φορές εχω δει απλές παρέες να πέρνουν όργανα και να παίζουν.Αν θες πας και με τα δικά σου.Μια φορά είχαμε κάτσει εμείς και παίζαμε ως τις 3 το πρωί.Νομίζω πως κάθε Πέμπτη μαζέυεται και μια περέα 50άρηδων παλιών συμμαθητών-εξαπατημένων συζήγων- και παίζουν.Δεν εχω δεί κάτι στάνταρ και μόνιμο.

Πήγα εγώ πριν 2 βδομάδες. Ωραίο μαγαζάκι, καλό φαγητό, τιμές “κανονικές” και από μουσική αν είσαι τυχερός άψογη

Και όταν λέω “αν είσαι τυχερός” το λέω γιατί όσο δυνατά και να παίξουν και να τραγουδήσουν ο Σπύρος και η παρέα του, αν γίνεται φασαρία στο μαγαζί θα ακούνε μόνο τα γύρω τραπέζια και όχι όλοι.

Εγώ ευτυχώς ήμουν από τους “τυχερούς” της βραδιάς και έκατσα μαζί με το φίλο και συμφορουμίτη Nightblues στο διπλανό τραπέζι…

Ο κ Σπύρος εξαιρετικός! Δεν νομίζω να χρειάζονται και συστάσεις εξάλλου.

Ποιος ειναι ο Σπυρος και η παρεα του. Τους γνωριζει κανεις

Είπαμε Σπύρο, λίγο πιο πάνω μπορείς να δεις οτι πρόκειται για τον Σπύρο Γκούμα έναν από τους πιο σημαντικούς μουσικούς που ξεκίνησαν να παίζουν μπουζούκια και κιθάρες στην αρχή της δεκαετίας του '80, ίσως και λίγο πριν. Η παρέα αυτή μέλος της οποίας ήταν - και είναι- ο Μανώλης Πάππος στήριξαν τα πάλκα των ρεμπετάδικων της εποχής με μεγάλη επιτυχία παίρνοντας την σκυτάλη απο τους επιζώντες “παλιούς” δεξιοτέχνες. Μελέτησαν σε βάθος όλες αυτές τις μουσικές.
Επίσης το ντουέτο αυτό Γκούμας - Πάππος έπαιξαν σε πολλούς δίσκους επανεκτελέσεων αλλά και νέων συνθετών, βάζοντας την δική τους σφραγίδα και ήθος στον “Ηχο” που παραλάβαμε κι εμείς. Πειραματίστηκαν επίσης και με δικές τους συνθέσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συμπυκνωνουν τια εμπειρίες τους από διαφορετικά μουσικά είδη. Ειδικά ο Γκούμας συνεργάστηκε πρόσφατα με την Καραίνδρου για την μουσική της τηλεοπτικής εκδοχής του μυθιστορήματος “Δέκα” του Καραγάτση. Νομίζω πως κυκλοφορεί σε CD. Εκεί ο Γκούμας παίζει σπάνιας ευαισθησίας μελωδίες στο μπουζούκι.
Οι άλλοι της “παρέας του” είναι ο Γιάννης Αβραμίδης, νέος μουσικός, διδάσκει ούτι, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με το μπουζούκι, φίλος και μαθητής του Γκούμα, παίζει και κιθάρα και η Αλεξάνδρα είναι η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας και εξαιρετική τραγουδίστρια. Αυτά!
Για τον Πάππο σε άλλο θέμα…

Να πας χωρίς δισταγμούς… Κι εγώ εκεί θα είμαι αύριο το βράδυ και θα σου πω τα υπόλοιπα από κοντά αν θέλεις.

Φιλικά

Θοδωρής

Να προσθέσω.Όντως το ξεκίνημα της παρέας έγινε το 1975-1976. Ο ΣΠΥΡΟΣ είναι γυιός του παλιού καλού μπουζουξή ΜΗΤΣΟΥ ΓΚΟΥΜΑ, ο οποίος μας άφησε πολύ νωρις. Από παιδιά μας είχε αφήσει άφωνους η εκπληκτική του ευχέρεια στο να είναι εξαιρετικά ταχύς ,αλλά με πεντακάθαρο και στρογγυλεμένο ήχο.Ευτυχώς προς τιμήν του δεν επαναπαύθηκε σε αυτά.

