Ο μάγκας του Ψυρρή

Α μπράβο, εγώ εδώ το είδα :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Φαίνεται να έχει πρόβλημα η ηχογράφηση που έχει ανέβει στο sealabs πριν από πολλά χρόνια. Αυτήν έχουν πάρει κι έχουν ανεβάσει στο youtube κάμποσοι κι έτσι βγαίνει αυτό το μπέρδεμα. Θα ελεγθεί και θα διορθωθεί.

2 «Μου αρέσει»

Ναι κυριε σπυρο, αυτο το σιντι ειναι. Ολη εκεινη η σειρα για εκεινα τα χρονια ηταν φοβερη. Ειχαν βιβλιαρακι μεσα, με τα λογια και διαφορες πληροφοριες, και διαφημιστικο για ολη την σειρα, ποια σιντι εχει. Και τα εκανα παραγγελια στον σταυρου. Ολα τα λεφτα απο το απαρχες εκει πηγαν, σιντι και δισκους, και κασσετες. Τα περισσοτερα τραγουδια, ηταν η πρωτη φορα που βγαιναν στη επιφανεια.

1 «Μου αρέσει»

και η λεξη, για να μην υπαρχουν αποριες…

Ετυμολογία [επεξεργασία]

τσαγκός < ελληνιστική ταγγός

Επίθετο[επεξεργασία]

τσαγκός

1. ταγκός
  2. δύστροπος

Μεταφράσεις

πλακα πλακα, περασαν 30 χρονια απο τοτε που βγηκαν αυτα τα σιντι…

1 «Μου αρέσει»

Έχω προτείνει εδώ και καιρό να γίνει λήμμα στο Γλωσσάρι:

3 «Μου αρέσει»

Από τη διατριβή του Ανέστη Μπαρμπάτση μαθαίνουμε ότι το τραγούδι περιλαμβάνεται στη μέθοδο μπουζουκιού του Τυρταίου (1961). Άλλος ένας του ελαφρού, ο Τάκης Μωράκης θα βγάλει μέθοδο μπουζουκιού την ίδια εποχή (1964).

1 «Μου αρέσει»

Σιγά μην είναι παραδοσιακό. Ξέρει κανείς έστω και ένα παραδοσιακό τραγούδι που να μοιάζει τεχνοτροπικά μ’ αυτό; (Εννοώ τους στίχους - η μουσική θα μπορούσε και να είναι.)

Ε, παραρομή θα ήταν. Δεν ξέρω αν από το 2008 που γράφτηκε το μήνυμα το έχουν διορθώσει, δεν κοίταξα.

Τώρα αναγράφουν: Νταλγκά. Αλλά η ετικέτα (#17) το αποδίδει στον J. Megas.

Δεν ξέρω ποιος ήταν ο (?Γιάννης) Μέγας, πραγματικό πρόσωπο ή ψευδώνυμο άλλου, γνωστός από άλλα τραγούδια ή μοναδική εμφάνιση, αλλά πάντως αυτός είναι επισήμως ο δημιουργός και αυτό το όνομα είναι που πρέπει να καταχωρείται παντού.

Αν κάποιος το ΄ψαχνε στην Αμερική, σίγουρα θα έβρισκε κάποιον J. Megas ανάμεσα στους «παράγοντες» της Victor / Orthophonic, ισχυρόν αρκετά ώστε να απαιτήσει να βρεθεί τρόπος να βγάλει κάτι και αυτός απ’ την έκδοση του συγκεκριμένου δίσκου, εδώ ως συνθέτης της μουσικής. Στην Ελλάδα πρόλαβε ο Νταλγκάς να αρπάξει τα συνθετικά δικαιώματα, αλλά η χάρη του δεν έφτανε μέχρι Αμερική…

Από πού προκύπτει ο Νταλγκάς; Μένω με την εντύπωση ότι είναι απλώς λάθος του Σίλαμπς.

Μπορεί, αλλά μπορεί και να πρόλαβε να κατοχυρώσει δικαιώματα ο Νταλγκάς (στην αρχική, ελληνική έκδοση), η τακτική ως γνωστόν ιδιαίτερα διαδεδομένη…

Ναι, αλλά δεν προέρχεται από την ετικέτα αυτή η πληροφορία.

Η ετικέτα στο 17 γράφει recorded in Athens, και φέρει τον ίδιο αριθμό δίσκου που δίνει και το Σίλαμπς. Το Σίλαμπς λέει «Victor Αμ.», δλδ Αμερικής. Επομένως μιλάμε για μία κυκλοφορία μόνο, που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα και εκδόθηκε στην Αμερική. Ο Νταλγκάς δεν προκύπτει από πουθενά, και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω κι ο αριθμός μήτρας (CG-796 κατά Σίλαμπς) από πού προκύπτει, γιατί δεν τον βλέπω στην ετικέτα.