[LEFT]Οι οποιοι εκτος απο εξαιρετοι μουσικοι(Σπυρος Γκουμας-Μανωλης Παππος) ειναι και καλοι ερμηνευτες αν θελησουν. Δεν τραγουδανε παντα αλλα οταν το κανουν το “νιωθουν”… Ενδεικτικο παραδειγμα και εκτος μαλιστα ρεμπετικου ρεπερτοριου ο δισκος “Εκτος προγραμματος” (ζωντανη ηχογραφηση) με την Ελευθερια Ααρβανιτακη και μια πλειαδα εξαιρετων μουσικων που ξεδιπλωνουν το σολιστικο και ερμηνευτικο τους ταλεντο μαζι της…
[/LEFT]

Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες σιγουρα θα παω με την παρεα μου .:043:

Πήγα κι εγώ στο οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας:043: για πρώτη φορά, αφού διάβασα στο φόρουμ ότι παίζει ο Γκούμας. Την αξία του Σπύρου την γνωρίζω τουλάχιστον είκοσι χρόνια τώρα ( στη θρυλική φραγκοσυριανή των εξαρχείων ήμουν μόνιμος θαμώνας ). Ευτυχώς, γιατί αν περίμενα να τον ακούσω στο συγκεκριμένο χώρο που παίζουν χωρίς μικρόφωνα, μια παρέα από ασεβείς χλέμπουρες φρόντισε με μουγκρητά-απομίμηση ανθρώπινων φωνών, να σκεπάζει τα πάντα. Αυτοί δεν έπαιρναν χαμπάρι από τις παρακλήσεις ούτε από τις αποδοκιμασίες των υπόλοιπων θαμώνων που λαχταρούσαν να ταξιδέψουν στα μουσικά μονοπάτια με άριστους οδηγούς τους μουσικούς της παρέας. Αίσχος και ντροπή τους!
Στα θετικά :
Η σεμνότητα του Σπύρου και η λατρεία του σ’ αυτό που κάνει.
Ο εξαιρετικός κιθαρίστας-μουζουξής που τον συνόδευε, με το πεντακάθαρο βλέμα.
Στα θετικότατα :
Η συμπαθέστατη και πάρα πολύ καλή τραγουδίστρια Αλεξάνδρα.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι το αρνάκι στη λαδόκολλα:244:και το χοιρινό στο φούρνο:107:(όλα ψαχνά !!! τρομερά !!!) συν τα υπόλοιπα μπινελίκια ήταν υπέροχα, καταλήγουμε στο παρακάτω συμπέρασμα :
Στο οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας θα ξαναπάω, ακόμη κι αν ο Γκούμας σταματήσει να παίζει μπουζούκι εκεί ( ενοείται ότι θα ξανακούσω και τον Γκούμα ).

Καλησπέρα σε όλους,
Θα ήθελα να κάνω δυο σχόλια καθώς αυτό το διάστημα έχω την χαρά να παίζω στο οινομαγειρείο με τον Σπύρο.

Καταρχάς θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ιδιαίτερα στον αγαπημένο φίλο Θοδωρή που άνοιξε το θέμα (για όσους δεν γνωρίζουν ο Θοδωρής είναι πολύ καλός μπουζουξής που κάνει το δικηγόρο για να βγάλει το ψωμί του…:)  )

Για τα μουσικά :

Αντικειμενικά, ο Σπύρος είναι ένας από τους καλύτερους σημερινούς (οι παλιοί είναι άλλη ιστορία) μουσικούς- μπουζουξήδες ηλικίας 40 -50 ετών, με σημαντική παρουσία τόσο στη δισκογραφία όσο και στα λαϊκά μαγαζιά από το 80 μέχρι σήμερα. Έχει ζήσει από κοντά,λόγω και του πατέρα του, πολλούς από τους παλιούς γνήσιους λαϊκούς μουσικούς, (χαρακτηριστικά μου έχει πει ότι ο συχωρεμένος ο μπαρμπα-Μήτσος πιο πολύ γουστάριζε το Στουραϊτη και τον έστελνε εκεί για να μάθει) και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σημερινούς σημαντικούς καλλιτέχνες.

Είναι καταπληκτικός δάσκαλος ( έχω ιδία πείρα καθώς πριν από τέσσερα χρόνια δεν ήξερα να κρατάω μπουζούκι ενώ τώρα βαστάω τέσσερα στο κάθε χέρι :088:) με εξαιρετική οργάνωση ,γνώση , ενδιαφέρον για τον κάθε μαθητή.τελευταία μάλιστα έχω γνωρίσει και πολλούς αξιόλογους μαθητές του που έρχονται και παίζουν μαζί μας.

Υποκειμενικά, ( πάντοτε στους σημερινούς δεξιοτέχνες αναφέρομαι) θεωρώ ότι έχει τον καλύτερο προσωπικό ήχο… (δηλαδή ρε παιδί μου όπως όταν ακούω τον Βλάχο χτυπάει κόκκινο ο δείκτης « φτιάξιμο» , τον Ντίλλιγκερ τον Β΄ ο δείκτης «διαστημικό», τον Πάππο ο δείκτης «καλά, πλάκα με κάνεις!!» κλπ κλπ) έτσι , κάθε φορά παθαίνω πλάκα με τους ήχους που παράγει ο Γκούμας με το μπουζούκι του.
Τά υπόλοιπα από κοντά…

Για το μαγαζί:
Αν μου ζητούσαν με δυο κουβέντες να το περιγράψω θα έλεγα: εξαιρετική ποιότητα, πολύ καλές τιμές, ευγένεια και μεράκι.Η Αλεξάνδρα έχει καταφέρει (ακριβώς επειδή έχει η ίδια πολύ ευγένεια και μεράκι) να φτιάξει ένα μαγαζί που τρως και πίνεις εκλεκτά και πληρώνεις λίγα. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί όταν παίζουμε συνήθως είναι πολύ καλή και μάλιστα μερικές φορές γίνονται καταπληκτικά πράγματα με τη συμμετοχή των φίλων. Καθώς όμως είναι ένα λαΪκό ταβερνάκι ανοιχτό για όλο τον κόσμο θα μπούνε μέσα και διάφοροι (ευτυχώς σπάνια )που νομίζουν ότι βρίσκονται στο γήπεδο. Πάντως εμείς σε γενικές γραμμές περνάμε πολύ καλά.

Τίνα, αυτό γίνεται επειδή το μαγαζί είναι πολύ μικρό (μόλις 10 τραπέζια)αλλά ειδικά τις μέρες που παίζουμε μπορείς να κλείσεις με την προϋπόθεση να βρίσκονται κάποιοι από την παρέα σχετικά νωρίς .Τηλεφωνικά θα σου πουν.
Παράκληση από μένα πάντως είναι όποιος έρθει απʼ το φόρουμ νά ʼρθει να κάτσει δίπλα μας να γνωριστούμε:246:… Ελπίζω να μη σας κούρασα όσο κουράστηκα για να γράψω αυτό το μήνυμα (θα προσλάβω γραμματέα την άλλη φορά)
Γιάννης Αβραμίδης

Υ.Σ. Μια είμαι αρκετά παλιός αναγνώστης να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στους διαχειριστές του φόρουμ καθώς αισθάνομαι ότι έχω μάθει πάρα πολλά διαβάζοντας πολλές ώρες εδωμέσα και ιδίως από την παλιά ομάδα:043: (ορισμένοι δυστυχώς έχουν ψιλοεξαφανιστεί… )

Να συμπληρώσω ότι ο Πάππος, ο Γκούμας και ο Σπουρδαλάκης(ο οργανοποιός) έπαιξαν μαζί στην δεκαετία 80 νομίζω, παιδικοί φίλοι και οι τρεις

Και πιάνο μαζί τους ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ο ΚΑΦΟΥΡΟΣ (ΛΟΞΉ ΦΆΛΑΓΓΑ). Πρώτη επαγγελματική δουλειά η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ στην ΝΙΚΑΙΑ.

Ναι, το ξέρω το μαγαζί εδω και χρόνια…πήγα και πρόσφατα αλλα όχι τη μέρα που παίζατε…(επιφυλάσσομαι για την επόμενη φορά) Αν πάει κανείς γύρω στις 21η00 είναι μια καλή ώρα για να βρει να κάτσει…:089:

Καλοσώρισες ioannis και συγχαρητήρια για το ταλέντο σου. Αν κατάλαβα καλά ο Γκούμας υπήρξε μαθητής του Στουραίτη (όσο ζεις μαθαίνεις), δηλαδή δυο κορυφαίοι μπουζουξήδες μαθητής και δάσκαλος αντίστοιχα. Παρατηρώ όμως πως έχουν διαφορετικό ηχόχρωμα και προσωπικό ύφος ο καθένας. Ισως ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι βγάζουν πολύ ψυχή όταν παίζουν. Ειλικρινά όταν ακούω τις πενιές τους (ειδικά στα ζωντανά προγράμματα) μου τρυπάνε το κορμί. Φαντασιώθηκα κάποια στιγμή, να παίζαν και οι δυο παρέα μπουζούκι και μετά από λίγο πήρα το πιεσόμετρο να μετρηθώ. Τελικά ή πρέπει να κόψω το αλάτι ή τα μπουζούκια.
Είμαι ο πενίας και μόλις τελείωσα:085:.

 Πενία, δε  νομίζω ότι υπήρξε ο Γκούμας μαθητής του κυρ Θύμιου (όπως το εννοούμε σήμερα τουλάχιστον). Απ' ό,τι μου έχει πει όμως ένα διάστημα συναντιόντουσαν τακτικά. Κυρίως ήθελα να τονίσω το πόσο ο πατέρας του Σπύρου (κατά μαρτυρίες πολλών παλαιοτέρων, ο Μήτσος ο Γκούμας ήταν εξαίρετος μπουζουξής) εκτιμούσε απεριόριστα τον Στουραϊ΄τη που εκείνη την εποχή (70 - 80) παικτικά μεσουρανούσε. Βέβαια, ποιά μαθητεία είναι καλύτερη για ένα μεγάλο ταλέντο από το ν' ακούει ένα μεγάλο φτασμένο μουσικό από κοντά...

 Στα υπόλοιπα συμφωνώ και μη φοβάσαι για την πίεση... το πιθανότερο είναι ο Γκούμας από σεβασμό να έπαιζε κιθάρα (που την κατέχει εξίσου καλά) για να συνοδέψει τον δάσκαλο....  Αλλά.... τότε θα πηγαίναμε κατευθείαν για ανακοπή :102:

Ο ΚΥΡ ΜΗΤΣΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ο οποίος μεταξύ άλλων έπαιζε και στο θρυλικό μαγαζί ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ (παλιά ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΑ ) στην αρχή δεν ήθελε να ασχοληθεί ο ΣΠΥΡΟΣ με το μπουζούκι, Μετά όμως΄"έβγαζε" τα κομμάτια για κείνον ο ΣΠΥΡΟΣ. Όσο για το κιθαριστής είναι ο ΣΠΥΡΟΣ απλά ακούστε ηχογραφήσεις που έχει παίξει κιθάρα σε δίσκους, όπως δίσκους των Οπισθοδρομικών,ή του ΚΟΡΑΚΑΚΗ. Δίνει ακόμα ένα μάθημα για το πως πρέπει να παίζεται η λαική κιθάρα σήμερα.